onsdag 6. januar 2010

Kulden tar knekken på en giktbrudden quinde

Godtfolk!

I skrivende stund viser gradestokken på altanen -13, noe som kun har skjedd en eneste gang før siden tusenårsskiftet. Den forferdelige kulde- og uværsbølgen som vederfares Europa denne uken later til å være uten sidestykke. I hovedstaden ble det -24 nu i dag, mens Lillehammer opplevde -27. På Rørås sank temperaturen i natt til -41 og det følger store problemer med kuldebølgen. Sist det var en skikkelig kuldebølge i Stavanger var omkring 1987, hvis jeg husker korrekt. I Storbritannia holdes flere tusen skoler stengt denne uken, jmf. NRK, og trafikken står bom fast både der og i andre land, enten på grunn av snøværet eller kulden i seg selv. Her hjemme i Norge fører også kulden til problemer:
- I formiddag ble det satt rekord i strømforbruk her til lands. Rekorden fra 2003 ble slått og det til gagns.
- Flere hundre er permitert på grunn av kulden, bare i Rogaland. Dette gjelder for det meste de som har røft utendørsarbeid.
- Flere hundre husstander og leiligheter har opplevd å miste vannet denne uken og ennu flere har kommet hjem fra juleferie til frosne rør, toaletter og, ja, t.o.m. frosne varmtvannstanker, der disse har vært skrudd av under juleferien.
- I Oppland og Nordland har kulden ført til strømbrudd og tusenvis har vært uten strøm i flere timer.
- I Stavanger havarerte en buss på grunn av kulden i morgentimene i dag, sikkert til irritasjon fra menigmann på bussholdeplassene.
- Hva bringer morgendagen?

Her i villaen går parafinkaminen i stuen nu for full rulle og jøtulen inne på kjøkkenet brukes hyppig. Oppe i annen etasje må jeg dessverre la alle rom være kalde, med unntak av kontoret og soverommet, hvor panelovnene samt en vifteoven går for full musikk. Jeg var nede i kjelleren nu i aften for å se efter hvorledes det sto til og der var det bare 4 varmegrader nu, som er nok akkurat nu, men hvis kulden vedvarer eller det blir ennu verre kan det bli frost-fare der nede og da må man sette ned vifteovnen for å unngå at vannet fryser. Slik en elendighet og så meget ekstraarbeid kulden fører med seg. På skolen var det bare 16 varmegrader da vi begynte igjen på mandag, men nu har man klart å få temperaturen opp på 19 grader, men varmere enn det later det til å være umulig å få til. Man har klaget til vaktmesteren, dog uten hell. For en giktbrudden quinde på 62 er kulden rett og slett ubehagelig fordi giktsmertene blir så meget verre ved kulde.

Det gikk greit å møte på post igjen denne uken, hvis man ser bort i fra kulden. Juleferien har gjort godt for både elever og lærere. Mor og jeg spiste leverkaker med kokte poteter og erter til i eftermiddag, men i aften kokte jeg opp tevann og stekte egg, slik at vi skulle få i oss noe varmt mot natten. Nu er det såpass sent at det blir sengen om få strakser og amen for det.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter