tirsdag 20. september 2011

Meget å henge fingrene i på skolen

Godtfolk!

I går skjedde det nesten ingenting. Efter middagsmaten var inntatt slappet jeg av med en kopp svart kaffe og bladde igjennom dagens aviser, d.v.s. Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis. Jeg la meg så nedpå en times tid, før jeg så 10 minutter på TV-2-nyhetene, så lokalnytt fra NRK Rogaland og til slutt Dagsrevyen med nok en illevarslende værmelding, som spådde mer regn og vind. Jeg ryddet kjøkkenet, vasket og gjorde det klart inne på kammerset (med tanke på mors hjemkomst) og ellers viet jeg aftenen til skolearbeid, fjernsynstitting og inntak av kaffe og kokesjokolade.

I dag måtte jeg vikariere i en naturfagtime, som egentlig naboen skulle hatt, men som eder lesere sikkert har blitt kjent med til nu så er jo han sykemeldt fordi han brakk foten på trammen til villaen og senere pådro seg blodpropp i samme fot. I tillegg til mine egne undervisningstimer var det også både seksjonsmøte og planleggingsmøte i dag. På sistnevnte møte ble det planlagt aktivitetsdag i Sørmarka, kommende fredag. Fysisk fostring og læring er stikkord for dagen og det er trinn 8. som skal være med. Undertegnede tok på seg oppdraget med å lage en quiz for elevene sammen med kollega Britt. Andre oppdrag, som grillansvarlig, løpeansvarlig o.s.v. ble gitt til andre. At det blir regnvær når man har planlagt utedag er vel en selvfølge, vil jeg tro.

På seksjonsmøte ble følgende saker tatt opp:
- Ny kvalitetsplan for norskfaget har ankommet skolen. Gjennomgang i plenum. Tilbakemelding skal gis rektor innen førstkommende mandag. Toril skriver referat.
- Hvem har mulighet til å gi leksehjelp i norsk en time efter skoleslutt hver onsdag? Kan bytte på.
- FAU har kommet med "kommentar" på ordlistene vi bruker. Har allerede vært i kontakt med rektor ang. dette og det er ikke økonomi til innkjøp av nye.
- En student fra UIS ankommer oss i oktober og blir i to måneder. Tore blir veileder, men trenger en hjelpeveileder som kan ha ansvaret for vedkommende i norsktimene.
- Onsdag 6. oktober fra klokken 12.00 - 14.30 blir det "Litteratur-dag" ved skolen. Man har sammen med Kjersti klart å få til et bra opplegg for dagen med foredrag om skrivekunst av Elisabeth Hamler, og Tore Renberg kommer for å tale om sitt forfatterskap og om veien dit han er i dag. I tillegg blir det høytlesning av diverse litteratur i regi av nordisk-studenter fra UIS. Det er bare plass til 9. og 10. trinn i gymnastikksalen denne eftermiddagen, dessverre. Alle norsklærere med undervisningsfri oppfordres dog til å stikke innom.
- Liste over terminens kurs henger nå oppe på tavlen.
- Mandag fra 14.45 til ca 16.15 blir det oppfriskningskurs i nynorsk morfologi i regi av Finn Davidsen. Dette kurset er ikke obligatorisk, men helt sikkert nyttig.
- En elev på trinn 8. trenger ekstrahjelp i skriving og lesing, hører jeg? Informasjon.
- Diverse.

Jeg hadde en episode med en elev i dag, som jeg godt kunne vært foruten. Jeg tok han i å bruke mobiltelefonen sin mens jeg drev og skrev på tavlen om forskjeller mellom sakprosa og skjønnlitteratur. Enkelte elever tror visst ikke jeg har et velutviklet side-syn, men det har jeg - og det til gagns. Årevis bak kateteret har gjort at jeg har måttet trene meg opp i å oppdage ugang og annet herk bak min rygg, en kunst jeg nu har behersket i mange år. Efter at jeg observerte han taste på mobilen sin nok en gang, tross en advarsel, oppsto det nærmest håndgemeng i det jeg prøvde å rive elendigheten ut av hendene hans. Resultatet ble at mobiltelefonen falt i gulvet og fikk en sprekk i glasset. Jeg ble mer enn noget arg av opptrinnet, men måtte dog forklare til rektor hva som hadde skjedd da timen var over. Heldigvis sa han at jeg gjorde det eneste rette og at det blir skolen, og ikke jeg, som evt. må betale erstatning, dog lovet han å tale med vedkommende elev og evt. foresatte, med det for øyet å få eleven til å ta på seg all skyld. Når det er forbud mot mobilbruk i klasserommet, da er det heller ikke lov å sende meldinger, så da så. Lømmelen kan takke seg selv.

Neste måned fyller jeg 64 år. Egentlig burde alle med virke i skoleverket tvangspensjoneres når de runder 60 år, med full pensjon. Eneste grunnen til at vi henger igjen i klasserommet, selv om all fornuft tilsier at vi burde ha trukket oss tilbake for lengst, er økonomien. Vi har ikke råd til å søke om avskjed i nåde, tross revmatisme, hukommelsestap, stadig større konflikter med dagens ungdom og hyppigere og hyppigere slag og spark mot nymotens maskinerier som computere, projektorer og kolosser som både scanner, kopierer, skriver ut, fakser o.s.v. Himmel og hav, vi trenger full pensjon nu!!!

I aften venter min skallede nabo besøk av en unggutt omkring de 19-20 år, som han har avtalt å treffe over internett. Jeg kan nesten ikke vente på morgendagen og rapport fra aftenens sengehygge. Naboen var meget stolt da han telefonerte meg tidligere i eftermiddag for å fortelle at han hadde fått melding på gaysir fra en kjekkas med sansen for avdankede mannfolk. Det blir jo en aldersforkjell på omkring 45 år, men jeg har lest om verre... Det er snodig at herremenn aldri mister lysten, mens vi quinder i livets høst ikke har den minste lyst på aktiviteter som innebærer den minste stimulans av vagina. Riktignok finnes det et og annet hederlig unntak blant oss quinder i livets høst også, men trenden er at homofile 60-åringer prøver å få fatt på en ungdom å leke med til alle døgnets tider, mens vi quindene heller vil konsentrere oss om dypere interesser, som f.eks. kongelige og super-hundreåringer eller kunst og litteratur.

Livet i villaen er alt for rolig uten mor her. Jeg lurer på hvorledes det kommer til å gå den gangen jeg blir alene. Jeg regner ikke med at mor skal være sengeliggende inne på kammerset i en alder av 104 år, såpass realistisk må man dog være. (Se fotnote.) For å få tiden til å gå har jeg i aften ryddet litt på loftet, jeg har vasket skapene på badet, tørket av lampen ute ved trammen og jeg har vært på internett, hvor jeg blant annet har betalt en regning - her i gården gjøres alt manuelt - og oppdatert meg på siste nytt angående våre eldste. Jeg boikotter fremdeles gaysir, i og med at man fikk slettet sin profil i 2007, dog er ikke det særlig store tapet, med unntak av at jeg går glipp av Oldboys faste skriverier. På Facebook holder jeg kontakten med de fleste som ikke bor i Stavanger, og de som bor her jeg ser jo på byen fra tid til annen. Jeg var også en snartur innom gravlunden i aften, dog kun for å konstatere at blomstene på gravene nu ser meget stygge ut. Det er ingen vits i å plante noe nytt nu når det bare er regn og vind, da blir blomstene ødelagt med en gang likevel. Jaja..

Man takker for oppmerksomheten for denne gang og ønsker alle en fortsatt flott uke.

Toril

Fotnote: Det finnes dog eksempler på quinder som, tross sykdom og høy alder, har levd en mannsalder lenger enn forventet. Kennedy-klanens matriark, Rose Kennedy, ble i 1978 - i en alder av 88 - såpass skrøpelig at familien sørget for å få ansatt en sykepleierske, som kunne se efter henne. På den tiden hadde det gått 15 år siden hennes sønn, John F. Kennedy, ble skutt og drept i Dallas i en alder av 46 år. Hans enke, forøvrig for lengst gift på ny og enke for annen gang, Jackie, gikk i sitt 50. år. I påsken 1984, da Rose var 93 år og 9 måneder gammel, ble hun rammet av et kraftig hjerneslag, som gjorde henne avhengig av rullestol for resten av livet. I flere måneder efter slagtilfellet var Rose sengeliggende og led av store talevansker, dog kom hun seg såpass igjen at hun kunne delta i familiesammenkomster, sittende i rullestol. Ingen kunne ha ant i 1960, der hun poserte på bilder sammen med sønn og svigerdatter, som da nettopp hadde blitt valgt til president og førstedame av USA, at hun skulle overleve dem begge. Den 19. mai 1994 - da var Rose 103 år og 10 måneder gammel - døde Jackie Kennedy Onassis av lymfekreft, knapt 65 år gammel. Rose var fremdeles det ubestridte familieoverhodet. Rose Kennedy døde av lungebetennelse i kombinasjon med høy alder, 22. januar 1995, 104 år gammel.

Ingen kommentarer:

Site Meter