onsdag 23. desember 2009

Gledelig jul bedes fra villaen

Nu er det lille julaften 2009 og julefreden har omsider begynt å senke seg over quindene i villaen. Min søster Bente kommer om en times tid og mor har lagt seg nedpå for å være uthvilt til hun ringer på døren og står på trammen. I går bakte jeg sirupsnipper og pepperkaker, så nu er de 7 sortene trygt forvart i sine respektive kakebokser inne på kottet. De resterende 5 kakesortene har man bakt sånn litt om litt de siste par ukene. Vaskingen ble jeg ferdig med for et par dager siden. I formiddag kjørte naboen oss bort på Helgøs matsenter, hvor mor og jeg handlet inn matvarer for over 700 kroner, men nu er da også julematen i hus og gjestene kan bare ankomme. Naboen selv handlet inn for beskjedne 221 kroner, men slik går det når man kan nyte julemat hos naboen.

I aften er det sylte på lefse med eggerøre, sennep og diverse annet godt ved siden av, som står på menyen. Det er tradisjon her i villaen - min mormor brukte alltid å nyte dette dagen før dagen. I aften skal jeg ta ribben fatt; den ligger i skrivende stund til tining og må efterhvert saltes og pepres for så å stå kaldt til den skal settes til steking i morgen eftermiddag. Tilbehøret til morgendagens flotte julemiddag skal være medisterkaker, poteter, erter, surkål, brun saus samt ribbefett. Også pleier vi rett og slett å drikke vann eller brus til ribben. Ved siden av tar de som vil en skvett med hjemmebrent i et lite glass, for fordøyelsens skyld. Akkurat nu er det to minusgrader utenfor, som jo er bra med tanke på at snøen nu blir liggende og skaper julestemning for oss i denne ellers så våte by.

Jeg har skrevet følgende dikt i anledning julehøytiden 2009, som jeg herved skal glede eder alle med:

"Jul i heimen blir det
når lukten av ribbe og
gammeldags bakst oser
ut over kjøkken og
siver inn i kammers og stue.

De gamle kjenner tradisjonen,
de unge lærer den å kjenne.

Jul i heimen blir det
når fuglene tærer på neket,
når lukten av granbar og
brente mandler atter fyller
kjøkken og kammers og stue."

Jeg vil benytte dette siste blogginnlegget før julaften til å ønske alle mine lesere en gledelig jul. Måtte julehøytiden blive fredelig og rolig. En spesiell hilsen til følgende personer:
- Min skallede nabo (Leif)
- Over There (Thomas)
- Oldboy (Ivar)
- Gjengen i lesbiske lammeruller
- Hildegunn
- Turid
- Jarlfrid
- Alle ved Hot Open Mind
- Tove Johs-Castell
- Heidi
- Anki
- Mine barnebarn i hovedstaden, dog de neppe følger min blogg.

Ydmyk hilsen fra Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter