onsdag 20. februar 2008

Vinterferie i Stavanger

God aften, nu midt i vinterferie-uken!

Jeg har hatt et svare strev med vannpumpen mandag og tirsdag. Tidlig mandag morgen våknet jeg opp av at mor ringte på meg i halv syv-tiden. Jeg fryktet at mor hadde blitt dårlig igjen, men så var det vannpumpen hun hadde ligget og hørt på i lange tider, påsto hun. Det er slik i gamle villaer fra før 1960 at man benytter seg av vannpumper i kjelleren, som pumper vannet fra brønnen inn på en trykktank slik at man får vann i huset, i stedet for at man er tilknyttet det kommunale anlegget. Dog har dette elendige maskineriet ført oss ut i uføret ganske mange ganger de senere årene. Jeg gikk ned i kjellerenen for å undersøke elendigheten og fant fort ut at vannpumpen sto og gikk uten at det kom noe vann eller trykk inn på vanntanken. Vi har en meget gammel type vannpumpe i villaen, en såkalt stempelpumpe. Naboen har i årevis anmodet mor og meg om å skifte den ut i en mer moderne sentrifugalpumpe, men så lenge den har gått har jeg ikke sett vitsen med å kaste en haug med penger ut av vinduet. Selv invisterte han i en sentrifugalpumpe da den gamle pumpen gikk varm og sluttet å dra inn vann i 1997.

I kjelleren fant jeg ut at jeg måtte slå av bryteren til vannpumpen for å få stoppen den, derefter
la jeg hånden på motoren og brente meg nesten fordi den var så varm. Det husker jeg far lærte meg at når motoren går for lenge og blir varm, da er det brannfare, dessuten kan motoren bli ødelagt. Det er så leit å få slike problemer når det bare er quinder i hus, men jeg fikk tak i naboen en times tid senere - jeg ventet litt med å ringe siden det var vinterferie nu. Naboen tittet på pumpen da han ankom, dunket litt her og der, skrudde opp et lokk og klarte faktisk å finne ut at det hadde blitt ødelagt en stempelventil i motoren, og dermed kunne vi konstatere at vi måtte kontakte en lærd pumpe-mann. Det ble meget stress og mange telefoner før vi fikk tak i en rørlegger som hadde greie på stempelpumper, og herren kunne først komme i går, slik at mor og jeg var uten vann hele mandag og langt ut på tirsdag eftermiddag, også midt i vinterferien, da. Nu fungerer det i alle fall igjen, men tror du ikke rørleggeren skulle ha 850 kroner for reperasjonen, som var gjort på 30 minutter? Det er dyrt å holde villa!

Den lærde quinde nyter i alle fall villaens fred og ro nu i vinteferien. Så langt har vi også hatt varmegrader og lite vind. Slett ikke verst. Mor og jeg var ute og spaserte i 35-40 minutter i dag, hun var med i butikken og handlet og vi tittet innom hagen til enkefru Andersen, som holder et meget gammelt og lite hus noen hundre meter bortenfor her. Hun pleier å være tidligst ute med å få den første blomsten i hagen, men ennu var det bare litt grønt å spore. Da vi kom hjem fra spaserturen ristet vi alle husets tepper, vi banket til og med et par av de største mens de hang på klessnoren. Efter det dro jeg frem støvsugeren og støvsugde både gangen, trappen, kjøkkenet, kammerset og stuen. Mor skiftet på sengen inne hos seg mens jeg holdt på med mitt. Jeg klarte til og med å rive ned et helt maleri fra veggen ved sofaen, men det overlevde fallet, så da så.

Middagsmaten i dag - så vel som i går - var fleskepannekaker av deiligste sort. På mandag spiste vi grønnsakssuppe, dog fra suppepose og det med vann fra naboens spring. I morgen reiser jeg ned til Lista for å tilbringe eftermiddagen, aftenen, natten og neste formiddag i hennes velstelte hytte. Hun har invitert meg to ganger, så jeg følte meg spesielt velkommen dit. Dette blir min eneste "ferietur" i vinterferien, så det skulle bare mangle om jeg ikke kunne dra også.
Jeg tar med meg mor ned til min søsters gård på Klepp, slik at hun kan sove over der å få seg en liten avveksling fra det vante, hun med. Min skallede nabo skal tilbringe hele vinterferien hos seg selv til selskap av en bok i kvantefysikk samt sin gode flaske konjakk, som han så sparsommelig sa det forleden dag. I alle fall synes jeg det høres sparsommelig, om ikke kjedelig ut, å skulle tilbringe en hel ferie til en stusselig bok i realfag samt brunt brennevin. Dog, vi er alle forskjellige. Frøken Turid, min lesbiske bekjentskap fra Sandnes, tilbringer uken i Tromsø hos sin 88-årige farmor, men hun har lovet meg å komme nedover igjen til lørdag aften, i tilfelle kalas. Hildegunn - måtte herren være henne nådig efter helgens opptreden - og Jarlfrid tilbringer begge vinterferien i Stavanger. Jeg har ikke orket å telefonere den ville frøken Hildegunn ennu fordi jeg synes hun oppførte seg noget udannet sist vi var sammen, dog kommer jeg sikkert til å høre om vi skal finne på noe på lørdag. Tiden vil vise. Jeg har forståelse for at hun reagerte på dette svartkledte kvinnemennesket, men man kan da slå vedkommende i hodet med en paraply og bli ferdig med det.

Lady Margaret Rhodes, 82, den britiske dronningens kusine og hoffdame er ute av sykehuset igjen efter helgens hjerteanfall. Hun skal ikke ha plikter som hoffdame resten av måneden. Lady Angela Osvald (69) skal vikariere. Hun er forøvrig prinsesse Alice (1901-2004)s niese. Harvey Hite (110) døde mandag på sykehjemmet han har residert de siste få årene. Dermed er en av USAs eldste menn borte. Hans eldste sønn, som var x-militær, gikk bort i 2005, 85 år gammel. Den yngste sønnen døde i 1981. Hustruen på 78 døde i 1978. Han efterlater seg en datter, som blir 82 i vår. Kondolerer.

Jeg glemte å nevne at jeg var i bokhandelen i går og invisterte i en bok om Dronningmoren. Jeg har så vidt begynt på herligheten og akter og fortsette i aften. Boken nevner en kuriøsitet, nemlig at det skulle gå nesten 110 år mellom Dronningmoren og søsterens død. Dronningmoren gikk som kjent hen i 2002, mens søsteren Violet døde i 1893. Det har nesten aldri skjedd før at det har vært 109 år mellom to helsøskens dødsfall. Skål for det! Lady Violet var dog bare 11 år og døde av difteri.

En god aften bedes! Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter