onsdag 27. april 2011

Noen ord midt i uken

Godtfolk!

Til høyre sees prinsesse Teresa av Orléans-Braganza, som i en alder av 91 takket for laget i begynnelsen av påskehøytiden. Mer om dødsfallet lenger ned.

Årets påskeferie ligger herved bak oss, men efter en langhelg i prinsesse Irenes villa i Nederland, besøk av min søster Bente, tur til Mami sammen med naboen og flott vær hele påsken skal man nu engang ikke klage. Faktisk ble årets påskehøytid en av de mest vellykkede og hyggelige dette tiåret - og det sier rent meget. At min mor fremdeles er med oss, 10 år efter slagtilfellet, er også en velsignelse på alle måter. Været er fremdeles flott og i morgen er det spådd lettskyet, pent vær og 14 grader i skyggen. Hvis det blir like flott i helgen blir det grilling ute på altanen. Siden været er så flott tok jeg med meg en liten støyt i lommelerken i dag og tok meg en real slurk da naboen og jeg var ute for å kose oss med en sigarett efter vi hadde inntatt lunsjen i dag. Man må unne seg litt godt nu da alle rundt en er mer eller mindre våryre.

I går hadde man planleggingsdag på skolen, men i dag var det tilbake til vanlig undervisning igjen. I den ene norskklassen skal man denne og neste uke arbeide med følgende tre emner:
- Høytlesning fra en novellesamling av norske forfattere. Man skal øve seg på å bli en bedre leser!
- Arbeide med nynorske ord og utvide sitt vokabular.
- Arbeide med med oppgaver i forbindelse med stemmebruk og nynorsk. (Oppgavene 1-5 side 55 og 56 samt oppgavene 2-8 side 88 og 89.)

I min andre norskklasse skal man arbeide med film denne uken samt den første norsktimen neste uke. Man skal se filmen "Veiviseren" og arbeide med oppgaver relatert til den. I min tredje norskklasse, hvor jeg for tiden vikarierer, skal man fordype seg i 1800-talls litteraturhistorie og man skal begynne med tidlig nasjonalromantikk. Her blir det noget tavleundervisning, dessuten skal elevene jobbe med oppgaver i timene, både alene og i små grupper. I tillegg skal man i løpet av uken dele ut igjen både norskstiler og norskprøver. Forhåpentligvis blir det ikke balluba ut av det.

Prinsesse Teresa Maria Theodora av Orléans-Braganza gikk bort den 19. april, godt og vel 91 år gammel. Hun var datter av prins Pedro av Orléans-Braganza (1875-1940) og grevinne Elisabeth Dobržensky de Dobrženicz av Bøhmen (1875-1951). Hennes meget myndige farmor, prinsesse Isabel av Brasil (1846-1921), som hadde tittelen "Princess Imperial" og så på seg selv som overhode for det brasilianske kongehuset, mente at sønnen hadde giftet seg under sin stand p.g.a. at Elisabeth bare var en simpel adelsdame og krevde at han frasa seg rettighetene til den brasilianske tronen. Avdødes farmor var nemlig datter av keiser Pedro II av Brasil (1825-1891) og hans hustru Theresa Christina, født prinsesse av De To Sicilier (1822-1889), som ble kastet ut av Brasil da landet ble republikk i 1889.

Prinsesse Teresa - hun brukte til vanlig kun dette navnet - forble sin mors selskapsdame så lenge moren levde; og at en av døtrene i en søskenflokk innehadde denne "jobben" var slettes ikke uvanlig i kongelige kretser. (Dronning Mauds søster, prinsesse Victoria, var sin mors selskapsdame i 57 år!) I 1957, 6 år efter morens død, ble dog Teresa omsider gift og den lykkelig utvalgte var den portugisiske handelsmannen Ernesto Martorell y Calderó (1921-1985). De bosatte seg i Portugal og fikk to døtre. Prinsessen døde i Estoril i Portugal. Blant hennes søsken, som alle ble meget gamle, kan nevnes grevinnen av Paris, som døde i 2003, også hun i en alder av nærmere 92.

Det er hektiske tider for britenes 85 år gamle dronning. Den 21. april feiret hun sin fødselsdag og om to dager skal hennes barnebarn gifte seg i Westminister Abbey, men den som trodde at den aldrende dronningen brukte dagene i mellom til å puste ut, tar feil. I helgen ble nemlig dronningens første oldebarn, Savannah Philips, døpt i Gloucestershire og dronningen var på plass i kirken sammen med prins Philip (89). Savannah er det første barnebarnet til prinsesse Anne (60). Barnefaren er Peter Philips (33).

For mer kongenytt kan denne bloggen anbefales: http://erhj.blogspot.com/

På lørdag har man bestemt seg for å holde åpen villa fra klokken 19.30 og frem mot midnatt. I aften skal man telefonere Hildegunn (som også informerer Jarlfrid og andre venninner), Turid og Nina med bud om en festens aften! Jeg kommer til å servere enkel fingermat, men drikkevarene må medbringes. Hjemmebrent kan det naturligvis bli en mulighet til å få smake på, kaffe også, men andre drikkevarer har man ei stående. Naboen er en selvskreven gjest. Ta kontakt om det skulle friste å beære villaen med deres nærvær!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter