tirsdag 8. april 2008

Min skallede nabo fyller år

God aften i de tusen hjem!

Først må jeg medele eder at verden har mistet flere personer av betydning denne uken, selv om det bare er tirsdag. Asias eldste person, 113 år gamle Kaku Yamanaka fra Japan, overlevde ikke sønnens bortgang og vandret fredelig hen natt til i går. I USA er både Charlessa Wiggins og Jessie Lemon døde, begge 110 år gamle. I Sverige er Skandinavias eldste mann død, 108 år gammel, men grunnet familien holdes navnet tilbake inntil han er vel forvart under torven. (Familien skal være meget mediesky). Her i Stavanger er universitetsdirektør Odd Leren død, 67 år gammel. I følge avisene falt herren om på universitetets kantine, og til tross for iherdig innsats fra kolleger, sto ikke livet til å redde og han avgikk ved døden på sykehuset i går aften. Trolig ble han rammet av et hjerneslag.

Den lærde quinde er derimot ved meget god helse og har holdt ut en 7-timer lang arbeidsdag med påfølgende handletur til sentrum i dag. I byen var jeg innom flere butikker og handlet diverse småting en quinde må ha. Jeg fant meg en flott t-skjorte i en butikk, to par nye truser samt en rosa bh i en annen og en ny stakk i en tredje. På HM kjøpte jeg nye sokker både til mor og meg selv samt et nusselig lite pledd, som mor kan ha på sengekanten. På hjemveien stakk jeg innom Straensenteret, hvor de har vinmonopol, og handlet inn alkohol for 579 kroner. Det holder nok til naboen og jeg får brent satsen som står og godgjør seg i skrivende stund.

Min skallede nabo rundet de 63 år i dag. Herren ble født i Kristiansand fredsvåren 1945 av en herre på 25, som tjente hos en av byens kjøpmenn, og en quinde på omtrent samme alder, som var av konservativ kristen-slekt. Om sitt opphav har den skallede fortalt at morens far døde av hjerneslag i 60-års alderen (da den skallede var omtrent to år gammel), mens mormoren døde bare noen uker efter den skalledes konfirmasjon, 72 år gammel, også hun av slag. Mormoren skal ha vært ytterst strikt, leste fra bibelen foran hver lunsj og tok i et tak når det ble arrangert basarer i frelsesarmeens regi. Moren, som ble bare knappe 40, mistet han til en lumsk sykdom i 1959. Efter morens død flyttet den skallede, søsteren og faren ut av den tarvelige leiligheten og inn i farmorens hus, bare 500 meter unna byens jernbanestasjon. I 1961 overtok den skalledes farmor sin avdøde mors hus og lot sønnen overta huset permanent. Om oldemoren sa min skallede nabo en gang at "hun kunne til de grader la seg irritere over all kristeligheten som på den tiden vederfartes byen".

Faren sørget for å få gitt min skallede nabo en real skolering på 60-tallet. I 1969 var han ferdigutdannet lektor i realfag og fikk post som hjelpelærer ved sin gamle ungdomsskole i Kristiansand, hvor han ble værende til han i 1970 fikk en bedre post ved Tveit skole. I 1977 kom han til Stavanger kommune, hvor han var innom både Ullandhaug skole, Nylund skole og Høgskolesenteret i Rogaland (1989/1990) før han i august 1990 kom til Tastaveden ungdomsskole. Villaen overtok han efter en barnløst faster på 90-tallet.

Om sin kjære farmor, som han satte meget høyt, har han fortalt at hun gikk bort høsten 1973, 82 år gammel, efter å ha fått kreft i juni det året. Hun hadde giftet seg med hans farfar, som gikk bort i 1955 (76 år gammel), i 1911. Farmoren kom fra en sterk slekt. Moren skal ha vært 93 eller 94 da hun døde våren 1961. Eftersom moren døde tidlig hadde min skallede nabo i alle år et nært forhold til sin far. Faren led av åreforkalking samt stivhet i leddene den senere tiden, men var ellers en sprek mann og bodde alene frem til bare 4 måneder før sin død i 2004, 84 år gammel. Jeg hadde selv æren av å hilse på herren, som var meget høffelig av natur. Jeg sitter her med hans slektstavle og ser at naboen hadde tre fastre: Signe (1913-1992), Olga (1915-1991) og Jøda (1917-2002). Moren, som han mistet da han var i tenårene, hadde tre søsken: Frid (1911-1996), Alma (1914-1990) og Sverre (1922-1971).

Jeg hadde naboen på middag klokken 16.30 i eftermiddag og serverte han den herligste laks med poteter og grønnsaker til. Mor ga han en støvsuger i gave, mens jeg forerte han en helflaske med konjakk. Gavene fikk han efter inntaket av laksen, dog før kaffen kom på bordet. Selve kalaset skal feires hos meg nu førskommende lørdag fra klokken 20.30 og utover. Han ymtet så ydmykt frempå om gildet ikke kunne holdes hos meg fordi det er så støvete og nedlesset av bøker der borte hos han selv. Man har gjort seg meget flid med innbydelsen, som naboen og jeg satt og laget på skolens computer i går. Naboen er dyktig på computeren og brukte et spesielt program for å gjøre innbydelsene estetisk flotte. Selve innholdet kan jeg referere her:

"Frøken Zachariassen har gleden av å kunne invitere Dem i et kalas av de sjeldne nu førstkommende lørdag klokken halv ni i anledning den alltid like blide og hjelpsomme nabo Leifs 63-års dag!

Sted: I villaen til venstre for Leifs ringe bolig.

Klokken 20.30: Servering av enkel fingermat med dram til
Klokken 21.00: Kollega Svein spiller noen låter på trekkspill for oss
Klokken 21.30: Deklamasjon av egenskrevne dikt
Klokken 21.45: Mor (og evt. andre) holder en kortfattet tale
Klokken 22.00: Villaens musikkanlegg sørger for god stemning resten av kalaset
Klokken 00.00-00.30: Kalaset fortsetter på Sting (byens beste utested!)

Det anmodes om at alle medbringer alkohol til eget bruk. Det vil bli servert brus, kaffe, småkaker, fingermat samt chips. La oss hylle Leif på denne store dag!"

Medregnet både kolleger, slektninger og bekjentskaper fra det skeive miljøet er det invitert hele 25 personer. Man vet dog så langt at en har meldt avbud. Det blir i alle fall spennende å se hvordan det blir på lørdag. Hildegunn, Jarlfrid og Turid er naturligvis selvskrevne gjester.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter