tirsdag 1. februar 2011

Rapport fra en tirsdag

God tirsdag, trofaste fans!

Til høyre sees et bilde av den da 73 år gamle Robert Butz sammen med sin mor, mormor, datteren, datterdatteren og oldebarnet på 4 år; 6 generasjoner på et og samme bilde. Den lærde quinde har nu fått høre at Robert har vandret hen, 85 år gammel, i Allentown, Pennsylvania.

Avdødes mormor, Sarah Knauss (den aldrende quinden til venstre i bildet), var verdens eldste person da hun døde 30. desember 1999, 119 år gammel. Den gangen fortalte Robert (James K. Butz, kalt Bob) at han i praksis vokste opp hos mormoren fordi hans foreldre var travelt opptatt i forsikringsbransjen, hvor også han senere begynte å arbeide. Hans far, Samuel D. Butz, døde i 1968, 67 år gammel. Moren, Kathryn Sullivan, døde 21. januar 2005, 101 år gammel. Avdødes bestefar, Abraham Lincoln Knauss, døde i 1965, 86 år gammel.

Sarah Knauss var datter av Walter Clark (som døde i 1934, 85 år gammel) og Emelia Kreyscher (som døde i 1926, 68 år gammel). Walters mor skal ha vært langt opp i 90-års alderen da hun døde, mens Emelia hadde tre søstre som ble henholdsvis 95, 97 og 107 år gamle. Det var med andre ord oldinger på både mor- og farsiden til Sarah Knauss' familie. Selv om Robert levde meget lenger enn sin far klarte han dessverre ikke å holde tritt med sin mor og mormor. I likhet med de døde også Robert på Pheobe Home, et sykehjem i Allentown. Hvil i fred.

Undertegnede har lagt bak seg to røffe dager i lærergjerningen denne uken. I tillegg til undervisningen i klasserommet har det vært timesvis med forberedelser og diverse annet papirarbeid så langt denne uken, blant annet til ukens undervisning, til eftermiddagens seksjonsmøte og til nynorsk heldagsprøve i uke 8. I går satt jeg til klokken var 16.30 før jeg kunne gå hjem, selv om jeg ankom klokken 08.00. I den norskklassen som snart skal ha heldagsprøve i nynorsk arbeider vi for tiden parallelt med nynorsk og bokmål. I den tre ukers bolken man nu er inne i arbeider elevene med tekster i nynorsk og bokmål og i morgen skal man undervise i nynorsk grammatikk (pronomen). Vi jobber mest med noveller, men elevene skal også dramatisere et jobbintervju på bakgrunn av en søknad. Det skal settes en karakter på dette arbeidet samt på et arbeidshefte med oppgaver, som skal leveres inn siste timen i bolken. Det krever sin quinde å få slik undervisning til å fungere optimalt.

I min andre norskklasse arbeider man for tiden med nyromantikken (litteraturhistorie) og oppgavene denne og neste uke ser som følger ut for de elevene:
1) Nynorsk. Arbeidsoppgåver, lese og skrive.
2) Les side 21- 53 i A-boka.
3) Skrive ferdig / forberede kåseri
4) Lese flere tekster og knytte de mot motsetningspar og epoker
5) Jobbe med særemnet
6) Lese og analysere ”Victoria” av Knut Hamsun (side 34-40).
7) Velg en læringsstrategi og oppsummer perioden

På dagens seksjonsmøte ble følgende saker tatt opp:
1) Resultatene for nasjonale prøver er nå offentlige. Vi ser at vår skole har en god trend på alle tre prøvetyper. Flere og flere elever på 8. trinn ender på de tre høyeste mestringsnivå 3, 4 og 5 (se vedlagte tabeller). Dette gir skolen elever med et bedre utgangspunkt for læring i de aktuelle emnene lesing, skriving, regning og engelsk lesing. Gjennomgang av resultatene.
2) Valg av biblioteksansvarlig samt vara.
3) Kurs i teaterets historie med vekt på hva manus, replikker, sceneanvisninger, rekvisitter, improvisasjon, miming og teatersport er. Unn deltok sist uke og har skrevet referat. Gjennomgang i plenum. Dette skal det brukes minst en undervisningstime på i alle trinn denne terminen. (Står faktisk i læreplanen at man skal innom temaet.)
4) Organisering av særemnet for 9. trinn.
5) Prosjektmidler til lese- og skriveinnsats. Hvordan bruke pengene?
6) Konstituert rektor nekter oss å kjøpe inn de 10 ekstra lærebøkene fra Cappelens nyeste verk. Fikk denne begrunnelsen skriftlig i går: "Lærerne var (stort sett) enige om å bruke samme lærebok, det er mer praktisk ved bruk av vikar, det ble ryddigere på denne måten. Også har vi midlertidig innkjøpstopp."
7) En elev har 15-20% fravær i norsk. Mitt råd blir å innkalle til samtale med foresatt.
8) Ordet er fritt / Diverse.

Lørdag aften var naboen og Turid på besøk og vi hadde det riktig så trivelig. Siden mor kom hjem før helgen valgte vi å ta oss en tur ned til sentrum omkring klokken 23.30 for at hun skulle få sove i fred og ro. Det ble en to timers tur på Beverly, hvor vi hadde det riktig så trivelig. Jeg kjøpte meg bare et glass med hvitvin og et glass med pils. Frøken Heidi var også på Beverly, alene, tror jeg. (Hun nevnte noget om en kamerat, men ingen av oss så noen "kamerat".) Det var god stemning i lokalet og lite uro, rett og slett hyggelig. Vi ruslet hjemover omkring klokken 01.30 og ble stående og tale med hverandre inne på gravlunden en stund før naboen gikk vel til sitt og Turid ble med innom for å hente hjelmen slik at hun kunne kjøre hjemover på mopeden sin.

Jarlfrid skulle reise til bestefarens hjemsted på søndag for å hjelpe sin gamle faster med å rydde i gamle saker og ting og forberede begravelsen. Hildegunn skulle bli med henne fordi Jarlfrids datter verken hadde anledning eller lyst, således glimret de begge med sitt fravær lørdagsnatten. Jeg tror bestefaren bodde i Lesja kommune, i nærheten av skistedet Bjorli. Hvorvidt begravelsen skulle finne sted i dag, i morgen eller torsdag er jeg noget usikker på, men mandager er som regel prestens fridag, så det var neppe allerede i går han skulle komme i jorden. Jeg regner med at jeg telefonerer Hildegunn for å få rapport torsdag eller fredag.

Mor og jeg spiste hjemmelaget potetmos med karbonader, spinat og hjemmelaget saus i dag. Det smakte fortreffelig og mor later til å være i ganske god form igjen. Hun legger seg nedpå rett som det er, men rundt middagstider satt hun faktisk oppe i tre timer. Nu skal vi kose oss med kveldskaffe og kake. Man ønsker alle en fortsatt fin uke!

Toril

1 kommentar:

Toril sa...

Quiz om min ringe blogg!

http://apps.facebook.com/quizzes/quiz.php?id=8474009

Site Meter