torsdag 13. mai 2010

Rapport på Kristi Himmelfartsdag

O' lærde quinde!

I anledning at det i år er 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson gikk bort (26. april 1910) synes jeg det er på sin plass med et bilde av den store forfatterkjempen her i min ringe blogg. Her ligger Bjørnson på dødsleie i Paris og hans fru Karoline sitter ved sengekanten og konstaterer fattet at et 52-årig ekteskap nærer sin ende. Bak moren står døtrene Dagny og Bergljot.

Bergljot var selv en kjent sopransangerinne og ble gift med Henrik Ibsens eneste sønn, statsminister Sigurd Ibsen. Det ble fattet meget stor interesse for Bergljot og Sigurds sønn for det måtte jo bli noe stort ut av en som hadde Ibsen og Bjørnson som bestefedre. Dette barnebarnet kom til verden i 1893, fikk navnet Tancred Ibsen og ble efterhvert en kjent filmregissør. Skuespillerinnen Lillebil Ibsen ble forøvrig hans hustru. Bergljot Ibsen døde brått av blodpropp i 1953, 83 år gammel. Dagny ble gift to ganger og døde så sent som i 1974, 97 år gammel. Bjørnstjerne Bjørnsons enke ble efter hans død en meget ruvende skikkelse på Aulestad i Gausdal og mange reiste på besøk til henne, selv efter hennes 90-års dag i 1925. Sigrid Undset beæret henne med en visitt i 1932 (i anledning 100-års festlighetene i forbindelse med forfatterens fødsel) og den lærde quinde besitter et bilde fra denne anledningen. På bildet (som kan fåes ved forespørsel) klamrer den 96-årige Karoline seg til svigerdatteren Thekla (som da var innpå 63 år og meget revmatisk) mens fru Undset sitter ved deres side. Sommeren 1934 forlot Karoline denne verden, nærmere 99 år gammel. (Svigerdatteren Thekla ble 78 år.)

Den ikke fullt så ansette, dog meget selgende forfatterinnen Margit Sandemo, mener bestemt hun er Bjørnsons barnebarn - dette har hun sett i krystallkulen(!) - selv om dette ikke er allment akseptert. Margit (86), som for tiden oppholder seg i Sverige sammen med sin 61-årige datter Tove (som påstår å ha arvet morens evner til å se de utroligste ting i en krystallkule), mener bestemt at hennes far, Anders Underdal (som forøvrig ble 93 år gammel), var Bjørnsons uekte sønn. Margits farmor gikk forøvrig bort i 1949, før hun fikk fortalt verken det ene eller det andre om saken. Deler av Bjørnsons efterkommere skal ha tatt imot Margit med åpne armer - dette skal gjelde efterkommere efter Erling Bjørnson - mens Ibsen-siden av slekten velger å tro at en krystallkule ikke viser annet enn det taskenspilleren ønsker å se. Skål!

Undertegnede er forøvrig en meget dyktig ekspert på Bjørnstjerne Bjørnsons litteratur. I 1987 skrev jeg hovedfagsoppgave med en meget grundig analyse av skuespillet "Når den ny vin blomstrer", under oppsyn av den nu avdøde litteraturprofessoren Henrik Pande. Jeg hadde permisjon fra lærergjerningen i hele tre måneder dette året mens jeg fordypet meg i Bjørnsons skuespill-litteratur. Dessverre får man ikke brukt all den kunnskapen man har tilegnet seg opp igjennom årene som ungdomsskolelærerinde, men all kunnskap er av nytteverdig, selv om man ikke kan forvente inngående dybdekunnskap på slike snevre temaer fra 14-åringer. Sommeren 1993 var jeg faktisk en av flere som foreleste om Bjørnson under en festival i Lom i Gudbrandsdalen. Nu husker jeg ikke hvem alle de andre var, men jeg husker at Elbjørg Sandberg var med.

I går aften tok man det fullstendig rolig her i villaen. Mor var ikke helt i form og selv var jeg noget ør fra tid til annen, uten at jeg helt klarte å finne ut grunnen til det. Min skallede nabo gikk derimot på Hot Open Mind sammen med Frits. Der var det meget liv og røre, kunne han berette meg om nu i dag, men verken han eller Frits fikk napp. Jeg humret godt da han talte om et noget mislykket forsøk på udannet kontakt han gjorde inne på toalettet. Han prøvde å vifte med "snyrilen" mens han gjorde sitt fornødende ved pissuaret, i håp om at herren i dokøen tok hintet, men det eneste som skjedde var at han kom til å sprute noget urin på seg selv. Akk ja, slik en elendighet.

I aften skal han dog prøve fiskelykken i Bjergstedparken, hvor bitre mannfolk i livets høst samles nesten hver aften for å beskue hverandre samt for å onanere. At mer eller mindre skjulte herremenn orker å oppholde seg i den triste parken, kun fordi det kanskje kommer en ungdom innom som er viril, er for meg en stor gåte. Det må da vel for svarte hannkatte(!) være klart som dagen at det er gamlinger (45+) som synes det er spennende med den slags og at det således sjelden dumper innom noen under de 30. Min skallede nabo sier selv at han aldri ser noen under 40 i parken og det har skjedd flere ganger at han har gjenkjent herremenn der fra f.eks. Hot Open Mind. Jeg kunne nevnt sikkert 3-4 navn på herrer, som er mer eller mindre fast inventar på Hot Open Mind, som i følge naboen vanker i parken på ukentlig basis.

Området rundt Ullandhaugtårnet skal også ha blitt et populært cruising-sted, dette jmf. hva den skallede har informert meg om. Der oppe er det visstnok både unge og eldre som hygger seg efter mørkets frembrudd og det meste skjer ved et eller annet (for meg ukjent) hus, som står inne i skogen der et sted. Naboen kjørte seg en tur til tårnet på mandag og vanket der i nesten tre kvarter, men den aftenen var det visstnok ikke noe udannet som foregikk der oppe. Jeg håper det ikke blir behov for ennu flere slike steder, men det hadde ikke forundret meg om man plutselig begynte å herje i byparken der nede i sentrum heller. Blir det tull her oppe på gravlunden kommer jeg dog til å telefonere onkel politi. Amen.

Min gode venninne, frøken Hildegunn, opplever en vanskelig uke nu og mine tanker er hos henne. Hennes gamle og demente mor i 70-års alderen ble innlagt på sykehuset på tirsdag med lungebetennelse og i går hørte jeg at det også hadde tilstøtt bronkitt og høy feber. Jeg håper den gamle quinden blir såpass frisk igjen at hun kan komme tilbake til dement-avdelingen og leve i ennu noen år. Hildegunn fortjener å ha en mor i live. Jeg kommer til å telefonere henne i aften for å få siste nytt.

Neste måned skal kongefamilien feire prinsesse Ragnhild, fru Lorentzens 80-års dag. Den lærde quinde kommer til å sende konfekt til slottet med flott kort i anledning den første 80-års dagen i den norske kongefamilien siden kong Olavs 80-års dag i 1983. Prinsessen skal feires stort, men detaljene er ennu ikke klare. Det er velfortjent at en quinde fra Glücksburg-slekten opplever å runde de 80 år da dette er en sjelden affære. Hennes mor ble bare 53 år og mormor, prinsesse Ingeborg, var 79 da hun døde av hjertesvikt. Moster Margaretha ble 77, moster Astrid ble 29 og sistnevntes datter, storhertuginne Josephine-Charlotte (altså prinsesse Ragnhilds kusine) gikk bort av kreft i en alder av 77. Skål!

Der nede i Thailand fortsetter urolighetene og det er mange her i byen som er bekymret for Oldboys ve og vel. Hovedsaken på vg.no i skrivende stund er "Rødskjorteleder skutt og drept i Bangkok". Myndighetene i landet truer nu med å kutte både strøm og vann i håp om å røyke ut demonstrantene. Skulle det bli farlig også i Chiang Mai kommer man til å samle inn penger slik at et nød-fly kan fly ned og bringe Oldboy hjem til Stavanger. Riktignok oppholder det seg en herremann i villaen for tiden, men den ene kan sikkert sove på sofaen inntil videre, evt. kan man formodentlig ligge anføttes. Det er av ytterste viktighet for byens skeive miljø at herren kommer seg vel hjem i sommer, slik at de tradisjonelle sommer-sammenkomster kan avlaste de sedvanlige vorspiel-stuer.

I aften skal man nyte neslesuppe (fra frosne nesler i fryseren) med fleskeboller og rundstykker til. Man har avtalt med mor å ha middagen klar klokken 19.00, så man har ennu god tid. I går eftermiddag spiste mor og jeg frosne vafler med jordbærsyltetøy på til middag. Man spiste de naturligvis ikke frosne, men varmet de opp i brødristeren først, dog var de nu engang frosne da man tok de opp fra fryseren. Hva man skal innta til middagsmat i morgen er ennu uavklart.

Av alle ting må jeg ned i kjelleren for å finne meg et stjerneskrujern efter å ha avsluttet dagens skriverier. Dørhåndtaket på badet har nemlig løsnet og det later til å være tale om en løs skrue på den siden som vender inn på badet. Et prosjekt for en husmor, altså. Dette ble et innlegg om litt av hvert, men nu avslutter jeg i alle fall.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter