lørdag 5. desember 2009

Juleball i går, Kvadrat i dag.

Skål!

Nu har helgefølelsen omsider inntatt villaen, men noen store planer for aftenen har man dog ei. Min skallede nabo er ventet å vise sitt hyggelige åsyn her i løpet av aftenen, mest trolig akkompagnert av en flaske god konjakk, men det blir neppe de helt store sprellene. Jeg skal ikke ut i aften i alle fall, det er det eneste sikre. Selv en quinde med sansen for festligheter trenger en hvilehelg i ny og ne og frøken Hildegunn er informert om at døren vil forbli låst i aften og i natt. Jeg tror forøvrig resten av jentene klarer seg godt uten meg.

I går aften var jeg vakt under det årlige juleballet på skolen og det skjedde ingenting negativt i løpet av aftenen. I alle fall lot alle jeg talte med til å kose seg stort, til tross for forbudet mot å medbringe alkohol. Jeg var en av de viss opphave det var å se til at ingen smuglet inn øl og rusbrus. Jeg fant ingen som prøvde å bryte forbudet og slapp således å bli sint, heldigvis. Selv gikk jeg i stakk, bluse og hatt, men brukte riktignok finsko for anledningen. Min skallede nabo, som også var vakt, men som ikke begynte før klokken 21, gikk i sin sedvanlige brune dress. Ungdommen var virkelig fint kledt, synes jeg, og de danset meget bedre enn det jeg ville klart å prestere, om noen tvang meg ut på dansegulvet. Et par av mine kolleger var så stivpyntet at man rent kunne tro det var kongens ball man var tilstede på. Da jeg kom hjem ved midnatt var jeg kjempesulten, spiste tre skiver og drakk to glass melk før jeg la meg, trøtt og mett av dage, i alle fall mett av den dagen.

I formiddag lånte jeg naboens Saab og tok meg en handletur til Norges største kjøpesenter, Kvadrat på Forus. For de uinnvidde er Forus et område med mange butikker og meget industri, som ligger delvis i Stavanger og delvis i Sandnes. Nevnte kjøpesenter ligger akkurat inn i Sandnes kommune. Som ventet var det mange andre som også var på handel akkurat denne dagen. Selv om jeg var relativt tidlig ute - kun en times tid efter de åpnet - var det allerede fullt i de fleste butikkene. Jeg tok meg denne turen for å se om jeg fikk tak i noen julegaver og var således innom en håndfull butikker på ganske kort tid, men jeg fant ikke særlig meget av interesse i mange av de. I den store bokhandelen i annen etasje, rett ved siden av noen rulletrapper, fant jeg en interessant bok om lyrikk, som jeg fant ut kunne være en passende gave til Tove Johs-Castell. I den samme butikken fant jeg også en passende gave til mor, nemlig en bok om skoleverkets historie i Norge, hvorav bl.a. 1800-tallets mange dårlige skoler og omgangsskoler er godt beskrevet. Mor arbeidet også i skoleverket, men det er nu omkring 30 år siden hun sluttet. Håper hun blir glad for gaven.

Selv gikk jeg til innkjøp av nye sokker, noget undertøy samt en pakke med to strømpebukser, dette naturligvis til meg selv. Jeg gikk også innom vinmonopolet og kjøpte med to flasker rødvin, en flaske med eggelikør, en flaske hvitvin og en halvflaske med noe vodka. Det burde holde lenge siden jeg ikke skal innta noe særlig denne helgen. Det var greit å benytte anledningen til å kjøpe noen flasker fordi jeg for en gangs skyld hadde bil og dermed slapp å bære rundt på alt. En annen ting jeg kjøpte med meg var gardinstenger til stuen. De gamle har ikke sett pene ut på aldri så lenge, dessuten er det noe feil på en av de. Kjøreturen både til og fra Kvadrat forløp uten en eneste hendelse verdt å å berette om, så da avslutter jeg avsnittet.

Jeg glemte ut at jeg burde tatt en tur innom Helgøs matsenter mens jeg hadde bil, så det ble til at jeg spaserte en tur bort til Prix i 15-tiden for å kjøpe inn det viktigste til helgen. Jeg følte ikke at jeg kjøpte særlig meget, i grunnen, men måtte ut med over 300 kroner likevel. Mens jeg var der hadde visstnok Turid telefonert villaen og i følge mor ville hun bare vite om det var planlagt full rulle på disse kanter denne helgen og at jeg skulle telefonere tilbake hvis det ble noe. Jeg telefonerte uansett, jeg, bare for å slå av en prat og det sto bra til, fikk jeg høre. Anki skal komme tilbake fra bestemorens begravelse i morgen og da skal Turid reise på kondolanse-visitt til henne. Jeg tipset henne ellers om å ta kontakt med Hildegunn, hvis hun ønsket kalas i aften, selv om jeg ikke har hørt om det blir noe eller ei, men som regel drar jo hun og Jarlfrid på byen hver helg.

Rykter har også nådd meg om at Oldboy der nede i Thailand nu skal være gjenforent med sin kjære Pansak, efter en del ukers separasjon. Jeg kjenner ikke til detaljene, men den yngste av herrene har i alle fall oppholdt seg på et annet sted enn Chiang Mai i det siste, men er nu altså tilbake hos sin gode venn. Man ønsker alt vel her fra Eiganes!

Jeg føler også at jeg må skrive om noget trist, som jeg fikk høre om i går. En av mine kolleger - en quinde omkring de 40 år - mistet sin 69 år gamle mor torsdag eftermiddag. Avdøde skal ha hatt en del plager de senere årene, men kom seg aldri efter et hjerteinfarkt, som rammet på mandag. Jeg visste at min kollega hadde en mor på sykehuset denne uken, men ante ikke at det sto om livet. Til tross for det inntrufne var hun på skolen og underviste de to timene hun skulle i går, men rektor påla henne i alle fall å holde seg hjemme fra juleballet i går. Jeg spurte om hjertelidelse ligger til slekten og fikk vite at avdødes mor også hadde vandret hen av hjerteproblemer, bare 59 år gammel. Morens far mente hun kan ha vært et sted i 70-års alderen da han døde. Jeg synes det er vanskelig å vite hvorledes man skal oppføre seg ovenfor en quinde viss mor nettopp har gått bort, men som samtidig later som om det ikke har gått inn på henne. Jeg ga henne i alle fall en god klem da jeg fikk høre om hva som hadde skjedd.

Nu skal jeg forberede fleskepannekaker til mor og meg og etterpå blir det kaffe. Så blir det vel en rolig aften foran fjernsynet med mor og naboen resten av aftenen, vil jeg tro. God helg!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter