fredag 22. april 2011

Verdens eldste mann er død og dronning Elizabeth II 85 år m.m.

Godtfolk!

I går feiret hennes majestet dronning Elizabeth II av Storbritannia sine 85 år med brask og bram. Feiringen falt på skjærtorsdag og ble blant annet feiret med en seremoni i Westminister Abbey, hvor dronningen delte ut mynter til 85 utvalgte menigmenn (og quinder) fra gaten. Prinsen av Wales og hans utkårede, 63-årige Camilla, glimret med sitt fravær og det går rykter om helseproblemer.

Prinsen av Wales, som er 62 år gammel, har nu satt en heller trist rekord. Han er nu den britiske tronarvingen som har ventet lengst på å bli konge. Hans forgjenger var kong Edward VII, som ventet i 59 år på å bestige tronen. Nu har også Charles ventet i 59 år. Hans mor kom nemlig på tronen allerede i februar 1952, da hennes far sovnet stille, men uventet inn på Sandringham. Hvis dronningen lever i 10 år til vil Charles være 72 og Camilla nesten 74, i så fall får vi en noget snodig situasjon hvor tronarvingen og hans hustru fort kan bli rammet av helseproblemer før de rekker å bli kronet. Moren til Camilla var 72 år da hun gikk bort, mens mormoren ble 86; begge leg meget av osteoporose de senere årene.

Dronning Elizabeth II' mormor, grevinne Cecilia av Strathmore og Kinghorne, var 75 år da hun døde av hjerteinfarkt sommeren 1938. Morfaren, som het Claude, levde til 1944 og ble innpå 90 år gammel. Han skal visstnok ha dødd som følge av en kombinasjon av bronkitt, senilitet og høy alder. Dronningens farfar, kong George V, som satt på tronen fra 1910 til 1936, døde av lungebetennelse og hjerteproblematikk i en alder av 70. Farmoren, dronning Mary, døde av kreft i 1953, 85 år gammel. Det var litt historikk om majestetens aner og eder triste avskjed her på jorden.

Ved en anledning ganske nylig slo x-kong Konstantin av Hellas i bordet så kaffekoppen gikk i gulvet. Foranledningen var det evinnelige tjaset og maset fra sladderpressen om at prinsen av Wales neppe blir konge og at man burde hoppe over en generasjon. Konstantin utbrøt så: "It works from father to son or mother to son and that's how it goes. They have to wait their turn ... That's how it should be because we are not politicians. We don't strive for that chair. The chair is there if it's needed". Kloke og myndige ord fra x-kongen der altså. Den greske x-kongefamilien står forøvrig den britiske kongefamilien meget nær og x-kongen er prins Williams fadder.

X-kongen er forøvrig ikke den eneste som har uttalt seg til pressen i forkant av dronningens 85-års dag. På spørsmål om hvorvidt lady Margaret Rhodes (85), dronningens kusine, kunne komme med flere detaljer omkring Dronningmorens bortgang, svarte hun dette: “It was deliciously quiet and peaceful, the whole thing. She never left Royal Lodge for the final month of her life and I used to go in every day and have lunch with her on a card table. It was a very gradual drift away. I’ve said in the book exactly what happened. She truly had the death she deserved. All of us would think it best if the Bon Dieu decided to take us when we were asleep in our beds.” Margaret Rhodes, som var sin mosters hoffdame, ga denne måneden ut sin selvbiografi og lover at den inneholder det som er verdt å vite fra de kongelige rekkene. Dronningen har tidligere gitt alle ordre om at detajlene omkring morens bortgang ikke skal offentliggjøres, men hun skal ha gitt kusinen tillatelse til å utbrodere detaljene noget i overnevnte bok.

Verdens eldste mann, Walter Breuning fra Montana, USA, døde på et sykehus den 14. april, 114 år gammel. Det var herr Oldboy der nede i Thailand som opplyste meg om dette, kort tid før avreisen til Nederland. Walter mistet sin hustru allerede i 1957 og hadde ingen barn. Hans farfar og farmor ble henholdsvis 94 og 91 år gamle, et bevis på at gener har mer å si enn livsstil. (Walter var nemlig glad i sigarer!). Han bodde på sykehjem i utrolige 30 år og opplevde to generasjoner med medpasienter som kom og gikk. Tittelen "verdens eldste mann" har nu gått til en japansk herremann med en uskrivbart navn. Ok, la meg nu forsøke - Jiroemon Kimura - sånn, da var det gjort. Europas eldste mann er 110 år gamle Jan Goossenaerts fra Belgia, viss hustru døde i 1997, 88 år gammel, efter 67 års ekteskap. Ingen mann har noen sinne klart å leve lenger enn 115 år.

I går aften var naboen på besøk hos oss og selv om Bente og mor også satt ved stuebordet klarte han ikke å holde seg for god til å referere fra sist helgs festligheter på Hot Open Mind. Det hadde visst foregått mer enn meget i lokalet og en ung herremann ved navn Thomas hadde blitt hentet av onkel politi efter å ha kommet i håndgemeng med en eller flere vakter ved inngangspartiet. Opp til flere quinder samt naboens kamerat Einar ble nektet inngang i døren, p.g.a. at vaktene later til å ha mistet både vett og forstand og mener man skal være klin edru for å få audiens i lokalet. Kjære Dem, Hugo, hvis det stemmer det naboen og andre sier om at vaktene ved inngangsdøren er meget strengere enn de behøver å være for å holde ro i lokalet, da er det kanskje på tide å få inn noen nye vakter? Hva med å ansette to røffe skinnjakke-lesber med nm-tittel i håndbak i døren? Røffe quinder har ingen problemer med å kaste ut virile herremenn i 50-års alderen, når de tafser for meget på ungdommen. Skål!

Bente lo godt over våre "store" bekymringer og hintet nok til at vi begge hisset oss opp over disse tåpelige vaktene. Undertegnede har selv opplevd at venninner har måttet stå utenfor, selv om de kun var noget i godt humør. Jeg prøvde å forklare for Bente og mor hvorledes dette utelivet fungerer i Skagen, men jeg vet ikke om det sank inn. Man møtes for å drikke seg bedugget, tale med gode venner og venninner, kanskje ta seg en svingom, få med seg siste nytt på sladderfronten og noen (særlig det annet kjønn) går ut for å få selskap i dobbeltsengen. Sånn er det med den saken, sa jeg, og ingen av dem ba om flere detaljer. Naboen og jeg fant i går forøvrig ut at vi skal ta oss en tur ut i aften. Jeg kommer ikke til å holde kalas i villaen, det sømmer seg ikke når min søster Bente er på påskeferie her, dog kommer nok den skallede og undertegnede til å ta seg en støyt eller 5 før man begever seg nedover mot sentrum ved 23-tiden. I dag er det bare Mami som har åpent, j.m.f. de opplysninger man har funnet frem på Facebook.

Både i går og i dag har man hatt stek på menyen. På onsdag var det pannekaker og tomatsuppe man kastet innpå. Planen er å finne på noe ekstra godt til middag i morgen, lørdag, fordi Bente reiser tilbake til hovedstaden igjen på søndag. Det blir nok en tur innom Helgøs matsenter utpå dagen i morgen, kanskje sammen med både naboen, mor og Bente? Minner om at vinmonopolet ikke åpner før tirsdag, derimot er det ølsalg på lørdag. Den som har en halvfull dunk med hjemmebrent i kjelleren har dog ei den slags bekymringer. Jeg brenner og drikker, brenner og drikker og det har holdt godt i 63 år nu, så det kan ikke være så farlig som enkelte vil ha det til, tror jeg. Forøvrig har vi vært flittige ute i hagen i finværet nu i dag, så nu begynner hagen å komme på stell igjen efter en røff vinter. I skrivende stund er det 13,5 varmegrader i skyggen og meget godt i solen.

Ydmykt, Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter