fredag 18. januar 2008

Rapport fra tilværelsen som lærerinde m.m.

God fredag aften, ærede lesere!

Nok en arbeidsuke har kommet til sin ende og jeg må si meg fornøyd med egen innsats denne uken. Ikke har jeg vært borte fra en eneste undervisningstime og jeg har fått lært bort en god del om moderne lyrikk og dennes rette tolkninger. Man kan sikkert si at mange dikt har flere betydninger eller at de kan tolkes forskjellig, men i bunn må det ligge en viss kjennskap til språklige virkemiddel og den grunnleggende stil for hvordan en tolkning bør se ut. En ting er det å finne diktets motiv eller tema, det kan ofte (dog ikke alltid) la seg finne relativt enkelt. Noe ganske annet er det å skulle fordype seg i oppbygningen og de språklige virkemidlene. Diktets ordklang, den evt. bruk av onomatopoetikon og enderim, diktets strofer og hvordan disse er delt inn samt hvorvidt og hvordan det er brukt bilder, besjeling osv. er noen punkter av stor viktighet. Generelt vil jeg si at diktanalyse blir uglesett i klasserommet, men meget av årsaken til det tror jeg ligger i det faktum at mange lærere ikke kan kunsten å levendegjøre analysen fra tavlen.

Det var to egenmeldinger blant kollegene i dag, derfor måtte jeg steppe inn i en dobbelttime med engelsk hos en 8. klasse, men de var så hyggelige og pensum var så greit at jeg faktisk klarte å undervise litt også, i stedet for bare å overvåke arbeide med de oppgavene jeg ble tipset om å gi elevene. I dagens eneste fritime fikk jeg satt meg ned en stakket stund, efter en røyepause med min skallede kollega, og planlagt hva som bør tas opp på seksjonsmøte, som jeg har bestemt (men ennu ikke kunngjort på oppslagstavlen) skal finne sted på onsdag eftermiddag. Resten av forberedelsene tenkte jeg å gjøre i aften og evt. litt på søndag, hvis helsen da ikke viser seg å være helt ødelagt efter lørdagens festligheter.

Frøkenene Hildegunn med forlovede, Jarlfrid, Turid, Nina, Bitten og Anki samt min skallede, dog meget hyggelige nabo er ventet på kalas i villaen lørdag klokken 19.30. Nu hører jeg at et par av jentene har lyst til å beære byens uteliv med sitt nærvær mot midnatt, så da kan det jo hende jeg slår følge jeg også om de andre ikke har meget i mot det. Dog, det tar vi som det kommer eftersom effektene av hjemmebrenten og de andre alkoholholdige drikkene slår ut i våre respektive skrotter. Det er så morsomt at min gode nabo kommer selv om ingen andre av det svake kjønn inntar villaen. Han har et poeng i noe han engang sa, nemlig at vi naboene til gravlunden har et ansvar for at det gjennomsnittelig ikke blir for dødt i nabolaget, og med tanke på stillheten over veien her (altså mot gravlunden) har vi meget å gå på. Skål for det!

Jeg fikk høre at det skal være en fredelig minnestund for Hildegunns venninne på mandag, men jeg tror jeg står over akkurat det, siden jeg har mer enn nok av plikter og sikkert sliter noget med helsen på slik en blåmandag.

En god helg bedes alle og enhver fra Eiganes. Vennlig hilsen Toril, som sender de varmeste tanker til "Over There" som ganske snart reiser "over there".

3 kommentarer:

casco sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
casco sa...

Kjære Olga. De kaller deres lille hjørne her på bloggen :Frøken Torils liv og levner. Den gang jeg gikk på skolen het det vitterlig liv og levnet eller levned, men kanskje Deres versjon er et slags avansert ordspill som går over min ringe forstand og bakgrund. Håper ellers det går bra med frøknens underliv og lever tatt i swtbetraktning hennes noget røffe livsstil. Ha et heidundranes kalas på lørdag og overbring de hjerteligste hilsner til vår venninde Elvira. Hennes temagruppe har pt 229 trofaste medlemmer.
C

Toril sa...

Man tar Dem på ordet og korrigerer efter Deres anbefaling. Toril

Site Meter