fredag 4. juni 2010

Man streiker og skriver om prinsesse Armgard

God fredag, høyst ærede lesere av denne ringe blogg!

Hennes majestet dronning Beatrix av Nederland, her avbildet i hine hårde dager sammen med sin farmor, har nu reist tilbake til Nederland efter et vellykket tredagers statsbesøk her i Norge. Siste post på programmet var gårsdagens tur til det (alltid) regntunge Bergen, hvor hun blant annet fikk æren av å delta på en omvisning på Troldhaugen, Edvard Griegs hjem frem til hans død i 1907.

På majestetens hjemmeside står blant annet følgende: "Dit gebeurt werkelijk op 30 april 1980, als Koningin Juliana op haar 71e verjaardag afstand doet van de troon. Dan volgt Prinses Beatrix haar moeder op als Koningin der Nederlanden. Tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Nieuwe Kerk te Amsterdam wordt ze ingehuldigd. Op die dag laat ze weten 30 april als datum aan te houden voor de viering van Koninginnedag, als eerbetoon aan haar moeder. Het Koninklijke gezin verhuist in 1981 naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het regeringscentrum. In 1984 wordt Paleis Noordeinde het werkpaleis van de Koningin."

Om det nu vel overståtte statsbesøket står blant annet følgende: "Hare Majesteit de Koningin brengt op uitnodiging van Zijne Majesteit Koning Harald V van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 juni 2010 een staatsbezoek aan Noorwegen."

Det er en kjent sak at den nederlandske dronningen og hennes sønner setter meget pris på den norske kongefamilien. Det nederlandske kronprinsparet har vært på privat besøk hos vårt eget kronprinspar og omvendt. Dronning Beatrix er kjent for å være noget mer strikt og myndig enn vår egen kong Harald, men i sitt hjemland er hun meget populær. Den 30. april i år var det 30 år siden hun kom på tronen ved sin mor dronning Julianas frivillige abdikasjon. Moren var da 71 år, ett år yngre enn hva Beatrix er i dag. Det gikk rykter om at dagens dronning ville komme til å abdisere i år, men det ser ikke ut til å ha rot i virkeligheten, dog er da også disse ryktene 3-4 år gamle nu. Dronningens gemal, prins Claus, gikk bort for 8 år siden, efter å ha skrantet siden 80-tallet.

Dronning Beatrix sto sin farmor, prinsesse Armgard, meget nær. Denne Armgard var født i Bad Driburg i Tyskland i det herrens år 1883 og var baronesse av Sierstorpff-Cramm - faren var baron av Sierstorpff-Cramm, dog kun av Cramm før han giftet seg - og fra 1916 prinsesse av Lippe-Biesterfeldt. Hun ble enke i 1934 ved sin 62-årige ektemanns bortgang. De siste 20 årene av sitt liv holdt hun til i Nederland, hvor hun var kjent for å røyke sigaretter til den store gullmedaljen. Hun skal også ha hatt en herrevenn, som bodde sammen med henne frem til dennes bortgang på 1960-tallet. Til tross for røykhoste og høy alder var Armgard alltid med da det foregikk kongelige begivenheter i Nederland, være seg dronning Wilhelminas begravelse i 1962 eller prins Constantijns dåp i februar 1970, da hun var 86 år. Prinsesse Armgard ble stedt til hvile 3. mai 1971.

Det er altså streik i kommune-Norge, således har alle mine kolleger og undertegnede lagt ned arbeidet denne uken. Det er utrolig kjedelig å sitte på lærerværelset hele dagen uten å ha noe å ta seg til, men min skallede nabo og jeg lurte oss hjem i dag klokken 13.00, så da skal man kanskje ikke klage så alt for høyt. Jeg gikk en runde og vannet planter i dag, dessuten luket jeg noget ved siden av vinduene til lærerværelset. Min kollega i heimkunnskap foreslo ellers at vi burde rydde og vaske på kokkesalen, så det gjorde vi også i dag. I går var jeg hjemme grunnet den irriterende forkjølelsen jeg sliter med for tiden. Jeg er ennu ikke frisk igjen, men nu er det stort sett bare vond hoste som er problemet. Dog blir jeg neppe såpass i slaget til i morgen at jeg orker å holde kalas i villaen. Man beklager.

Følgende melding kom ut på intranettet til oss lærerene i dag: "Stavanger kommune har søkt streikekomitèen om dispensasjon for faglærere på 10. trinn slik at standpunktkarakter kan bli satt innen fristen – også på de øvrige skolene. Denne søknaden er avslått." Den lærde quinde regner med at dispensasjon kun gis der det er fare for liv og helse eller der hvor rikets sikkerhet kommer inn i bildet. Det er vel trygt å anta at landet består - og vel så det - selv om man ikke får satt standpunktskarakterene innen fristen, dog er enkelte av mine kolleger i harnisk over hele streiken. Selv er jeg verken for eller mot denne streiken, men akter å nyte livet på mandag - hvis streiken fremdeles vedvarer. Skål!

I aften skal naboen, mor og bloggforfatterinden nyte nybakt banankake, kaffe, muligens en skvett med sterkere saker og ellers hygge oss foran fjernsynsapparatet.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter