tirsdag 2. august 2011

Bente forlot Stavanger med morgentoget i dag

Kjære lesere og akk og ve...

Nu har min kjære søster forlatt villaen igjen for denne gang. Dog har det vært kjempetrivelig å ha besøk av henne disse dagene. Det at hun hjalp meg en del med vasking og lignende i går, satte jeg meget pris på. I går disket jeg opp med hjemmelaget lapskaus klokken 18.00 og den inntok vi ute på altanen i det flotte sommerværet. Det er meldt ennu varmere i morgen, men 19 grader i skyggen (som det har vært i går og i dag) er heller ikke å forakte. Mens jeg laget til lapskausen, og før den en ny ladning med semulepudding, var mor og Bente en tur i Nedstrand i Ryfylket i naboens Saab. Det er snilt av naboen å låne bort bilen sin i tide og utide - man takker så meget! Grunnen til at Bente ville helt opp til Nedstrand var at en av våre oldemødre på farsiden kom der fra, men det var visst ganske så stusselig der oppe nu, i følge Bente. Det står bare igjen noen nedslitte hus på det engang så staselige småbruket og en quinde i 70-års alderen, som var nærmeste nabo, kunne fortelle at det nu nærmer seg 30 år siden det sist bodde noen der. Jeg har ikke noe ønske om å se dette Nedstrand - man må jo t.o.m. ta ferje for å komme seg dit - nei ellers takk.

I går aften nøt vi kaffe og kaker samt semulepudding med rød saus. Naboen holdt seg, taktfullt nok, hos seg selv i går, sikkert fordi han visste det var min søsters siste dag her, for denne gang. Egentlig var vi invitert på "Kunstaften" i regi av Tou Scene i går, klokken 19.00, men vi bestemte tidlig at vi heller ville hygge oss sammen med mor i villaen og ute på altanen. Vi satt og så på gamle bilder på kjøkkenbordet fra mors gamle album i går aften. Et bilde av mormor Alvhilde, der hun luker i hagen på 1950-tallet, var vi skjønt enige om alle tre at måtte være det beste bildet som ble tatt av henne. Utseendemessig vil jeg si at Bente er den som ligner mest på mormor, men jeg får stadig høre at jeg står henne nærmest personlighetsmessig, noe som sikkert kan være sant. Mormor hadde f.eks. liberale holdninger til homofili før loven mot det ble tatt bort i 1972. Hun var også meget utadvendt og døren til hennes hjem sto alltid oppe for alle. Jeg vet ikke hvorfor mor ble så snerpete av seg med den oppdragelsen hun fikk, men men... Det er nok noe i den teorien om tese - antitese. Man vil ikke bli som sin mor, således går det annenhver gang når det gjelder det meste. Har også hørt at man ofte kan ligne mer på sine besteforeldre enn på sine foreldre. En kollega på skolen min hadde gransket slekten sin og fant ut at annenhvert quinde-slektsledd døde av kreft i 60-års alderen, mens annenhvert ble meget gamle. Hun fortalte at moren ble 63, mormoren 91, mormorens mor 65, mormorens mormor 90 o.s.v... Snodig dette med genetikk...

Førstkommende fredag har man tenkt å invitere gjengen til drikkegilde! Jeg har tenkt å kalle sammenkomsten for "Den store sommerfesten anno 2011" og vil holde åpent hus for quinder i alle aldre. I tillegg til de faste vil jeg også invitere Anki, Heidi og Nina, og jeg kommer til å anmode om at de tar med gode venninner. Skulle det falle seg slik at en og annen herremann også vil melde seg på, lover jeg å ta dette til efterretning. Jeg kommer til å servere fingermat, chips, sjokolade, brus, hjemmebrent og kaffe, og forøvrig tar man med det man vil svelge unna. Kalaset kommer til å gå av stabelen klokken 19.30. Velkommen!

Nu i aften har man kost seg med kaker, kaffe og god litteratur. I dag har man lest i en roman av Florence Anoka, som heter "Hjertets siste sukk"; en kjærlighetsroman om en eldre quinde som har blitt alene efter 48 års ekteskap og som strever med sin nye tilværelse. Hun sliter også med gikt, så det er lett å identifisere seg med henne. Man har også lest dagens Stavanger-aviser og tittet i boken "Europas kongelige familier" nu i dag. Mor la seg nettopp i sengen efter en hard økt med kryssord-løsing ved kjøkkenbordet i aften. Jeg telefonerte også naboen i aften for å høre om han ville ha en kopp kaffe, men han var liggende på sofaen med hodepine, stakkar. Nu, ja, det får holde for i dag.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter