torsdag 7. juli 2011

Flott tur til Jæren i dag

Kjære lesere!

Erkehertug Otto av det tidligere keiserdømmet Østerrike-Ungarn, som døde i mandag, skal stedes til hvile i Wien den 16. juli, opplyser kilder rundt Habsburg-famlien. X-kronprinsen av det tidligere keiserriket vil bli begravd i den keiserlige krypten i Wien, sier kardinal Christoph Schönborn til det katolske nyhetsbyrået Kathpress. Hjertet skal dog begraves i Ungarn.

Det er ventet at størsteparten av Europas kongehus vil være representert i begravelsen og den lærde quinde kommer i brevs form til å anmode vårt eget kongepar om å avbryte sommerferien på Mågerø for å vise en av Europas siste storheter den siste ære. Trolig sier det seg selv at de må delta, det skulle nu engang bare mangle. Hvorvidt avdødes fetter, 90 år gamle x-storhertug Jean av Luxembourg, vil orke å reise til Wien er dog noget uvisst. Begravelsen kommer til å blir storslått, dog neppe like storslått som den hans mor ble beæret med for 22 år siden. Amen.

I dag var naboen, Turid og undertegnede på sightseeing på Jæren, hvor turen blant annet gikk over Høg-Jæren og innom Hå gamle prestegård. Vi hadde med oss engangsgrill og koste oss med grillpølser og pølsebrød ved Friluftshuset på Orre, men p.g.a. kald vind (tross 21 grader i Stavanger, dog neppe mer enn 17 der ute) måtte vi efterhvert trekke innendørs, hvor det ble kjøp av hver vår kopp med svart kaffe samt en is hver. Det er hyggelig at de holder åpent hus der ved Orre, det er jo greit med tak over hodet når man hygger seg ute på det forblåste Jæren. Været har vært nydelig i dag, men det var merkbart der ute at havet alltid byr på et annet klima enn trygge Eiganes. Det var innom omkring en 10 andre gjester den drøye timen vi satt innendørs og koste oss. Vi kikket også på maleriene som henger på veggen innendørs på friluftshuset, og det var mange flotte malerier fra det jærske landskapet på veggene, dog var det tale om store pengesummer for e.v.t. å skulle bli den stolte eier av et eksemplar av kunsten. Et av bildene koster 60.000. Det grenser til vannvidd, efter mitt skjønn.

Vi kjørte også innom Håland i Hå kommune på veien, fordi Turid ville vise oss hvor oldeforeldrene hennes hadde gård. Hun husker så vidt begge to - de døde i 1978 og 1979 - de hadde både ku og sau og dyrket rosenkål bak fjøset, fortalte hun. Turids bestefar overtok ikke gården, men flyttet til Sandnes sammen med hustruen, hvor han døde i 1994. Turids farmor døde brått den 28. mai 1998, fortalte Turid. Hun falt død om mens hun var på handletur i Sandnes sentrum. En morsom detalj fra gården, som nu eies av Turids søskenbarn Fred Ivar, er at det var hele 4 plasser til å sitte på inne på utedoen og oldeforeldrene gikk ofte på do sammen. Rart. Vi dumpet av Turid i Sandnes før vi kjørte tilbake til villaen for å nyte hvert vårt kakestykke og mer kaffe. Middagsmat ble droppet i dag, men jeg varmet på et par fiskekaker til mor.

I morgen er man invitert ned til Hildegunn i anledning at hun har fått tre flasker vin i gave fra en kollega på sykehjemmet (se fotnote), og hun er jo ingen stor vin-drikker selv og trenger således bistand fra gode venninner. Naboen er invitert til kameraten Einar og vi regner med at vi påtreffes på HoT Open Mind. Det er ganske utrolig dumt at man alltid skal drikke og herje når helsen omsider er på plass igjen, men slik er nu engang livet. Man dras mot det ufornuftige...

Toril

Fotnote: Hildegunn tar ekstravakter ved et sykehjem i byen og er i tillegg tidvis personlig assistent for en hjelpeløs quinde, som bor i en leilighet i en av høyblokkene på Ullandhaug. En kollega av henne driver i disse tider og pakker ned saker og ting med tanke på å flytte tilbake til Bergen i august. I den anledning ville vedkommende kvitte seg med en del vinflasker, som vedkommende hadde fått fra et søskenbarn, viss daglige virke er ved Vinmonopolet. (Det er jo forståelig at man ikke vil drasse med seg unødvendig meget når man skal flytte.)

Ingen kommentarer:

Site Meter