tirsdag 30. mars 2010

Stille før stormen

God aften!

Bildet til høyre, forøvrig meget sjeldent og frem til nu unndratt fra offentligheten, viser hva det vil si å more seg kongelig. Prins Georg av Hellas løfter enketsarina Maria Feodorovna av Russland høyt til værs mens dronning Alexandra av England ler godt av søsterens luftetur. I bakgrunnen sitter prins Hans og prins Ernst August og humrer godt av underholdningen.

Bildet er tatt utenfor Fredensborg slott i Danmark omkring år 1901. Prins Georg, som døde i 1957, 88 år gammel, var her fremdeles i ungdommen, selv om han ser noget gammel ut. De kongelige quindene på bildet var søstre av prins Georgs far, kong Georg I av Hellas, som ble skutt og drept i 1913, 67 år gammel. Prins Ernst August var fra kongehuset Hannover i Tyskland og gift med søsteren til Maria Feodorovna og Alexandra, prinsesse Thyra. Prins Hans var en yngre bror av kong Christian IX (1818-1906) - kjent som "Europas svigerfar" - og den i søskenflokken som levde lengst. Året han døde var 1911.

De tre døtrene til "Europas svigerfar" sto sin far meget nær og sørget for å tilbringe ukesvis sammen med han hvert eneste år, særlig efter dronning Louise' bortgang i 1898. De sto også hverandre meget nær og trivdes godt i hverandres selskap. I likhet med sin mor (som ble 81) døde både Alexandra, Maria og Thyra da de var omkring de 80 år. Alexandra og Maria nærmet seg begge de 81 da døden inntraff, mens Thyra var 79 da hun sovnet stille inn, efter å ha vært stokk døv en tid. De led alle tre av helseproblemer i 70-års alderen, i motsetning til deres far, som var like sprek frem til sin uventede død av hjertesvikt under en middagslur, 29. januar 1906. Han var da 87 år. Hans morfar ble forøvrig ennu eldre; 91 år. (Morfaren var Landgreve Karl av Hessen-Kassel.)

Overskriften hinter til det faktum at mine søstre inntar villaen i morgen aften, men at det nu er stille og fredelig her i villaen med bare undertegnede og mor i hus. Min skallede nabo er riktignok ventet på kaffe om en times tid, men han er jo ingen ungdom han heller, så det blir nok neppe full rulle av hans nærvær. Vi har fått snøvær av alle ting her i dag. Snøen laver ned og vi skriver 30. mars og stedet er Stavanger. Noe er riv ruskende galt, det er det neppe den minste tvil om. Mon tro hva nyskilte frk. Kalvig måtte mene om saken. Hun er jo så bastant på at varme vintre her oppe i nord skyldes global oppvarming, så da må vel denne ekstremt kalde vinteren skyldes global nedkjøling, eller hva? I skrivende stund viser gradestokken en varmegrad. Jeg hadde lyst på en spasertur i eftermiddag, men den elendigheten som oss nu vederfares satte en stopper for den planen. Jeg blir dog noget arg av all denne innesittingen.

Frøken Hildegunn telefonerte i dag og lurte på om vi skulle treffes for å innta det sterke i aften, men jeg sa at det er alt for tidlig i uken for den slags utskeielser ennu, men at jeg kan telefonere henne en dag når man har fått avtalt med min søster Sissel hvilken dag det passer med en sammenkomst. Påsken er såpass lang at det burde gå an å vie en dag og en natt til sterkere saker. Mor og Bente er villaens festbremser i høytidene, men vi skal nok klare å få til en sammenkomst likevel. Min gode kollega, som jeg skal reise til Nederland sammen med i juni, har også ytret ønske om å treffe meg i påsken for å planlegge ferieturen. Dog tror jeg nesten at det må vente til over påske. Jeg får jo nok å henge fingrene i med alle påskegjestene. Det krever en del innsats og få ting til å gå rundt med påskegjester i villaen. Det er middagsmat og andre måltider som skal tilberedes, matvarer som skal handles inn, oppvask som skal tas, mor skal inkluderes i det vi finner på, Bente og mor skal alltid i kirken i løpet av påsken, Sissel og Kjell vil alltid på biltur, det skal settes av tid til et kalas med gjengen, fjernsynsprogrammer skal sees osv.

Jeg fikk også en hyggelig melding på Facebook i dag, hvor det blant annet ble avgitt en kortfattet rapport fra herrene der nede i Thailand. Vedkommende har nok tittet i Oldboys dagbok. Stikkordene for herrens siste innlegg, lot jeg meg fortelle, var visstnok følgende: "Sloknet som et utblåst lys, masse søvn, ut av skapet, personlig prisstigning, maurene kommer, spiser som en ulv, lesing, chatting, Q drar hjem, ut med Øystein." Jeg velger å tolke stikkordene dithen at Oldboy har festet så hardt at han sluknet som et lys i sengen på grunn av dette samt at han skal ut med sin gode venn Øystein i nærmeste fremtid eller kanskje han var ute med herren i går og at det ble noget røft? At han leser meget litteratur er fra før av viden kjent, men så har han da også undervist ved universitetet i en årrekke og er kjent for de fleste. Mon tro om maurene også har inntatt leiligheten hans? Håper ikke det, for hans del.

Jeg registrerer på nettavisene at togproblemene fortsetter. I går aften sto alle tog i hele Norge i tre klokketimer pga. tekniske problemer og nu i aften har visst flere vogner løsnet fra et passasjertog på Hamar og hendelsen fører til forsinkelser. Det gikk visst flere minutter før man registrerte at det manglet noen vogner også... Hvorledes det har seg at det er så mange problemer med togene her i Norge er for de fleste uforståelig. Vi er et av verdens rikeste land, men jernbanen er en av de dårligste i hele Europa. Det er heller ikke mange dagene siden tre mennesker omkom i hovedstaden da en rekke godsvogner løsnet og begynte å trille fra Alnabru. Nu må Jernbarneverket, NSB og de bevilgende myndigheter skjerpe seg!

Til slutt vil jeg skrive noen få ord fra lørdagens kalas, dog meget kortfattet. Jeg hadde en god gjeng på besøk, noen fjes som ikke pleier å være her også, og vi koste oss alle stort med det vi inntok av drikkevarer. Det eneste verdt å nevne fra kalaset i villaen må vel være at en kamerat av Frits (og forsåvidt også av naboen) drakk seg så fra sans og samling at vi måtte sende han hjem i drosje før klokken hadde passert 23.00. Holder man ikke ut lenger enn det da har man intet og atter intet i villaen å gjøre. Han er herved uønsket som gjest hos meg. Byturen ble meget bra. De fleste av oss quindene valgte å finne et annet utested enn Hot Open Mind, for en gangs skyld, og lot herrene gå dit alene mens vi gikk på Garmann, hvor det som vanlig var litt bråk, men mest god gang og full rulle. Vi var vel der omkring 40-45 minutter før vi beveget oss til Taket og der ble vi sittende til vi gikk hjem omkring klokken 02.30. Vi talte med flere hyggelige ungjenter der, faktisk, så turen var ikke bortkastet. Skål for det! Det ble ikke noe nashspiel denne gangen og godt var det for jeg var ganske oppegående dagen derpå og angret ikke på at det ikke ble nashspiel, da.

Neste innlegg antas å komme før helgen, trolig på en av de røde dagene.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter