mandag 4. januar 2010

Fyldig rapport fra julehøytiden 2009, slik den forløp i Torfæusgaten.

Så skriver man 2010, ærede lesere fra fjern og nær. I anledning det første skikkelige innlegget i min ringe blogg dette herrens år har jeg den meget store ære å vise eder et sjeldent bilde av kong Christian IX av Danmark fra oktober 1903. Christian IX hadde da sittet på den danske tronen i 40 år og var 85 år gammel, en alder ingen annen dansk monark har oppnådd verken før eller siden.

De to quindene ved hans side er hans døtre enketsarina Maria Feodorovna av Russland (56) (viss ektemann, tsar Alexander III, hadde gått bort i 1894) og Thyra, hertuginne av Cumberland (50). Stående bak (fra venstre) hans barn; Georg I (57), konge av Hellas, dronning Alexandra av Storbritannia (58), kronprins Frederik av Danmark (60) og prins Waldemar (45). Hans hustru, dronning Louise, hadde gått bort i 1898, 81 år gammel.

Nu til julefeiringen i i villaen og hvorledes den forløp. Lille julaften ankom villaens første julegjest med tog, min søster Bente fra hovedstaden. Bente ble min reddende engel fordi hun hjalp meget til med de forberedelser som måtte gjøres for at alle de andre gjestene som efterhvert ankom, skulle ha det bra. Denne aftenen nøt Bente, mor og undertegnede julesylte og sennep på lefse, slik tradisjonen er hver eneste 23. desember hos oss. Det ble en hyggelig aften.

Juleotta ankom min sønn Jostein og hans utkårede fra Göttingen-området i Tyskland, to høyst velkomne julegjester. Jeg hadde sørget for å gjøre i stand et gjesterom i annen etasje til de to, vegg-i-vegg med det rommet Bente hadde rekvirert. Dessverre er det ikke ofte min sønn beærer oss med sitt nærvær, men kan kommer nu engang innom hver jul, i alle fall. Quinden han har vært sammen med de siste 3-4 årene er også oppegående på et nivå som gjør det mulig å føre dannede samtaler med henne. Klokken 17 var Bente med mor på julegudstjeneste mens vi andre nøt den gode samtalen og forberedet julemiddagen, som skulle serveres klokken 19. Min skallede nabo var også invitert og ankom omkring klokken 18.

På menyen sto følgende; svineribbe, medisterkaker, poteter, erter, surkål, sjy, brun saus og tyttebær. Vi drakk vann, brus og rødvin til maten. Alt det Bente og jeg hadde laget ble vellykket, med unntak av potetene, som dessverre ble noget overkokte. Hvorledes svoren ble var av mindre viktighet eftersom vi alle kastet den på en tallerken sammen med resten av avfallet (og senere slengte det over gaten til gravlunden for å bli kvitt det). Ribben ble dog perfekt stekt og hadde meget godt kjøtt på seg.

Efter noget rydding var det tid for gaveutdeling. Jeg skal ikke nevne hva alle ga til alle, men jeg husker i alle fall hva jeg selv ga bort. Min søster Bente fikk en roman av meg, skrevet av Unni Lindell. Mor fikk en splitter ny bibel av naboen og meg. Min høyt elskede sønn fikk gavekort på 400 kroner hos Hennes og Mauritz, mens hans utkårede fikk et gavekort på kroner 300 hos Platekompaniet. Min skallede nabo fikk en pakke sigarer av meg til omkring 175 kroner. Selv fikk jeg også flotte gaver. Av Jostein og min svigerdatter fikk jeg 1000 kroner samt et hyggelig julekort, noe jeg informerte de om at var så rent for meget. Bente hadde kjøpt julepynt til mor og meg, mens min skallede nabo ga meg en halvflaske med Hammer-vodka, muligens et hint om at han er noget lei av hjemmebrentsdunken min. Man fikk og ga naturligvis gaver fra og til folk som ikke var tilstede også, men det orker jeg ikke skrive om nu. Resten av juleaftenen ble dominert av dessert, julekaker, kaffe, konjakk og den gode samtalen. Selv mor var oppe til nærmere midnatt.

Nu noen ord om 1. juledag. På menyen sto mer eller mindre den samme maten som dagen før og man drakk helt sikkert for meget kaffe i løpet av dagen. Vi startet dagen med frokost klokken 10 og da var det mange godsaker på bordet. Man kokte til og med egg og tevann, noe man ellers sjelden gjør. Utpå eftermiddagen spilte vi diverse spill (spørrespill, kort og et festlig tysk leke-spill) og alle som en gikk en lang spasertur oppe på Eiganes, vinterværet til tross. Utpå aftenen ankom min søster Sissel og ektemannen Kjell fra østlandet. De hadde kjørt bil hele dagen og var ganske utslitte da de ankom, men fikk servert en god kveldsmat sammen med oss andre samt en skvett av det sterke "til å sove på". Noget fjernsynstitting ble det naturligvis også i løpet av dagen, men det NRK og TV2 har sendt i løpet av de siste to ukene har ikke vært meget å rope hurra for, altså. Bente og jeg ble sittende oppe til over midnatt for å tale konfidensielt to søstre i mellom før vi gikk og la oss. Det var hyggelig.

2. juledag var det bestemt at vi skulle ta andre runde av feiringen i forbindelse med mors 90-års dag, som hadde vært 13. desember. På dagtid hygget vi oss i villaen på det vis som sømmet seg, for Sissel sin del betydde det bl.a. å sove til klokken passerte 12, noe som irriterte mor en smule, men utpå eftermiddagen ble det riktig så hyggelig. Bente og Sissel hadde ikke anledning til å være her på bursdagen, men vi fikk feiret det til gagns denne dagen. Naboen og min søster Anne-Grethe fra Klepp var invitert på kaffe og kaker klokken 18.00 og hun ankom med sin datter. Således ble vi 10 personer og hadde et fantastisk flott 90-års kalas denne aftenen. Min kjære mor reiste seg opp fra stolen under serveringen og takket oss døtrene for at vi orket å gjøre så stas på henne og for at vi har skikket oss så fint og gitt henne flotte barnebarn osv. Ikke verst av en 90-åring å være oppegående nok til å tenke på takketale, synes jeg. All honnør for det. Jeg sørget for å få tatt et gruppebilde av alle som var samlet denne aftenen foran juletreet i stuen med mor sittende på en stol foran resten av oss. Det skal bli spennende å få fremkalt disse bildene snart.

Den påfølgende dagen reiste min sønn og hans utkårede tilbake til Tyskland, dvs. det var visst til Alpene ferden skulle gå og det kan jo ha vært til Sveits de dro for alt jeg vet - de var i Sveits på ferie i fjor - men det er i alle fall i Tyskland de bor og der har de også Alpene. Nu ja, samme kan det være. I alle fall lovet de meg å komme på påskeferie hit omkring månedsskifte mars/april og da kan jeg spørre de nærmere om hvor i Alpene de var, dessuten kan de da få brukt opp gavekortene de fikk av meg. (Jeg glemte at butikkene var stengt tre dager på rad i år). Jeg tror ikke det skjedde så meget å berette om fra denne dagen, som altså var en søndag.

Den påfølgende dagen, derimot, mandag 28. desember, inviterte jeg til drikkegilde og fikk besøk av Turid og Hildegunn samt naboen. Min søster Sissel setter meget pris på et realt drikkegilde i løpet av juleferien og sa ikke nei takk da jeg et par dager tidligere ymtet frempå at vi kanskje skulle ta oss en slik aften. Bente tok med seg mor til Klepp en tur denne aftenen, heldigvis. Det var bra at de som ikke drikker ei heller var til stede akkurat denne aftenen, for det hadde bare blitt en festbrems uansett, dog var de tilbake allerede klokken 22.10, men det fikk være deres problem. Kjell, stakkar, drakk på seg migrene og måtte legge seg før midnatt, men vi andre holdt det gående til klokken nærmet seg halv to. Vi kunne hygget oss ennu lenger, men med tanke på de edruelige i huset fant Sissel og jeg det klokest å avslutte i dannet tid. Det var kjempehyggelig med besøk av Hildegunn og Turid denne aftenen og det var Sissel skjønt enig i. Hun er ikke helt ulik Hildegunn i væremåte, nemlig.

Den 29. og 30. skjedde det ikke meget, men en av dagene var vi på Helgøs matsenter og handlet inn varer for over 800 kroner til sammen, men vi delte på utgiftene, vi tre søstrene. Også var Kjell og Sissel innom sentum, hvor de blant annet handlet inn vin og brennevin til nyttårsaftenen. Enkefru Tove Johs-Castell kom på besøk en av eftermiddagene, men jeg klarer i skrivende stund ikke å huske hvilken. Hun ble sittende ganske lenge og det var hyggelig. Der Sissel liker Hildegunn liker Bente Tove, så jeg har venninder for enhver smak. Skål for det! Hun talte også om at vi burde bli med henne på en kunstutstilling på Bryne, men det ble nu ikke til at vi orket det, da.

Utpå eftermiddagen på nyttårsaftenen skjedde det en noget ubehagelig episode i villaen. Det var bare mor, Bente og jeg som satt i stuen akkurat da. Hvor de andre var, husker jeg ikke, men i alle fall sa plutselig Bente at hun følte seg noget ør og i løpet av noen sekunder måtte hun legge seg langflat på sofaen hvor hun satt fordi hun følte at hun var nær ved å besvime. Mens mor gikk for å hente vann fikk jeg lagt en pute under hodet hennes og heldigvis var det hele over innen et par minutter, men det var utrolig ekkelt for både mor og meg og ikke minst for Bente selv. I 2002 hadde Bente et lignende anfall, også det mens hun var i villaen på besøk, men det var i juli, husker jeg. Vi sørget for at hun drakk to glass med vann for å komme seg igjen. Episoder med svimmelhet kan jo komme av for lite væske i kroppen, men det kan også skyldes akutt, dog midlertidig og ufarlig blodtrykksfall. Mor fortalte at mormoren vår plutselig kunne besvime for så å komme seg helt igjen kort tid derefter og hun ble jo 101 år, så det trenger jo ikke å være noe farlig.

På menyen nyttårsaftenen sto indrefilet med det kosteligste tilbehøret. Vi pleier i grunnen å spise kalkun hver nyttårsaften, men i år ble vi enige om at vi ville ha noe som var enklere å tilberede. Vi hadde poteter, bernaisesaus, stekt sopp og tyttebær til og drakk ellers rødvin, vann og/eller brus til. Selv drakk jeg cola, denne gangen, fordi jeg drikker nok alkohol ellers i året og derfor ikke bør venne meg til å drikke alkohol til mat også. Vi gledet oss til den gode maten hele dagen og gjorde ikke stort annet enn å tale om hva som skulle komme. Vi var ute og gikk en tur også denne dagen, men det er ganske glatt enkelte steder nu for tiden siden snøen som kom for to uker siden langt på vei fremdeles ligger. (Bank i bordet!). Kjell og Sissel hadde med seg fyrverkeri for omkring 1000-lappen. (Kjell jobber i en butikk, som selger den slags i julen). Naboen var med denne aftenen også. Ellers var det altså, forutenom undertegnede, Sissel, Kjell, Bente og mor som kunne se overgangen fra 2009 til 2010 fra Torfæusgaten. Efter maten var det riskrem, kaffe og kaker som skulle inntas samt noget av det sterke. Jeg ble nok en smule brisen mot midnatt, men ikke verre enn at det gikk bra med alt som skulle gjøres. Jeg aner ikke om det er lov å tenne på fyrverkeri her oppe på Eiganes, men det hele var jo over på 5 minutter for vår del, så politiet hadde neppe klart å ta Kjell på fersken, for å si det slik. Det var mest fyrverkeri fra sentrumsområdet samt fra Ullandhaug-området. Skål for at ungdommen lager liv!

Vi la oss nærmere klokken to på natten og sov ganske lenge 1. nyttårsdag. Bente, Sissel og Kjell hadde blitt enige om å kjøre hjem sammen på formiddagen lørdag, 2. januar og reiste således hjem for to dager siden. Dog nøt vi en god frokost da vi først hadde fått ordnet oss, selv om klokken da var mellom 11 og 12. Middagen klokken 17 denne fredagen besto av stekt laks med poteter og flattbrød til. Virkelig nydelig middag på alle måter. På mange måter ble julefeiringen avsluttet med kveldsmat og kaffe denne aftenen klokken 21, men vi rakk jo en god frokost den 2. januar også, altså. Da mor og jeg ble sittende for å se på fjernsynet i vår sedvanlige tosomhet lørdag aften var vi skjønt enige om at det hadde vært den beste julefeiringen på mange år, men at det var trist det hele nu var over. Akk ja, slik skal det vel være...

Nu begynner hverdagen igjen, ærede lesere, og det med hersens elever i klasserommet og kolleger jeg knapt tåler trynet på. Fysj, altså. Det er bittert med juleferien bak seg og mange kalde vinteruker med plikter i skoleverket foran seg.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter