mandag 25. april 2011

Rapport den 1. påskedag

God 1. påskedag, godtfolk!

Til høyre sees gravsteinen til Rasmus og Lise Stauri, som var besteforeldrene til komponist, journalist og skuespiller Eyvind Solås, som døde av sykdom fredag, knapt 74 år gammel. Budskapet nådde villaen kort tid før man gitt ut på livet fredag aften.

Avdødes mormor, fru Lise Stauri, var Norges første folkehøgskolestyrer av quindekjønn. Hun var født i Stavanger i 1882, som datter av skolestyrer Rasmus Høie (1833-1909) og hans hustru Lise, født Tjøstheim (1846-1891). Hun var gift med folkehøgskolestyrer Rasmus Stauri fra Stryn og da han døde i 1932 overtok hun styringen av Hundorp folkehøgskole i Gudbrandsdalen. Hun overlot roret til sin eneste sønn, Are (som døde brått av hjertesvikt i 1972, 60 år gammel), i 1948 og døde det påfølgende året, 67 år gammel.

Forutenom sønnen Are hadde Rasmus og Lise Stauri følgende 4 barn; Sigrid Skaare (1908-1992), Liv Solås (1909-1981), som altså var mor til avdøde Eyvind Solås, Eli Almehagen (1911-1998) og Synnøve Hernæs (1918-). Man kondolerer.

Min skallede nabo, som forøvrig ble født fredsvåren 1945, og undertegnede beæret Mami bar i Bakkegaten med vårt nærvær mellom klokken 23.20 og 00.15 fredag aften. Først varmet vi opp med sterkere saker i her i villaen, dog under høyst dannede former - faktisk delvis i selskap med min søster og mor. Jeg inntok tre eller 4 glass med eggelikør samt en kopp med oppspritet kaffe, mens naboen inntok noen glass med brunt brennevin. Vi gikk både til og fra byen og det var over 10 grader utendørs, selv ved midnatt. På Mami var det en hel del mennesker av begge kjønn, dog var det ikke stappfullt fredagen, selv om HoT Open Mind dessverre hadde stengte dører. Den unge herren i baren var visstnok fra Island, kunne naboen informere meg om, innehaveren så man også bak baren, men som vanlig var han mest opptatt av å ønske folk velkommen ved inngangsdøren. Skål for det!

Turid dukket uventet opp sammen med to venninner ved navn Vivi og Bente. Det var en hyggelig overraskelse og vi ble sittende å tale ved samme bord. Bente har jeg observert ved et par anledninger tidligere, men Vivi tror jeg ikke at jeg har påtruffet før. Turid fortalte at Hildegunn og Jarlfrid har tatt seg en tur til hovedstaden i helgen, begge i håp om å finne seg noen ungjenter å leke litt med. Det blir spennende å få avlevert rapport fra fra den kanten senere. Heidi kom også innom Mami en tur, hun hadde med seg sin heterofile kusin fra Telemark og de hastet efterhvert videre til et annet utested. Jeg kjøpte meg et eneste glass med rødvin mens vi satt på Mami. Jeg hadde bestemt meg for at jeg kun skulle bli der en times tid og at jeg ikke skulle innta meget, grunnet at jeg ikke hadde ønsker om å sove bort lørdagen. Naboen og jeg koste oss, men da jeg ønsket å vandre hjemover ville han bli med, selv om vi kun var et kvarters tid over midnatt.

Turid ble med oss utenfor og der tok vi oss en blås sammen før naboen og jeg vandret mot torget, hvor vi på veien var innom en kiosk og kjøpte oss hver vår ispinne. Akk, det var altså så herlig å vandre hjemover i mildværet og p.g.a. påskehøytiden var det mindre folk i byen enn det pleier å være og lite bråk å se til. Vi spaserte over torget, så opp igjennom rådhus-området, krysset Løkkeveien og havnet til slutt på Eiganes gravlund, som fungerte som en slags snarvei bort til villaen. Vi ble stående utenfor villaen å tale noen minutter før vi gikk hver til vårt.

Lørdag formiddag var naboen, Bente og jeg på Madla Amfi, hvor jeg handlet inn matvarer for nesten 550 kroner. Man var også innom Byggmix og kjøpte en ny netting til soveromsvinduet, i håp om å stoppe alle fluer og vepser som prøver å komme seg inn utover forsommeren. Vi var også innom en og annen klesbutikk på kjøpesenteret samt en skobutikk. Man observerte ikke "Over there" på jobb i dag heller, men herren arbeider kanskje bare 45%-stilling? Utpå eftermiddagen ble det meget kaffekos på altanen i det flotte vårværet. Klokken 16.30 viste gradestokken 16 varmerader i skyggen og i solen var det ennu varmere. Vi spiste også middagen utpå altanen ved 18-tiden, bortsett fra mor, som ville innta middagen ved kjøkkenbordet fordi hun mente det var kald trekk utendørs. På menyen sto stekt laks med poteter, saus og grønnsaker. Min søster og jeg ordnet også litt i hagen efter middagen, blant annet luken hun ugress der jeg skal plante to rosebusker og jeg raket løv.

Lørdag aften ble tilbrakt inne i villaen med kaffe på bordet og fjernsynsapparetet på. Naboen holdt seg for seg selv denne aftenen, som var Bentes siste aften hos oss i denne omgang. Bente vil nemlig reise hjem i dag, i stedet for i morgen, slik at hun kan slappe av og ordne litt i leiligheten på Ellingsrudåsen før hun må tilbake på jobb ved skolen på tirsdag. Vår søster Anne-Grethe kom innom på en kopp kaffe ved 1930-tiden, men som vanlig hadde hun ikke anledning til å sitte stort lenger enn en times tid. Denne gangen måtte hun hjem fordi de ventet på et lass med murstein som skulle ankomme fra Sverige, selv om det var midt i påsken. Jeg hadde bakt en bløtkake med bringebærkrem inni på fredag, som jeg serverte til kaffen i går. Vi koste oss stort på alle måter og mor satt oppe til klokken var 23.00!

Det var dagens innlegg!

(Ps: P.g.a. tekniske problemer ble ikke dette innlegget publisert i går, som planlagt, men nu klokken 13.40, 2. påskedag, kommer det endelig ut til folket.)

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter