mandag 18. juli 2011

Regnvær i går og i dag, men mange dager med stålende vær!

God mandag!

Til høyre sees britiske dronning Elizabeth II (nu 85 år) sammen med sin mor og sin søster. Bilde av tre aldrende quinder ble tatt i det herrens år 2000. 

Prinsesse Margaret, droningens søster, ble rammet av hjerneslag i februar 1998 og led derefter meget. Hun kom seg aldri igjen efter dette tilbakeslaget og var mer eller mindre sengeliggende efter dette. I mars 2001 ble hun på nytt rammet av hjerneslag og havnet i rullestol. Hennes mor pleide å besøke den skrantende datteren i Kensington Palace og den 100 år gamle quinden (dronninggemalinne fra 1936 til 1952) fant som regel datteren liggende til sengs. Prinsessen gikk hen i evig hvile den 9. februar 2002.

Fra tirsdag til onsdag var undertegnede på besøk på hytten til min kollega Ingeborg i Hjelmeland kommune. (Nærmere Fister enn Hjelmeland sentrum.) Min søster Anne-Grethe sov over i villaen den natten slik at jeg skulle kunne få dette lille avbrekket fra en ellers røff hverdag med stell og pleie. Selv om familiehytten til min gode kollega er ganske liten, og med kun et eneste soverom, ligger den meget idyllisk til ved en skogkant med utsyn over fjorden. Hytten er også flott møblert med Krogenæs-møbler, produsert i Gudbrandsdalen. Den er også pyntet med mange gamle minner, blant annet henger hennes farmors gamle hjulvisp fra 1930-tallet på veggen i kjøkkenkroken, og i stuen står mormorens gamle rokk.

Ingeborg og jeg var på grilling i en nabohytte tirsdagsaftenen og fikk servert grillet ørret, grillet kjøtt av flere slag og meget godt tilbehør, inkludert bakte poteter. Josefine Andersen, som quinden i hytten het, fortalte meg at hennes pikenavn var Røstadstuen og at hennes far kom fra Biri i Oppland, mens moren var 50/50 Stavanger-jente og Sandnesgauk. Aftenen fikk et oppsving da man fikk servert hvitvin efter maten. Tidligere på dagen var vi på spasertur i en turløpe i nærområdet. Onsdag formiddag gikk vi også tur, men denne gangen gikk vi nedover til fjorden for å se på båtlivet. Lite visste vi da om de to båttragediene som rammet landet vårt denne uken, selv om begge ulykkene strengt talt allerede hadde funnet sted, men når man er på ferie hører man ikke på dagsnytt rundt klokken. Skål!

Torsdag var jeg i Stavanger sentrum og nøt det flotte sommerværet med handletur i byens gater. Når solen skinner frister handlegatene langt mer enn kjøpesenterene. To store cruiseskip lå til kais da jeg kom til byen og gikk over torget, blant annet Costa Pacifica, som jeg tror er italiensk. Det skipet lå langs "skyggesiden". Noget senere begynte det andre cruiseskipet å bevege på seg i retning de 7 hav igjen - og det tutet og laget meget raballder i det det sakte men sikkert forlot Vågen. Jeg kjøpte meg en softis, satte meg ned på en benk ved torget og skulet utover folkelivet. Således fikk jeg med meg avskjeden til cruiseskipet, som takket for besøket for denne gang. En eller to dager før dette hadde det visstnok vært innom hele 5 cruiseskip på en og samme dag, neppe alle 5 samtidig, dog. Det var virkelig flott å se på folkelivet denne dagen, ikke minst var det travelt ved de mange salgsbodene, både de på torget og de oppe på domkirkeplassen. Godtfolk slikket sol fra hver en benk og fra de fleste trappetrinnene mellom torget og domkirken. Akk, sommeren er altså så nydelig!

Jeg kjøpte meg en hel del under handleturen denne dagen, blant annet et par med sokker, solkrem, salviete, kamillete, paracet og ibux (på apoteket), en flott topp - perfekt til bruk i festlig lag - en parykk, et par med billig-solbriller, to truser, en dvd med krim av Agatha Christie og en cd med sanger av Tammy Wynette. Da jeg kom ut igjen fra en av butikkene i "skogaten" påtraff jeg Anki, som var ute på handletur sammen med sin kusine. Bare mintter senere så jeg Tomas fra HoT Open Mind haste gjennom Arneageren (i retning Mami?) og selv om jeg tviler på at han så meg tok jeg meg tid til å gi han et vink igjennom luften. Min kollega Sigrid Marie (som er omkring de 50-55 år) hadde med seg sin mor og de var på vei fra domkirkeplassen og bortover Kirkegaten da jeg traff dem. Vi ble stående og tale en stakket stund, i alle fall lenge nok til at jeg fikk med meg at moren skulle innom en eller annen optiker i byen for å få seg nye briller. På veien hjem var jeg innom Prix og handlet noen småting som manglet til middagsmaten. På menyen torsdag sto grønnsakssuppe med biter av medisterkake oppi.

Fredag fortsatte finværet - og det til fulle. Heldigvis var det spådd på forhånd, så jeg sørget for å stå opp før klokken var 08.00 slik at jeg fikk gjort unna en hel del med husarbeid før lunsj. I løpet av 2 1/2 time hadde jeg vasket badet, støvsugd hele første etasje, skiftet på sengen til mor og meg selv, vasket en maskin med klær og hengt tøyet opp til tørk i hagen, vasket over konfyren, benken og kjøkkenbordet og hjulpet mor med hårvask. Naboen og jeg bestemte oss for å gjøre oss ferdige med helgehandelen denne dagen og reiste en tur til Madla Amfi ved 11.30-tiden. Der handlet vi mer enn meget på Mega, faktisk måtte jeg betale nesten 600 kroner for matvarene jeg handlet. Før vi reiste hjem igjen ville naboen innom Clas Ohlson for å se efter en drill, mens undertegnede gikk til Byggmix for å kjøpe nye poser til støvsugeren. Nu var det visstnok en helt ny inndeling i merker og nummer på støvsugerposene, men den pakken jeg kjøpte viste seg heldigvis å passe til støvsugeren i villaen.

Som takk for skyssen og godt selskap ble naboen bedt på grilling på altanen noget senere utpå eftermiddagen. Selv om han kunne få burgere av meg ville han heller ta med seg en flintsteik fra fryseren. Naboen hjalp mor ut på altanen mens jeg var grillmesterinne. Jeg spiste to stekte burgere med burgerbrød, salat, sennep og sprøløk på, mens naboen spiste meget flintstek med salat og dressing til. Jeg vet ikke om det var heldig at han kastet flintsteiken oppå grillen før den var tint opp, men jeg tror den smakte ganske greit. Mor orket bare en burger med salat til, uten burgerbrødet, men det er jo viktig med kjøttmat for eldre folk, dessuten orker sjelden eldre folk like meget som "spreke" 60-åringer, så da så. Jeg veier for meget i forhold til høyden (160 cm) og har noget for høyt blodtrykk, men jeg sliter med å kutte ned på kjøttmat, alkohol og sigaretter, dog drakk jeg i alle fall vann til grillmaten denne dagen. Bank i bordet for det!

Både fredag aften og lørdag aften ble tilbrakt i rolige former, denne gangen. Lørdag eftermiddag var min søster Anne-Grethe på visitt og hun hadde med seg sin datter, som hadde lyst til å hilse på sin mormor for en sjelden gangs skyld. Naboen var i villaen både fredagsaftenen og lørdagsaftenen. Fredag nøt vi noget av det sterke til kaffen, men lørdag gjorde vi ikke det engang. Hildegunn moret oss godt ved å telefonere hele to ganger fredag aften; første gang ved 22-tiden, andre gang kort tid før midnatt og ved sistnevnte telefonsamtale var hun full som en lerke og jeg måtte presisere for henne flere ganger i samtalen at hun på ingen måte var autorisert til å dra med seg folk til villaen utpå natten. Det har alltid vært et lite mareritt at hun skulle finne på noe slikt en gang man har edru-helg, men det gikk heldigvis bra denne gangen også. Det har blitt meget fjernsyn og lesing denne helgen, men så lenge man har naboen på besøk trenger man ikke alltid ha full rulle.

I går ble det værskifte og det til gagns. Det har striregnet nærmest i hele går og i dag og da jeg var ute med søpla i går aften registrerte jeg at det nærmest rant en bekk gjennom gaten her. Tidligere i dag talte man med Turid, som ikke var ute med Hildegunn natt til lørdag, men som dog var på HoT Open Mind sammen med Bitten og Randi fra Sandnes. Hun observerte Hildegunn og Jarlfrid i lokalet, fortalte hun, men p.g.a. at Hildegunn hadde en meget utagerende oppførsel utover natten valgte hun å ta minst mulig kontakt. Herre min store Jeremias! Turid fortalte at det var ganske mange som kastet lange blikk mot dansegulvet da Hildegunn kastet blusen og danset med bare bh-en på overkroppen. (Hun beholdt klærne på underkroppen på, vel og merke.) Jeg hadde aldri våget å gjøre den slags med min kropp, og det skal sies at selv om Hildegunn veier 10 kilo mindre enn bloggens O' store forfatterinde besitter heller ikke hun en kropp som bør beskues på nært hold i Evas drakt. Jeg har alltid vært av den oppfatning at hengejur bør tildekkes, men hver sin lyst, sier nu engang jeg. At hun ikke ble kastet ut (som Turid fant noget underlig) skyldes sikkert at den skeive nattklubben omsider har fått tak i nye vakter med noget høyere toleranseevne.

I dag har man lest i en kongebok med tittelen "Europas kongelige familier", som er fra 1990-tallet. Det mest spennende med den boken er at den har et eget kapittel med informasjon om Europas tidligere kongehus, som f.eks. Romania, Montenegro og Italia. Overhodene for alle disse kongehusene (slik ståa var i 1993) er avbildet i boken, delvis med ektefeller. Jeg mener temaet kongelige burde vært et eget fag i den videregående skolen, i alle fall valgfag, f.eks. med tre timers undervisning hver uke. Temaer i faget kunne vært "Norske vikingkonger", "Regjerende kongehus i dag", "Europas kongehus sprekker, 1914-1918" o.s.v. Nu ja, nu er det tid for en sigarett under markisen ute på altanen. En god uke bedes eder!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter