torsdag 19. mai 2011

Besse Cooper (114) ikke lenger verdens eldste person

Godtfolk!

Til høyre sees Maria Gomes Valentim, født 9. juli 1896.

Maria, som er fra Brasil, ble denne uken godkjent av "Guiness World Records" som verdens eldste nålevende person, noe som degraderer Besse Cooper (114) fra USA til en andreplass. Hun har hele sitt liv bodd i byen Carangola og hennes far, Washington Gomes da Silva, skal ha vært innpå 100 år da han døde. Maria ble gift for utrolige 98 år siden og har i dag vært enke i 65 år. Hun har en sønn på over 90 år, men hans helse er ikke lenger hva den engang var.

I følge barnebarnet, Jane Ribeiro Moraes (63), har bestemoren blitt så gammel fordi hun hele sitt liv har tatt godt vare på seg selv, i stedet for støtt og stadig å stelle for andre. Dessuten har hun spist sunn mat. Jane har i dag ansvaret for å stelle for bestemoren, som er delvis sengeliggende, men ved godt mot. Den lærde quinde gratulerer så meget!

Norges eldste nålevende person er Helene Andrea Nilsen, som passerte sin 110-års dag den 7. april.

I dag har man hatt telefonkonferanse med en kollega på skolen, slik at vedkommende skal vite hva det skal undervises om i mitt fravær. Jeg er foreløpig sykemeldt ut uken, håper naturligvis på at jeg skal komme tilbake på jobb igjen på mandag, men det er avhengig av hvorledes helsen forløper igjennom helgen. Jeg er noget bedre i dag, men fremdeles har jeg en stygg hoste og lider av tidvis ørhet og generell slapphet. Dog klarte jeg å gå til og fra Prix i dag. Bank i bordet!

Min gamle mor kom hjem igjen i går, rett og slett fordi det ikke er kapasitet til å ha henne på sykehjem. Hun er på det nærmeste sengeliggende, men klarer å komme seg til og fra klosettet når hun får hjelp. F.o.m. i dag og inntil undertegnede er frisk igjen vil det komme hjemmesykepleier innom villaen formiddag og aften. Vedkommendes jobb blir da å stelle mor, hjelpe henne på klosettet, kle av henne om aftenen og ellers bistå den lærde quinde der det er nødvendig. Det er noe herk å bli gammel og ennu verre er det når man rammes av sykdom i livets bitre høst. Det tar så meget lengre tid å komme seg på føttene igjen når man er over 60 år gammel. Jeg har vært helt utslått denne uken og har sovet opp til 11 timer per døgn. Det verste er likevel at jeg har vært så meget ør at jeg nesten ikke har orket annet enn å sitte i ro med lidelsene mine. Heldigvis er den skallede innom hver eneste aften og det hjelper på for å få tiden til å gå.

I dag hadde mor og jeg fiskesuppe til middag. Det er den første middagen jeg har orket å lage denne uken. I går fikk vi heldigvis med oss middag fra sykehjemmet. (Naboen og jeg var innom der da mor skulle hjem, men hun ble kjørt hjem i sykebil.) Til frokost fikk jeg i meg en skive med bløtkokt egg, et glass med melk og to kopper svart kaffe. Det er alt jeg har fått i meg i dag, men i aften blir det vel noget brødmat, kake og kaffe, tenker jeg.

På lørdag er jeg invitert i drikkegilde hos en lesbisk quinde på Storhaug, men det er vel neppe mer enn 10% sjanse for at jeg blir oppegående nok til å kunne delta, tipper jeg.

Prinsesse Maria Elisabeth of Orléans-Braganza døde i Brasil den 13. mai, 96 år gammel. Hennes far var prins Franz av Bayern (død 1957, 81 år gammel.) Moren var prinsesse Isabella av Croÿ (død 1982, 92 år gammel.) Hun ble født i Bayern, hvor hennes farfar var konge frem til han måtte abdisere i 1918. Familien måtte rømme Tyskland da faren erklærte Hitler som fiende av kongefamilien. Hun ble gift med prins Pedro av Orléans-Braganza, overhode for det brasilianske kongehuset, i 1937. Han døde i 1981. Hennes store sorg i livet var at både hjemlandet Bayern (Tyskland) og landet hun giftet seg til, Brasil, har blitt solide republikker med årene. Eldstesønnen (født 1938) regnes i dag som overhode for kongehuset i Brasil. For mer om avdøde klikk på følgende link: http://royalmusingsblogspotcom.blogspot.com/2011/05/princess-maria-of-orleans-braganca-1914.html

Ydmykt, Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter