tirsdag 13. juli 2010

Om Victoria-Louise av Brunswick og vannpumpe-problemer

God tirsdag, ærede lesere!

Til høyre har jeg (med god hjelp av min skallede nabo, som er god med computeren) laget en bilde-collage av hertuginne Victoria-Louise av Brunswick, eneste datter av Tysklands siste keiser.

Hun ble født den 13. september i det herrens år 1892 og ble 20 år gammel gift med Ernst August av Hannover, et av de mange barnebarnene til Europas svigerfar. Sammen fikk de 5 barn, men den eneste datteren, Frederika, er vel den eneste av barnene som ble særlig kjent for allmennheten, gjennom sitt ekteskap anno 1938 med den senere greske kong Paul I. Gjennom henne ble Victoria-Louise bestemor til dagens dronning Sofia av Spania, som nu er 71 år gammel og til x-kong Konstantin II av Hellas, som forøvrig feiret sin 70-års dag med brask og bram i London i juni - og det med dronning Elizabeth II som en av gjestene. (I nevnte kalas var den britiske monarken så uheldig at hun sølte ut sin meget flotte kjole, men enhver 84-åring unnskyldes slike små uhell.) (For å se bilde av den uheldige monarken, klikk her: http://newspix.photoshelter.com/gallery-image/King-Constantine-70th-Birthday-Party-London2/G0000g_yoo1kC8J0/I0000E1ZCPdLcI2s)

Prinsesse Caroline av Monacos ektemann, Ernst August, er også barnebarn av Victoria Louise. Hans far, som døde i 1987, er avbildet øverst til venste i bilde-collagen sammen med sin hustru Ortrud og foreldrene anno 1951.

Den 6. februar 1980 gikk svigerdatteren Ortrud bort, 54 år gammel, og på dagen et år derefter døde datteren, enkedronning Frederika av Hellas, efter en øyeoperasjon i Madrid, knapt 64 år gammel. Victoria Louise på 87 tok svigerdatteren Ortruds bortgang tungt og falt selv syk utpå sensommeren i 1980. 88-års dagen ble feiret på en klinikk i Tyskland og familien kom fra fjern og nær for å se til slektens overhode. Efter en periode med noget bedring i helsetilstanden begynte det å gå nedover for siste gang, men sykeleiet gikk over flere måneder før døden inntraff 11. desember.

Før 1981 var omme var også sønnen Christian Oscar død, 62 år gammel, så i løpet av to år hadde altså både Victoria-Louise, svigerdatteren, datteren og en sønn forlatt denne verden. I 1997 døde sønnen Welf Henry, 74 år gammel, mens den lengstlevende av hennes 5 barn, sønnen Georg, døde på nyåret så sent som i 2006, 90 år gammel. Han var forøvrig gift med en søster av prins Philip av Storbritannia, den britiske monarkens gemal.

Nu over til elendigheten i villaen. Man har hatt store problemer med vannpumpen i kjelleren i morgentimene i dag. Mor ringte på meg omkring klokken 06.30 i morges og da trodde jeg først hun var syk, men da jeg kom nedenunder sto hun i gangen og viftet med armene og ba meg komme inn på badet fordi toalettet laget et spetakkel uten like. Ikke rart hun var forundret og trengte assistanse fra den lærde quinde, men så lenge man ikke er rørlegger blir man jo like forundret selv også. Jeg prøvde å tappe vann i kranen inne på badet, men da kom det bare fresende ut luft og nesten ikke noe vann, så jeg tenkte at jeg fikk gå ned i kjelleren for å undersøke om vannpumpen hadde vært borti hjemmebrentsdunken og blitt påvirket eller hva i all verden det var som foregikk.

Da jeg kom ned i kjelleren kunne jeg raskt konstatere av motoren gikk for full musikk og at det var en mystisk ulyd i vannpumpen. Heller ikke i kranen ved siden av vannpumpen kom det ut annet enn luft, så da slo jeg av hele vannpumpen ved å trykke på en bryter på veggen rett over vannpumpen. Jeg ble noget oppskaket over å ha mistet vannet, men ventet til klokken passerte 08.00 før jeg telefonerte naboen for å få han til å ta det hele ved nærmere øyesyn. Han var ikke i form i dag og snufset og hostet som bare det og det ga meg dårlig samvittighet for i det hele tatt å ha vekket han opp så tidlig, men han kunne i alle fall ikke konkludere med noe fornuftig og rådet meg til sporenstreks å kontakte rørlegger. Mor mente å huske at noe lignende hadde skjedd på 80-tallet også, men jeg tror ikke det kan ha vært helt samme sak, skal jeg være ærlig.

Klokken 10.50 kom det rørlegger for å se på elendigheten og efter å ha rotet der nede i omkring 15-20 minutter kom han inn på kjøkkenet til mor og med med beskjed om at vannpumpen rett og slett hadde tatt kvelden - for godt. Slik en elendighet. Han talte om at trykktanken hadde begynt å sprekke på et sted hvor hovedrøret går inn på tanken fra brønnen og at slike reperasjoner kan komme på flere tusen kroner. Han rådet oss til å vurdere å gå til innkjøp av en ny vannpumpe; både trykktank og motor, men jeg sa at jeg måtte tenke på saken til i morgen. I eftermiddag har jeg dog konferert med den skallede og har telefonert tilbake til rørleggeren med beskjed om at mor og jeg er villige til å investere i nytt opplegg. Naboen har, skrantende helse til tross, lovet å bli med meg for å se på nye pumper i morgen formiddag.

Det jeg må vurdere grundig før en evt. handel i morgen er følgende:
1) Hvor stor trykktank trenger villaen?
2) Hvor kraftig motor trenger trykktanken?
3) Skal man gå for stempelpumpe, som villaen har benyttet i alle år, sentrifugalpumpe, som er mest vanlig nu for tiden eller noe annet (strålepumpe, tannhjulspumpe osv.)
Min gode nabo og undertegnede må vurdere grundig hva rørleggeren har å tilby før man blar opp tusenlappene i morgen. Det er godt naboen er praktisk anlagt og underviser i fysikk. Jeg har forberedet meg på å måtte ut med så meget som 10.000 kroner, men mor har sagt at hun kan betale 2.500 av prislappen fra egen lomme. Eksakt hva prisen ligger på for slikt utstyr nu til dags får vi dog bedre greie på i morgen.

I går aften telefonerte Hildegunn for å fortelle at hun og Veronia - overraskende nok(!) - fikk komme inn på Taket natt til søndag og at de hadde hatt det hyggelig der en times tid før de reiste hjem for å fortsette å hygge seg i sengen til Hildegunn. Jeg avga rapport om hvem man hadde påtruffet på Hot Open Mind - Hildegunn leser sjelden i bloggen - og hvorledes natten hadde forløpt. Hun var lettet over at hun ikke hadde gått glipp av et spennende nashspiel i villaen. Jeg vet ikke om det kommer til å bli kalas kommende helg siden Bente kommer i morgen eftermiddag, men det er jo aldri helt umulig heller... Ellers satt naboen og jeg noget ved computeren sent i eftermiddag og før det nøt vi middag alle tre, bestående av hjemmelaget pizza med meget Norvegia-ost på.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter