søndag 24. juli 2011

En dag til eftertanke

Ærede lesere!

Det har vært en tung helg for folk flest efter at omfanget av fredagens tragedie i hovedstaden og på Utøya i Hole kommune har begynt å synke inn over folk flest. Min søster Bente, som ankom Stavanger i går, foreslo at vi burde delta i forbønnsgudstjenesten i Stavanger domkirke i dag klokken 11.00, og slik ble det. Mor, som helt frem til i vår, pleide å gå i kirken annenhver søndag, bestemte seg for at dette skulle hun klare. Det inntrufne har godt hardt inn på vår gamle mor, som selv vokste opp med en far som var aktiv politiker i Venstre og som satt både som ordfører i Skien og var vararepresentant på Stortinget. Mor ville ikle seg sin flotteste kåpe i anledning forbønnsgudstjenesten i dag. Selv tok jeg på meg en lett sommerjakke og gikk forøvrig i svart stakk, tynn strømpebukse og svarte sko. Bente var også staselig antrukket til anledningen.

Biskop Erling Pettersen, som avbrøt sommerferien sin i går, holdt selv denne meget spesielle gudstjenesten og jeg er glad for at jeg for en gangs skyld ble med mor og Bente inn i kirken. (Mang en gang opp igjennom årene har jeg kjørt mor til og fra kirken, men jeg har sjelden blitt med inn selv.) Det ble en verdig høytidsstund i domkirken i dag og det deltok flere høytstående folk fra byen, blant annet Odd Kristian Reme fra Arbeiderpartiet, Bjørg Tysdal Moe fra KrF og rektor Ingelin Andersson. Det var vondt å se unge mennesker fra AUF i kirken, og det ble meg fortalt at noen av de mest gråtkvalte ungdommene faktisk var på Utøya under skytingen for to dager siden. En del kom visstnok hjem i løpet av i går aften. En jente på 16 år fra Hundvåg har trolig omkommet i tragedien, mens ytterligere to unge personer fra vårt fylke skal være savnet og antatt omkommet. Slik en ulykke!

Efter gudstjenesten gikk vi i meget rolig tempo (p.g.a. mors dårlige føtter) og kjøpte oss lunsj på kinarestauranten ved kulturhuset. Hva den heter, husker jeg aldri, men det er den som ligger på høyre siden av bygget når man kommer fra domkirkeplassen. Det er første gang mor spiser ute på to eller tre år, tror jeg, og jeg kan selv heller ikke skryte av å være en erfaren restaurant-gjest. Forøvrig var det Bente sitt forslag at vi kunne finne oss et sted for å tale om alle de sterke følelsene vi bivånet i kirken, mens det var jeg som foreslo kinamat. Jeg bestilte pepperbiff med ris til alle tre og maten smakte godt, til tross for at denne typen spisested regnes for å være bare midt på treet. Vi satt ikke særlig lenge efter at maten var inntatt fordi mor ble sliten, så kaffekosen tok vi hjemme i villaen.

Mor har lest noen bibelvers ved kjøkkenbordet for Bente og meg i dag. Hun mente nok vi kunne trenge litt bibelsk støtte nu i denne vanskelige tiden. Mine tanker i dag går til de av dere som har mistet noen kjære; familiemedlemmer, venner, bekjente... Vit at den lærde quinde sender varme tanker til dere.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter