onsdag 7. juli 2010

Mer fra oppholdet i Wijk bij Duurstede

Godtfolk!

Blomstermarkedet i Wijk bij Duurstede er av de flotteste jeg har sett i løpet av mine 62 år her på denne jord, jmf. bildet til høyre. Husene i bakgrunnen er meget typiske for det meste av Nederland med brunfarget mur, men jeg så også hus av tre i byen!

Man skal ikke se helt bort i fra at man flytter ned til denne vakre byen for å bli gammel og senil der nede. Idyllen i denne byen - med små handlegater, landlige omgivelser, vindmøller, romantiske kafeer, et flott marked og kongelig tilstedeværelse frister mer enn meget. Jeg må naturligvis bli pensjonist først og aller helst burde også min gamle mor ha kommet seg vel under torven først, men drømmen om å flytte ned til denne flotte byen i dette fine landet er så absolutt levende.

En av mine faste lesere undret forøvrig på hvorfor jeg utelot å ta med et bilde av prinsesse Christinas bolig i det innlegget hvor både Irenes villa og Margriets bungalow er avbildet. Det er to grunner til det; for det første at man ikke var i nærheten av der hvor prinsesse Irenes yngste søster har feriehus samt at hun holder sin sedvanlige bolig i London. Jeg mener prinsessen også nevnte at yngstesøsteren bor deler av året i Italia, men dette må tas med en klype salt. Dronning Beatrix bor forøvrig i slottet "Huis ten Bosch" i Haag.

I løpet av mitt opphold i Nederland var min kollega og jeg en dag i Amsterdam (dog dette ble meget kort omtalt i bloggen). Jeg har lyst til å skrive litt mer fra den dagen. Som nevnt var vi innom Anne Frank-museet i hovedstaden og der fikk vi omvisning av en meget dyktig quinde i 30-års alderen. Jeg vil på det sterkeste anbefale eder et besøk dit. Vi kostet også på oss en båttur på en av byens kanaler sammen med noen andre turister og det var en flott opplevelse i finværet og i løpet av turen så vi så mange idylliske kafeer og utesteder langs kanalen at vi bestemte oss for å finne oss en hyggelig kafé når vi kom på trygg grunn igjen. Vi fant oss et sted hvor de solgte både kaffe, is og gode kaker og ble sittende utenfor på gaten i nærmere en time, før vi vandret videre. Resten av Amsterdam-turen gikk med til å oppleve noen av gatene, butikkene, byggverkene og severdighetene byen har å by på. Vi tok tog og buss både til og fra, men det er uproblematisk å komme seg rundt i et land på Nederlands størrelse. Man kan reise fra den ene enden og til den ganske annen på få timer. Skål!

Selv om opplevelsene sitter godt på minnet og vil vare til demensen tar meg setter jeg ennu mer pris på den gode samtalen jeg fikk ta del i. Å konversere dannet med kongelige er sjelden kost og ikke for menigmann i gaten. Som vanlig var jeg nysgjerrig på det meste og informerte prinsessen om den sorgen man følte i Norge da prins Bernhard gikk bort 1. desember 2004. (For de uinnvidde var Bernhard far til prinsessen.) Naturligvis var det min kollega som sto for det meste av konversasjonen og det er jo bare naturlig, med tanke på at det er hun som har kjent prinsessen i omkring 50 år, men jeg følte aldri at jeg ble satt utenfor. Prinsessen fortalte oss at et stygt fall høsten 1998 var starten på morens lange sykeleie. Moren var da 89 år gammel og selv om hun ble nesten 95 år ble hun dement usedvanlig raskt efter at hun havnet i rullestol på grunn av fallet. Prinsesse Irene ser i alle fall ikke ut som en gjengs 70-åring(!) og neste måned vil hun til og med kunne feire sin 71-års dag. Det hever man kaffekoppen for!

Jeg viste prinsessen min bilde-collage av hennes bestemor (prinsesse Armgard), som jeg fikk laget og publiserte i et av mine tidligere innlegg her i min ringe blogg, og hun satte meget pris på at det finnes mennesker utenom kongefamilien som setter prins på hennes bestemor. Hun lovet meg dessuten å sende meg noen private bilder av bestemoren på e-post, noe jeg gleder meg til å motta.

Det var alt fra mitt opphold i dronning Beatrix' rike. Førstkommende lørdag vil jeg invitere til kalas i villaen. Jeg akter å telefonere både Hildegunn og Turid i aften og vil be Hildegunn viderebringe det glade budskap til Jarlfrid. Jeg har i grunn lyst til å invitere Anki, Heidi og Nina også, men de er ofte opptatte og kan ikke alltid komme, men det er dog verdt et forsøk. Min skallede nabo er selvskreven hver helg, fest eller ei. Jeg må også ta meg en tur bort på skolen en dag for å se om høstens timeplan er klar og i morgen må jeg ta meg en tur bort på gravlunden for å se hvorledes det står til med blomstene på gravene. Forhåpentligvis regner det ikke like meget i morgen, for i dag er det virkelig ille. Jeg var en tur på Straensenteret tidligere i dag og kom meg tørrskodd nedover, men på veien oppover igjen kom regnværet med all sin elendighet. Akk ja, de er vel glade for litt regnvær, de som kaller seg bønder, så det er vel bare rett og rimelig at det kommer litt vått også. Nu skal man lage middag og i dag er det hjemmelaget lapskaus på menyen.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter