onsdag 23. februar 2011

Lite som skjer i villaen

God aften!

Bildet til høyre viser Astrid Lindgren sammen med de tre søsknene, omkring 1969.

Det skjer lite i villaen for tiden med to aldrende quinder som de eneste beboerene, med unntak av en og annen mus i kjelleren. (Man fikk en mus i musefellen i går. Hurra!) Det meste foregår ved kjøkkenbordet; der smører vi maten, der spiser vi, der sitter vi og leser og løser kryssord, det var også der man rørte sammen en bolledeig i eftermiddag, som man senere rullet ut på kjøkkenbenken. Man smakte på noen boller til kaffen ved 18-tiden og de smakte fortreffelig. Ellers har man lest i en biografi om Astrid Lindgren nu i dag og den quinden må da vitterlig være den mest spennende forfatterinden Sverige har fostret. Jeg husker godt hvor spennende det var å lese om Pippi Langstrømpe på 1950-tallet. Med en mor som var lærerinde i skoleverket var det klart det kom noget barnelitteratur på plass i bokhyllen hos oss, til glede for oss 4 ungene.

Astrid Lindgren hadde pikenavnet Ericsson og var en av 4 søsken. Broren Gunnar, som døde i 1974, 67 år gammel, var politiker, mens de to søstrene (Stina og Ingegerd) arbeidet henholdsvis som oversetter og journalist. Samuel August Ericsson (som døde i 1969, 94 år gammel) fant det noget snodig at alle tre døtrene fikk sitt virke innen det skrevne ord. Verken han heller hustruen Hanna (som døde i 1961, 82 år gammel) arbeidet med det skrevne ord. De var gårdbrukere. Astrid fikk sønnen Lasse (med en meget eldre og attpåtil gift herremann) i 1926 og datteren Karin (gift Nyman) med ektemannen Sture Lindgren i 1934. Astrid hadde en faster som var hele 105 år da hun døde i 1990. Yngstemann i søskenflokken, søsteren Ingegerd, skulle bli den første av søstrene som døde. Hun gikk bort høsten 1997, 81 år gammel, og dødsfallet la en mørk skygge over feiringen av Astrid Lindgrens 90-års dag noget senere den høsten. Astrid Lindgren døde 28. januar 2002, 94 år gammel. Ved juletider det året døde også Stina, 91 år gammel.

Hør Astrid Lindgren fortelle en historie fra hine hårde dage: http://www.youtube.com/watch?v=6uo_IkW16Tk

I morgen skal man atter tilbake på post og skal sant sies så lengter jeg ut i arbeidslivet igjen nu. Det er ikke sunt for den mentale helsen å gå hjemme for lenge, ei heller er det særlig bra å være for meget rundt mor, som klager alt for meget over de smertene Herren har pålagt henne. Jeg går nesten på veggen av alt gnålet om hvor hun har vondt og hvor ør hun er o.s.v. Jeg mener hun bør være takknemmelig over å være i live i en alder av 91, men hun som er midt oppe i situasjonen ser visst noget anderledes på saken. Jeg har sett litt på pensum til norsktimen i morgen og gjort noen notater, men noe voldsomt tempo i undervisningen blir det ikke i morgen. Helsen kommer først, tross alt.

Man er invitert på vorspiel til Turid i Sandnes på fredag, riktignok et rolig opplegg med bare oss 4 faste quindene, men jeg har takket ja fordi jeg har lyst til å koble av fra det kjedelige livet man har hatt de siste dagene. Dessuten er jeg nysgjerrig på hvorledes Turid og moren bor. Hvorvidt hun mener at vi skal innover til Stavanger for en bytur ved midnatt, vites ei, men det er vel det mest naturlige at man kommer seg til Stavanger igjen mens det fremdeles går busser. Drosje fra Sandnes blir for dyrt. Da Turid telefonerte med bud om fredagen tidligere i dag hadde hun også nyheter å berette. Hele tre par skal ha funnet sammen denne måneden; Else og Hege, Elisabeth og Elin samt Kine og Heidi. Man er i ekstase over slike lykkelige nyheter. Nu gjenstår snart bare at naboen og undertegnede smis i hymnens lenker. Skål!

Fra Canada har det kommet melding om at Olive Therrien er død, 90 år gammel. Med hennes død lever nu bare 85 år gamle Rita Gutzman igjen av den store barneflokken til super-hundreåringen Marie-Louise Meilleur, som med sine 117 år var verdens eldste person ved sin død i 1998. Olive tilhørte barneflokken Marie-Louise fikk med sin andre ektemann, Hector Meilleur, som døde i 1972, 92 år gammel. Marie-Louise Meilleur fikk i alt 12 barn, 6 med hver ektemann. I tillegg ble hun stemor til 4 barn, som ektemann nummer to hadde fra før. Av de 6 barna fra det første ekteskapet var det bare to som nådde en høy alder; Gerard (død 1986, 80 år gammel) og Gabrielle (død 2004, 96 år gammel). Tre av barna fra ekteskapet med Hector Meilleur døde også relativt tidlig (alle i 60-års alderen), som er noget uvanlig med såpass sterke gener på begge sider, men sykdom kan som kjent ramme alle. Går man en generasjon lenger bak kan man kanskje si at det var besteforeldrenes gener som kom igjen; begge foreldrene til Marie-Louise og Hectors far døde nemlig alle da de var rundt 60 år gamle. (Hectors mor døde i 1939, 93 år gammel.)

Det var dagens blogginnlegg. God bedring, godtfolk!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter