fredag 21. mars 2008

Dagens rapport fra Eiganes

Man hilser fra villaen!

Først en trist kunngjøring fra den kongelige fronten. Det kom meg nylig for øret at overhodet for det tidligere kongehuset, De to Sicilier, Prins Ferdinand av Bourbon, hertug av Castro, avgikk ved døden i går, 81 år gammel. Hans kongelige høyhet efterfulgte sin 89 år gamle far, prins Rénier, som overhode i 1973. Kongedømmet De to Sicilier besto av Sicilia samt sør-Italia og eksisterte fra 1816 og frem til de gikk inn i det nye kongedømmet Italia i det herrens år 1860. Hovedstaden i riket var Napoli. Den nylig avdødes farfar, prins Alfonso (1841-1934), var gjennom sønnen prins Carlo (1870-1949), også bestefar til prinsesse Maria av Spania (1910-2000), mor til dagens spanskekonge, dvs. at prins Ferdinands barn er tremenninger med spanskekongen og har således nære bånd til eksisterende kongehus. Prinsen ga aldri opp håpet om å gjenvinne slektens kongedømme en gang i tiden. Avdøde, som ble enkemann i 2005, led av skrantende helse den siste tiden. Det er ennu ikke offentliggjort (i alle fall ikke på leselige sprog) når begravelsen vil finne sted.

Påskehøytiden går sin vante gang her i villaen. Om få strakser regner jeg med å få min søster Sissel og hennes mann, Kjell, vel i hus, om de da ikke har kjørt seg fast der nede på sørlandet, hvor det i morgentimene i dag kom 40 cm med snø, noe som forøvrig førte til full stans i togtrafikken og meget styr på veiene. På fjellet herjer tullingene som aldri før, noen er i skrivende stund savnet efter å ha lagt ut på skitur, mens en mann avgikk ved døden efter en ulykke på snøskuteren i Valle i dag. Det er det samme hvert eneste år, påsken bringer med seg død og fordervelse oppe i fjellene, mens bylivet går strålende. Bente, mor og jeg spaserte oss en kort tur i nabolaget i dag, men vind gjorde det mindre behagelig. Forøvrig har vi slappet av med kryssord, gode bøker, lett underholdning fra fjernsynet og to runder med kaffeservering med kaker til. Min sønn med selskap kom hjem for et par timer siden, men gikk rett og la seg, utslitte efter det som åpenbart må ha vært en strabasiøs tur til Bergen. Når Sissel ankommer vil jeg vekke de til live igjen, for jeg synes det er udannet å holde sengen når det ankommer en moster fra østlandet. Dessuten skal jeg lage et realt måltid med fleskepannekaker til kveldsmat efterhvert.

Naboen har også hatt besøk i dag, trolig av søsteren fra Kristiansand, men nå ser det ut til å være rolig der borte igjen. Jeg har bedt han på kalas i morgen, men i aften får jeg nok av gjester fra egen slekt. Jeg har også invitert Hildegunn i morgen, og hun skulle avtale med resten av gjengen om å treffes ute på Sting ved midnatt. Jeg må huske å be Anne-Grethe på middag søndag også. Det er evigheter siden alle oss 4 søstrene har vært samlet under samme tak, ja det må vel være så langt tilbake som da hippie-tiden herjet, eller kanskje det var i 2006. Lenge siden er det i alle fall. Anne-Grethe er, med sine 52 år, yngst av oss søstrene. Bente er 57, mens Sissel er 54. Anne-Grethe og Sissel har begge vært godt gift i omkring 30 år, mens Bente er enkefru og bor alene i blokkleiligheten på Ellingsrudåsen i Oslo. Bente og jeg er de eneste som har hatt helseproblemer de senere årene, men de får nok sitt å stri med de andre også, efter å ha fått noen flere år på baken. Også er det mor da, som med sine 88 år nu er et slags overhode i familien, om man da ikke regner med hennes moster på 98.

Virginia Call (114) har vært i mediene igjen, nu sammen med sin 81-årige(!) dattersønn. Dette quindemennesket ble født i det herrens år 1894 og har vært pleietrengende siden 90-tallet. Hun bor fremdeles hjemme, dog sammen med barnebarnet, og de mottar regelmessig hjemmehjelp for å klare seg. Frem til sin død i fjor (96 år gammel) bodde også datteren i huset. Også Virginias mor ble gammel; hun var 90 da hun døde i 1966 (da Virginia var 72, datteren 55 og barnebarnet 40). En mer seiglivet familie finnes neppe.

Her hjemme finnes det også gamle mennesker. Nylig kunne Anna Marie Engen fra Østfold feire 107-års dagen med brask og bram på gamlehjemmet der hun bor. Video fra kalaset finnes på Nrk-Østfolds hjemmesider (søk på Anna Engen!). Med på feiringen var alle hennes 5 barn; Johanne (88), Kirsten (86), Astrid (82), Karl (80) og Thea Berit (65). Skål!

Takk for i aften. Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter