torsdag 7. april 2011

Om lærergjerningen, huslige sysler, kongelige og ferietur til Nederland

God torsdag!

Til høyre sees prinsesse Antoinette av Monaco, den nuværende fyrstens faster, i forbindelse med sin 90-års dag i desember. Hun gikk bort den 18. mars og ble stedt til hvile i Chapel of Peace i Monaco, 24. mars. (Som man ser hadde prinsessen fremdeles en god tann igjen!)

Prinsesse Antoinette, som ved sin død efterlot seg en rekke efterkommere, var søster av fyrst Rainier (død 2005, 81 år gammel) og datter av prinsesse Charlotte av Monaco (1898-1977), som var uektefødt datter av fyrst Louis II av Monaco (1870-1949). Avdødes far (som døde av kreft i 1964, 69 år gammel) var en franskfødt adelsmann ved navn Pierre de Polignac. Dog en ruvende skikkelse i sin tid, i senere år led Antoinette av skrantende helse og levde temmelig tilbaketrukket i mange år. Hun var innlagt ved "The Princess Grace Hospital Centre"  i Monaco da hjertet sluttet å slå.

Det har igjen vært en hektisk uke med en del vikatimer i tillegg til mine egne undervisningstimer.I tillegg ledet jeg tirsdag seksjonsmøte ved norskseksjonen, som varte i halvannen time. Der ble det tatt opp en hel del viktige saker, blant annet i forbindelse med vårens eksamener. I den ene norskklassen arbeider vi denne og neste uke med sterke verb og pronomen. I tillegg skal elevene lære seg å bruke ordboken for det den er verdt. Mange ordbøker er vanskelige å finne frem i, dessuten er de fulle av forkortelser og tegn, som elevene må sette seg inn i. I tillegg skal elevene i siste norsktimen før påske levere inn norskstil og de kan velge mellom følgende tre oppgaver:
* Les en bok efter eget ønske og lever bokmelding
* Skriv et kåseri om et dagsaktuelt tema
* Analyser et valgfritt dikt fra realismen eller naturalismen

I min andre norskklasse har man denne uken arbeidet med dialekter og elevene har fått høre eksempler på forskjellige typer dialekter og typiske kjennetegn ved dialektene. Til uken skal man i denne klassen komme inn på temaet sosiolekter samt språklige påvirkninger og man skal avslutte temaet om dialekter. Dessuten skal elevene i siste norsktimen før påske få en hyggelig skriftlig/muntlig prøve, som en slags god påske-hilsen fra den lærde quinde. Jeg er også hjelpelærer i en tredje norskklasse to timer i uken, hvor jeg bruker tiden på å hjelpe en elev med lærevansker, dog følger jeg der opplegget til klassens norsklærer og kan møte nærmest uforberedt til timene. Jeg har jo, inntil videre, også vikartimer i norsk, blant annet hadde jeg to slike i dag og da arbeidet vi med 1800-talls litteratur, et tema en del av elevene fant kjedsommelig, dessverre.

Det skal også avholdes foreldresamtaler til uken og selv om dette kun gjelder klassestyrere (kontaktlærere) må vi faglærerene komme med innspill og kommentarer i forkant av samtalene, slik at klassestyrerene skal kunne sitte med det hele og fulle bildet når de taler med foreldrene. Jeg skal bruke aftenen på å skrive noen ord om hver enkelt elev i den aktuelle klassen og levere de rotete notatene til fru klassestyrer Henriette i morgen den dag.

Selv om det blir helg i morgen har man ennu ingen spesielle planer for helgen, i alle fall ikke av det festlige slaget. Det er nok av huslige sysler som bør gjøres, naturligvis, det er det jo alltid. Blant annet må man vaske over gulvet og få ut søpla i morgen eller lørdag og man må bake brød i helgen. Det skulle også vært noen kyndige her som kunne sett på panelovnen i gangen, som plutselig sluttet å virke forleden dag. Det har ikke vært så viktig å få noen til å se på den saken ennu - det har jo vært varmt denne uken - dog ble det plutselig iskald vind i dag og straks kom saken høyere opp på listen over hva som bør prioriteres snart. Faktisk var det bare 4 grader i dag og det er ikke særlig meget å skryte av når det i tillegg blåser stritt. Det har også regnet noget denne uken, men i dag har det bare vært overskyet.

Hildegunn og Jarlfrid er klare for full rulle i helgen. Selv er jeg noget mer betenkt da jeg har hatt lite søvn og lange dager i lærergjerningen både denne og forrige uke. Jeg har ikke orket å gjøre så meget i villaen om aftenene denne uken fordi jeg har vært temmelig utslitt da jeg har kommet hjem mellom klokken 14.45 og 16.00. Man har jo også mor som krever sitt av stell og pleie. Således burde jeg heller bruke helgen til å bake brød og kaker, hjelpe mor samt til å få huset på stell. Det må settes på en maskin med klesvask fra kammerset denne helgen også. Mor har nemlig sølt på seg og skiftet hele to ganger denne uken. Kanskje tror hun at jeg har for lite å henge fingrene i fra før av? Jeg får ta stilling til helgen i morgen.

Det nærmer seg også påske og tur til Nederland. Jeg gleder meg stort til å reise nedover igjen. Som sagt kommer min søster Bente til å holde mor med selskap i påsken, således kan jeg slappe av helt og fullt der nede. Man reiser ned fredagen før palmesøndagen og returnerer den påfølgende mandagen, så man er jo strengt talt ikke borte i selve påsken. Man skrev følgende om invitasjonen til langhelg i royale kretser i bloggen den 6. februar:

"I formiddag, rett efter frokosten var inntatt, telefonerte min kollega Ingeborg, som er en nær venninne av prinsesse Irene, og hun hadde gledelige nyheter å by på. Hun hadde nemlig mottatt en telefon fra Wijk bij Duurstede i går med invitasjon til langhelg hos prinsessen fra fredag 15. april til mandag 18. april. Prinsessen hadde personlig nevnt at hennes gode venninne, altså undertegnede, også er hjertelig velkommen, om situasjonen i villaen tillater det. Jeg sa ja på stående fot, så får man heller gripe fatt i problemene med lærergjerningen, mor o.s.v. efterhvert. Det er tross alt ikke hver dag man får en kongelig invitasjon over telefonen. I følge min gode kollega har man ordnet med billetter til en konsert i regi av Dana Winner lørdagen den helgen. Da man informerte mor om invitasjonen svarte hun som følger: "Ja, Toril, du har jo adelig blod i årene, du." (Min tippoldemor på morsiden kom nemlig fra en tysk adelsslekt.)"

Ydmykt Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter