søndag 18. juli 2010

Rapport fra helgen i villaen

God søndag!

Fredag kom enkefru Tove Johs-Castell på visitt til villaen utpå eftermiddagen og da ble det kaker og kaffe, som seg hør og bør i dannet lag. Egentlig skulle hun kommet dagen før, men måtte utsette visitten en dag av personlige (og for meg ukjente) årsaker. Det ble i alle fall meget trivelig rundt kjøkkenbordet med både Tove og Bente der - samtidig. Tove informerte oss om at en venninne av henne skulle ha åpen dag i atelieret sitt nedenfor Bjergsted - det heter visstnok Sandvika der - lørdag f.o.m. klokken 10.00 og foreslo at vi kunne ta oss en tur alle sammen. "De må også være med, Elida!", sa Tove og kikket bort på mor, som dro en smule på svaret sitt før hun nikket og sa at hun skulle tenke på det. Senere på dagen, efter at Tove hadde reist hjem igjen, hjalp Bente meg med å hakke opp grønnsaker (gulrøtter, poteter, purreløk og kålrot) og medisterkaker til lapskausen vi skulle spise sent på eftermiddagen. Vi hadde oppi salt og pepper, et par terninger med buljong samt vann og kokte opp en herlig middag.

Fredag aften slappet vi for det meste av i villaen med NRK eller TV2 som underholdning. Bente telefonerte dessuten til sin datter for å høre hvorledes det sto til og jeg var en snartur innom internett. Mor var med oss i stuen en god del, men hadde også perioder hvor hun ville slappe av inne på kammerset. Da klokken nærmet seg 22.00 foreslo jeg at vi kunne ta oss en spasertur siden været hadde klarnet opp. (Det regnet kraftig tidligere på dagen og slik elendighet har preget nesten hele helgen.) Siden jeg ikke hadde samvittighet til å finne på noe innenfor kategorien fyll og fanteri såpass kort tid efter at Bente hadde kommet ble det til at jeg valgte ikke å beære Oldboys pizza-sammenkomst med mitt nærvær. Dog foreslo jeg for Bente at vi kunne legge spaserturen via Murgaten for å lytte efter tegn til liv. En ting var i alle fall sikkert og det var at invitasjonen til dette kalaset var ekte, for det var så absolutt fest i huset og det til gagns, om man skulle dømme ut i fra lydnivået. Akkurat i det vi gikk forbi sto det en ung herremann og talte i mobiltelefon utenfor inngangsdøren, rett ved siden av det som lot til å være et blomsterbed. Jeg tror selve kalaset foregikk i bakgården, som man ikke kan se fra gaten, i alle fall hørtes det ut som det var meget liv der ute. En quinde stakk hodet ut i døren fra huset ved siden av akkurat da vi stoppet opp for å suge inn litt av stemningen og da klarte jeg ikke å dy meg fra å si noe sånn som at "her er det visst livat mot natten", hvorpå quinden nikket tilbake mens hun humret godt. Bortsett fra at Bente nesten ble påkjørt i et fotgjengerfelt på veien tilbake skjedde det ikke noe mer spennende under spaserturen. Efter en sen kveldsmat med hver vår kopp salviete til gikk vi til sengs.

Lørdag startet med god frokost ved kjøkkenbordet med grovt brød, godt pålegg (f.eks. kokt skinke, kokte egg og diverse oster), melk, juice og kaffe. Omkring klokken 10.15 kom Tove Johs-Castell og hentet oss alle tre for å ta oss med til overnevnte atelier. Der fikk vi også kaffe faktisk, men brukte det meste av halvtimen vi var der til å beundre maleriene til Toves kunstner-venninne. Mor hadde visse problemer med den bratte trappen opp og ned til atelieret, men satte pris på en luftetur utenfor villaens 4 vegger, tror jeg. Etterpå reiste vi innom Straensenteret og handlet noen småting i all hast, blant annet kaffemat, så dro vi tilbake igjen for å helle innpå ennu mer kaffe. Det ble lapskaus i går også og da ba man også naboen. Han var fremdeles noget uggen efter å ha slitt med et eller annet virus i flere dager nu, særlig merket man det dog på stemmen hans, som var noget sløv. Han fortalte oss at han hadde satt seg selv på en streng kur, bestående av c-vitamin, konjakk og medox og at han regnet med å ha gjenvunnet helsen igjen innen 48 timer.

Lørdag aften skjedde det ikke meget å skrive om, men jeg kan nu engang nevne kort det lille som skjedde. Bente og jeg spaserte oss en tur igjen, denne gangen rundt gravlunden, vi tittet på fjernsynet, var sosiale sammen med mor, Bente hjalp dessuten mor med å reparere et par gamle broderier inne på kammerset og vi leste litt i noen spennende bøker om Stavanger, som Bente hadde tatt med seg. En av bøkene er full av bilder fra slik det så ut i Stavanger i hine hårde dager. Ganske interessant å se hvorledes områder som Åsen, Tjensvoll og Slåtthaug har forandret seg fra ødemark til tettbygde boligstrøk på bare 50 år. Vi hadde naturligvis også et par omganger med kaffe og kaker.

I dag tok Bente med seg mor i kirken og de ble borte i nesten tre timer, så jeg forsto at de hadde blitt dratt med på påfølgende kirkekaffe. De tok drosje til kirken, men ble kjørt hjem av en herremann i 70-års alderen, som sikkert er fast kirkegjenger. Jeg var en snartur innom naboen i mens for å se om han nærmet seg sunn helse igjen og det rare var at han faktisk var meget bedre, sa han selv i alle fall. Jeg gikk en tur ned i kjelleren her også fordi jeg var nysgjerrig på den nye pumpen. Jeg hadde jo sett den før da men det er alltids noe nytt å titte på. Jeg la merke til at kjellergulvet har fått noen stygge flekker i forbindelse med utskiftningen av pumpe-anlegget, trolig er det rustvann fra den gamle tanken som har satt seg i gulvet, tror jeg. Jeg prøvde å skylle det vekk med vann, men det hjalp ikke særlig meget, så i morgen skal jeg ta å skure der nede med salmiakkvann.

Bente hjalp meg med å lage middag i dag også. Siden det er søndag i dag ble det stek med kokte poteter, hjemmelaget brun saus, erter og surkål til middag. Det smakte fortreffelig og mor hjalp til med oppvasken da jeg begynte med den, mens Bente ryddet av bordet og gjorde klar kaffen. I aften klokken 18.00 skal Bente og jeg til Sting for å nyte den meget berømte sjokoladekaken man serverer der. Skulle noen ha lyst til å dele bord med oss og delta i den gode samtalen er det bare å møte opp på nevnte kafé i aften. Det hadde vært trivelig med en eller to til ved bordet. Jeg vet at Bente ikke har noe i mot det i alle fall.

Det var alt jeg har å komme med fra en relativt rolig og stille helg. Det er uvant med slike rolige helger, men det er nu engang tidvis godt også, da. Jeg får heller finne på noe som involverer sterkere saker neste helg.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter