tirsdag 16. august 2011

Siste fridag før tre planleggingsdager

God tirsdag eftermiddag!

Til høyre sees prinsesse (tidl. dronning) Wilhelmina av Nederland sammen med alle sine 4 datterdøtre, inkl. dagens dronning Beatrix (73). På bildet fra 1955 venter man spent på at dronning Juliana og prins Bernhard skal lande på flyplassen efter et flere dager langt statsbesøk. Legg merke til prinsesse Irene (nummer 4 fra venstre), som efterhvert har blitt en personlig venninne av bloggens O' store forfatterinde.

Wilhelmina (Helena Pauline Maria) kom på den nederlandske tronen i 1890, bare 10 år gammel, efter at hennes far på 73 år (som aldersmessig heller burde vært hennes bestefar) kastet inn årene. Frem til hun ble myndig i 1898 var hennes mor (Emma, født prinsesse av Waldeck og Pyrmont; død 1934) regent på datterens vegne. På grunn av skrantende helse valgte Wilhelmina å abdisere til fordel for sin eneste datter (Juliana - regjerte frem til 1980) i det herrens år 1948. Hun døde av alderdomssvakhet høsten 1962, 82 år gammel.

I dag, på min siste dag av sommerferien anno 2011, har jeg gjort mitt ytterste for å slappe av og gjøre minst mulig. Jeg kjenner nervene komme bare ved tanken på morgendagen, men den tid, den sorg... Det eneste jeg stort sett har gjort er å ta kontakt med helsesektoren for å få hjemmesykepleien til å stikke innom mor en gang midt på dagen, fra og med i morgen. Jeg tør ikke at hun skal være alene hele dagen, det var nu engang også avtalen at jeg skulle ta kontakt med de igjen når man skulle begynne å arbeide igjen. Tidligere i sommer var de innom villaen to ganger daglig, men jeg avbestilte inntil videre den hjelpen i begynnelsen av juli. Jeg har også søkt om to ukers avlastningsplass, men tviler på at hun er skral nok til å komme gjennom nåløyet.

Jeg har så vidt begynt å titte litt i lærerveiledningen for norsk nu i eftermiddag. Jeg må psyke meg opp til en hard termin. Selv om jeg bare skal ha 66%-stilling dette skoleåret (og bare 50% med undervisning) har jeg også min gamle mor å ta meg av, dessuten krever også mine mer eller mindre selvpålagte plikter som vertinne sin quinde. Det er ikke barnemat å ha 3-4 virile quinder i hus nesten hver eneste helg, dessuten merkes både byturene til Hot Open Mind og all hjemmebrenten man inntar godt i min alder. Jeg må også ha tid til å lese i Gotha-kalenderen, til å lese minst en roman per måned og til å følge med på siste nytt innen super-hundreåringene. Villaen krever også en del stell for å se presentabel ut. Jeg lever et aktivt liv, ærede lesere! Tipper det er få quinder på nesten 64 år som hadde klart å holde tritt med meg.

Jeg ser på Facebook i dag - takket være SV-Marcela - at det er semesteråpning på universitetet oppe på Ullandhaug i dag. Det får meg til å tenke på at intet mindre enn tre bekjentskaper begynner sitt virke der oppe i høst. Hvis ryktene er sanne skal både Unni, Kari og Tore begynne med undervisning ved diverse fakultet der oppe nu denne måneden. Hva Unni og Tore skal undervise i, vites ei, da man kun har hørt rykter om disse gjennom naboen og Turid, men Kari skal i alle fall ta fatt på å undervise i norsk og om lærevansker for lærerstudenter. Hun har frem til i juni undervist ved en videregående skole her i byen og er ikke den som går oftest ut på Hot Open Mind og lignende steder, men hun viser seg dog en sjelden gang. Det er sikkert bare sunt for kollegiet der oppe med friskt, skeivt blod! De senere årene har flere gamle homofile professorer og annet undervisningspersonell gått av for aldersgrensen der oppe. Den "nye" generasjonen med lærde kan kanskje også kaste et visst fargerikt preg på universitetet? Min oppfordring til dere tre og alle andre skeive bak kateteret der oppe blir å stille med regnbueflagget i hånden! (Det kan sikkert fungere som pekestokk...)

Nu skal jeg koke poteter og efterhvert også steke fiskepinner og varme opp frosne grønnsaker. Billig, god og relativt sunn middag! (Man vet at fiskepinner inneholder noget mel og frityrfett.) Mens maten mer eller mindre lager seg selv har jeg tenkt å lese i Stavanger Aftenblad, som frem til nu har vært inne på kammerset hos mor, mens jeg har hatt æren av å ha Rogalands Avis inne på kjøkkenet. Resten av dagen skal jeg fortsette å gjøre minst mulig og rett og slett nyte min siste fridag til fulle.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter