fredag 9. april 2010

Eunice Sanborn er nu USAs eldste innbygger

God eftermiddag!

USAs nye eldste innbygger heter nu Eunice Sandborn. Hun ble født i Louisiana 20 juni 1896, men bor nu i Jacksonville i Texas. Det er altså bare drøye to måneder til hun vil kunne feire sin 114-års dag. Eunice, som var gift hele tre ganger, hadde kun ett barn; Dorothy (1915-2005). Eunice' far ble 80 år, mens moren (som døde i 1939) var omkring de 84 år ved sin død. Farfaren døde i 1906, 71 år gammel, farmoren døde i 1891, 54 år gammel, men farfarens mor overlevde både sønnen og datteren og levde helt til 1907. Hun ble 95 år. Hennes mann igjen ble 82, så det er åpenbart gode gener bakover i 113-åringens slekt.

Forøvrig er Eunice nu verdens 4. eldste person efter tre personer fra England, Frankrike og Japan. Vil ellers gratulere Louvenia Posey fra Texas, USA, med vel overstått 110-års dag den 5. april. Ellers kan jeg nevne at Cecilie Levy Weil fra Ohio, USA, døde sist måned, nær 110 år gammel. I mars døde også Dorothy Loff (109), Ruth R. Canfield (109), Dovie Marsh (109) og Daisey Bailey (114, ikke 113 som tdl. skrevet), alle fra USA. Man kondolerer. USA er kanskje det landet i verden med best kontroll på sine super-hundreåringer. All hunnør for det.

Undertegnede har nettopp tatt helg og har tenkt å kose seg stort de kommende to dagene. Riktignok har man enkelte ting man må få gjort til neste ukes undervisning, men stort sett kan man vie helgen til studier av Gotha-kalenderen, super-hundreåringer og til god litteratur. Dessuten kan det hende det blir en aldri så liten sammenkomst i morgen, dog er det ennu ikke helt bestemt. Skål!

I dag, 9. april 2010, er det 70 år siden Norge ble angrepet av Tyskland og således ufrivillig ble revet med i den 2. verdenskrigen. Man kan vel trygt si at Stavanger ble tatt på sengen denne aprilmorgenen, dog gjaldt dessverre det hele landet. Det var med nød og neppe at kongefamilien slapp unna tysk fangenskap denne formiddagen. Kong Haakon VII, kronprins Olav og regjeringsmedlemmer rømte nordover, blant annet igjennom Gudbrandsdalen, og kom seg senere trygt over til England. Kronprinsesse Märtha klarte å rømme til Sverige med tog via Hedmark, men toget de kongelige reiste med ble faktisk forsøkt bombet av tyske krigsfly. Senere søkte kronprinsessen og hennes barn tilflukt hos president Roosevelt i USA. Det var på mange måter rart at Norge ble tatt slik på sengen denne våren for det var virkelig ingen tvil om hva Hitler hadde påbegynt året før. Kanskje trodde man at lille Norge ikke var av verdi for Tyskland og at Hitler heller ville konsentrere seg om stormaktene i Europa, men Norge hadde en viss strategisk plassering på kartet, som de lærde nok har lest seg til i diverse historiebøker. Jeg underviser ikke selv i historie og er ingen ekspert, men i efterpåklokskapens lys burde nok både militæret og regjeringen hatt en bedre plan for hva som burde gjøres i tilfelle et angrep fra Tyskland.

Både i dag og utover sommeren kommer det til å bli en rekke markeringer i forbindelse med 70-års jubileet. Selv synes jeg det er noget underlig at det allerede er 70 år siden denne hendelsen. Jeg husker det som om det var i går at vi feiret 50-års jubileum for krigens slutt i 1995. Tiden flyr så alt for fort, ærede lesere. Jeg er glad jeg slapp å oppleve krigen, men vi som ble født på 1940-tallet fikk mange sterke historier servert fra hendelsene gjennom at vi hadde foreldre som opplevde krigen på nært hold. Det var ikke en eneste by i hele landet som ikke opplevde å miste noen i krigshandlinger disse 5 årene. La oss håpe at verden aldri får oppleve en ny krig av slike dimensjoner.

Nu skal jeg lage middag til mor og meg og på menyen står det i dag stekt laks med poteter og grønnsaker til. I aften har man ingen spesielle planer, men det blir vel både fjernsynstitting og lesing i en roman jeg holder på med, vil jeg tro. I morgen formiddag skal jeg være med naboen en liten tur til Kvadrat.

En god helg ønskes dere alle!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter