tirsdag 23. august 2011

Godt i gang med undervisningen

Godtfolk!

Mens det var relativt rolig å være timelærerinde i går - i og med at klassestyrerene styrte det meste av showet - var det derimot full rulle igjen i dag. Dagen startet med en dobbelttime i norsk, efterfulgt av forberedelser til resten av ukens norskundervisning og forberedelser til seksjonsmøte, så var det veiledning av ny kollega og til slutt seksjonsmøte for norskseksjonen. I tillegg viste det seg at rektor eller inspektør hadde "dobbeltbooket" et klasserom i dag med dertilhørende besværligheter og kaos. Det er nu engang alltid noget stressende å være lærer og elev den første uken av nytt skoleår, så man får ta det onde med det gode. Efterhvert går ting seg til av seg selv. Jeg fikk i alle fall forklart for alle mine nye elever at det minste forsøk på taskenspilleri i mine timer, vil straffe seg meget hardt. Jeg er kjent for å tømme elevers sekker på gulvet slik at de selv må plukke opp igjen innholdet, før de må forlate klasserommet med halen mellom beinene. Disiplin er nøkkelen til suksess i klasserommet!

I morgen klokken 19.00 arrangeres et møte i regi av Kommunalt foreldreutvalg på Revheim skole. Temaet for møtet er: "Hva vil de politiske partiene gjøre for Stavangerskolen de neste 4 årene? Politikk handler om prioritering, benytt sjansen til å stille spørsmål om skole til politikerne." Den lærde quinde har bestemt seg for å delta på møtet, i embets medfør. Man skal få sjansen til å stille politikere fra alle de store partiene spørsmål om skolepolitikk i løpet av seansen og både den skallede og minst 4-5 av mine kolleger har bestemt seg for også å dukke opp.

På dagens seksjonsmøte i norsk ble det bestemt at elevene på 8. trinn ikke skal få hjemmelekse i norsk verken denne eller neste uke. I norsktimene skal man arbeide med et hefte, som skal handle om den enkelte elev. I siste norsktime neste uke skal elevene levere inn et hefte, som skal vurderes med tilbekemelding, dog uten karakter. (En snill snart på ungdomsskolen, altså!)

Dette skal være med i heftet:
- En faktadel som inneholder navn, fødselsdato, fødested, foreldre/foresatte, søsken, hvor bor du og med hvem. En del der du forteller om deg selv, for eksempel opplevelser du har hatt, interesser, hobbyer, hva du er flink til / like å gjøre.
Dette kan være med i heftet:
* Hva betyr navnet ditt, og hvorfor har du fått nettopp dette navnet?
* Statistikk over navnet ditt.
* Kjæledyr?
* Mer om hobbyen din
* Mer om hjemstedet ditt

I tillegg har den lærde quinde tatt seg bryet med å kopiere opp 100 kopier med informasjon om god studieteknikk og man har beordret alle norsklærerene på 8. trinn om å vie en norsktime denne eller neste uke til en gjennomgang av denne dobbeltsiden med råd og veiledning, som man fikk tak i gjennom en kontakt på en annen ungdomsskole. Når det gjelder heftet "Om meg selv" så skal det vurderes ut i fra rettskriving/setningsoppbyggelse, oppbygging av teksten (struktur) og fortellerglede. I min andre norskklasse - en av 4 norskklasser på trinn 9 - skal elevene denne og neste uke lese en roman efter fritt valg. I løpet av uke 36 skal elevene fremføre muntlig bokrapport på 5-10 min om den boken de har lest. Karakterer vil gis. Jeg har bestemt at elevene skal få bruke en time denne uken og to timer neste uke til å lese boken i klasserommet. De resterende timene denne og neste uke skal brukes til å undervise om muntlige fremføringsmåter, intonasjon o.l.

I går spiste mor og jeg fiskepinner med poteter og raspede gulrøtter til. I dag, derimot, slo jeg på strortrommen og serverte oss fersk laks med mandelpoteter, bernaisesaus, salatblader og sukkererter. Jeg var nemlig innom Helgøs matsenter efter lærergjerningen i dag og gjorde storhandel for mer enn 500 kroner, inkludert en pakke med rød mikstur med papir. Vi spiste alene både i går og i dag. Jeg synes ikke det passer seg å ha naboen i kosten hver eneste dag, men jeg kommer nok til å invitere han på middag igjen snart. Når det gjelder helgen tror jeg det blir stille og fredelig. Det hadde vært morsommere å holde kalas under "skeivå", og man kan jo ikke være skamfull hver helg...

I går telefonerte man Hildegunn, som klaget over at hun nok burde tatt det roligere i helgen enn hun gjorde. Hun var jo gjennom en hel del gallestensproblemer for ikke lenge siden, men innok likevel 5 pils på kalas i helgen. Akk, hun som meg, lærer aldri at alkohol bare fører med seg elendighet... I går aften leste jeg nesten 40 sider i romanen jeg holder på med, så nå er jeg inne i bokens siste tredjedel. I aften har jeg tenkt meg ut på en spasertur i det fine været. Jeg tror jeg skal gå en tur til Stokkavannet og tilbake. Det har min gamle skrott sikkert godt av. Forøvrig står alt bra til med både mor og meg.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter