tirsdag 31. mai 2011

Jean (90), Sølvi Wang (1929-2011), lærergjerningen og Turid på telefonen

Trofaste fans og andre!

Til høyre er x-storhertug Jean av Luxembourg fotografert i januar, i anledning sin 90-års dag, her flankert av sin sønn, den regjerende storhertug Henri (født 1955) og sønnesønnen, arveprins Guillaume (født 1981).

Jean var storhertug (overhode) av Luxembourg fra 1964 (da hans mor abdiserte) og frem til han abdiserte i det herrens år 2000. Det er ikke uvanlig å oppnå en høy alder i Jeans slekt; mange av hans forfedre levde meget lenger enn gjennomsnittsalderen for sin tid. Hans mor gikk i sitt 90. år da hun døde av kreft og hans bestemødre (som var søstre; døtre av kong Miguel av Portugal) ble henholdsvis 96 og 81 år gamle. Hans faster, keiserinne og dronning Zita av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, ble nesten 97 år. To av hennes sønner lever i dag, henholdsvis 98 og 94 år gamle. Prins Felix av Luxembourg, født prins av Bourbon-Parma og far til Jean, var 76 år da han døde, to uker efter en prostataoperasjon.

Jean var gift med kong Harald V' kusine, prinsesse Josephine-Charlotte av Belgia (se fotnote), som døde av lungekreft i 2005, 77 år gammel. Paret fikk 5 barn og i 2006 kom det første oldebarnet til verden, og det ble nærmest skandale da den nyheten ble kjent. Prins Louis, Jean barnebarn, var nemlig bare 19 år gammel og ikke gift med barnemoren da han ble far, dog ble de vel gift senere, som seg hør og bør efter press fra den eldre garden.

Så var de to første ordinære arbeidsdagene efter sykemeldingsperioden vel overstått. Selv om det er tirsdag i dag var det verken seksjonsmøte eller personalmøte, heldigvis. I den ene norskklassen har jeg avsluttet nynorskundervisningen for dette skoleåret, blant annet ved å fortsette med en gjennomgang av grammatikk, som min kollega startet på sist uke, og ved å gå igjennom en nynorsk tekst i plenum. I den andre norskklassen min skal vi denne uken arbeide med lyrikk, blant annet skal vi gå igjennom språklige virkemidler og en mal for hvorledes diktanalyse kan gjøres. Jeg begynte med denne malen i dag. Forøvrig settes det denne og neste uke karakterer i alle fag på alle trinn - avgangselevene skal få sine karakterer denne uken - så både denne og neste uke skal den lærde quinde delta i karaktermøter. Det merkes med andre ord allerede nu - på denne siste dag av mai 2011 - at skoleåret nærer sin ende. Efter neste uke vil det ikke være mer undervisning dette skoleåret, da siste uke blir mer en slags aktivitetsuke.

Man har nu fått bekreftelse på at herr Oldboy ankommer gamlelandet, som han kaller Norge, når juli er på hell. Hvorledes det har seg at han kommer såpass sent på sommeren - han pleier jo vanligvis å ankomme allerede i juni - vites ei, men i august blir det sikkert atter igjen kalas i Murgaten. Det skal bli spennende å høre om HoT Open Mind slipper gjennom hans strenge inspeksjon, men i.o.m. at han selv oppholder seg i utlandet for tiden betyr det nok mindre om den nye uteplassen faller i smak eller ei. Skål!

I går talte man med Turid på telefonen. Det var jeg som telefonerte min gode venninne fordi jeg ikke hadde talt med henne på ganske lenge. Hun hadde også vært ute på livet i helgen (Hot Open Mind, naturligvis), men det hun talte mest om var morens sykdom. Moren hennes, som nærmer seg 70 år, har vært hos legen to ganger den siste uken fordi hun har fått et stygt sår på leggen, som ikke vil gro. Mitt råd til Turid var at hun sporenstreks burde ta med seg moren til legevakten og kreve innleggelse. Selv om jeg ikke er medisinutdannet vet jeg såpass at når eldre personer får sår på leggene eller føttene, som ei vil gro, da kan det være dårlig blodsirkulasjon som ligger bak og den slags kan bli farlig, med tanke på blant annet koldbrann. Dessverre er det ikke alle leger som forstår faren ved lidelser hos eldre folk, til tross for at de burde kunne mest om dette av alle. Turid hadde forøvrig ikke fått med seg opptrinnet på HoT Open Mind i det hele tatt, noe som er en smule merkelig, men pytt sann. (Herren i Thailand kunne dog bekrefte deler av opptrinnet!)

Fra hovedstaden kom det i dag budskap om at skuespillerinnen og sangerinnen Sølvi Wang, viss storhetstid var på 60- og 70-tallet, døde 81 år gammel i morges. Hun var datter av jazzmusikeren Yngvar Wang (død 1960), som var meget kjent fra 30-tallet av, blant annet gjennom NRK radioen og gjennom sine mange år som musiker på hovedstadens nattklubber. Moren, Ragnhild Marie (født Gulbrandsen), var sangerinne. Hun døde julen 1991, 86 år gammel. Sølvi var en av medlemmene i den populære sang- og jøglergruppen "The Monn Keys". Hun var også teaterskuespillerinne og kjent gjennom flere filmer, blant "Operasjon Løvsprett" fra 1962 og "Norske byggeklosser" fra 1972. Hun efterlater seg ektemannen Egil Monn-Iversen, selv en kjent musiker, to barn og tre barnebarn. Hvil i fred.

I aften må man vie meget tid til å forberede undervisningen for resten av uken. Nu skal man lage middagsmat til mor og meg. Jeg tenkte at jeg skulle steke pannekaker, bacon og lage tomatsuppe i dag. I morgen blir det neppe tid til å forfatte et innlegg da det er opplegg på skolen i morgen aften og undervisning på dagtid.

Toril

Fotnote: Jean av Luxenbourg, ennu ikke storhertug, giftet seg i 1953 med prinsesse Josephine-Charlotte av Belgia, datter av kong Leopold III (som i 1951 hadde abdisert til fordel for sin eldste sønn) og dronning Astrid, født prinsesse av Sverige, som hadde gått bort efter en bilulykke i Sveits i 1935. Dronning Astrid var søster av kronprinsesse Märtha av Norge, mor til kong Harald V. Kong Leopold døde av hjertesvikt under en hjerteoperasjon i 1983, 81 år gammel. Kong Boudouin I (Boudewijn I) av Belgia (som døde av hjertesvikt i 1993, 62 år gammel) og kong Albert II av Belgia (født 1934) var Josephine-Charlotte' brødre. Storhertuginnen var meget glad i sigaretter, en nytelse som ble hennes bane, efter halvannet år med lungekreft.

Ingen kommentarer:

Site Meter