lørdag 12. november 2011

God lørdag, godtfolk!

Til høyre sees Marie-Louise Meilleur fra Canada på sin 117-års dag, 29. august 1997. Quinden til høyre er hennes datter, Rita Gutzman Coote, som sovnet stille inn 10. oktober, 86 år gammel. Med hennes død lever nu ingen igjen av de opprinnelig 12 barna, som Marie-Louise Meilleur satte til verden mellom 1901 og 1925. To av de 12 barna døde som spebarn; en datter døde da hun var 39 år. Ytterligere 5 barn døde i Marie-Louise Meilleurs egen levetid; blant annet en sønn som ble 80 år.

Denne uken har man blant annet undervist i grammatikk på ungdomsskolen. Korrekt tegnsetting er blant temaene man har undervist i. Det er viktig å vite når man skal sette komma, når man skal bruke punktum o.s.v. Reglene for bruk av utropstegn og spørsmålstegn har også blitt gjennomgått. Det å kunne vite forskjellen på og og å er en annen ting man har jobbet noget med denne uken. Reglene for da og når samt noget generelt om morfologi har også blitt tatt opp på tavlen. Elevene har arbeidet en del med oppgaver denne uke, både hjemme og i klasserommet. Neste uke skal denne klassen ha muntlig/skriftlig prøve, hvor det vil komme spørsmål både fra litteratur og grammatikk.

I min andre norskklasse hadde man denne uken tentamen. I tillegg har man gått igjennom filmens historie i Norge - fra stumfilm til digitalfilm. Den lærde quinde er ingen ekspert på filmens historie, men i.o.m. at Pål Bang-Hansen har forlatt oss, måtte man bare gjøre sitt beste. Blant temaene man har vært inne på er hva som kjennetegner film-sjangeren, kunnskap om hvem som gjør hva på et filmsett samt noget lærdom om veien fra en filmidé til ferdig manuskrip. Den lærde quinde viste blant annet frem et bilde av stumfilm-skuespillerinnen Gerda Ring fra 1913 samt et bilde av samme quinde fra 1991, da hun var 100 år gammel. (Hun ble til slutt 107 år gammel og hennes svigersønn er Lasse Kolstad, som nu er 89 år.)

Torsdag eftermiddag kalte rektor inn til informasjonsmøte på kort varsel, men det var bare for å gi en relativt kort oppdatering på planene for årets juleball, som skal finne sted på aftenen, torsdag 1. desember. Møtet varte bare omkring 20 minutter. Han mener vi må klare å få fatt på minimum 8 personer fra hver klasse, som kan være vakter, men jeg klarte ikke helt å få med meg om han da regner med oss lærerene, eller bare de foresatte. En ting er i alle fall sikkert og det er at dette er noe jeg helst vil slippe unna, men man får se hvorledes det går. Jeg synes 8-10 vakter fra hver klasse høres usedvanlig mange ut, 8 fra hvert trinn hadde holdt lenge og vel, mener nu engang jeg. Det trengst visst folk både som utevakter, innevakter, brusselgere og garderobevakter. Naboen mente å ha hørt at planen er å kjøre to vakter denne aftenen, d.v.s. at man ikke trenger å være der mer enn halvparten av tiden, om man blir tvunget til å stille. Vi over 60 år har en ekstra ferieuke, så jeg synes at den skallede og jeg skal få slippe unna dette, altså. Vi har ikke lenger helse til å herje på ball sammen med ungdommer.

Onsdag aften hadde Tove Johs-Castell en hyggelig spasertur i Sørmarken, som er et friluftsområde i Stavanger på grensen mot Sola kommune; mellom Hinna, Åsen, Sola og Ullandhaug. Dessverre har jeg ikke vært like flink til å går tur resten av uken, med unntak av sent i går eftermiddag. Da gikk jeg til og fra Helgøs matsenter - og det med to poser fulle av matvarer. I går aften slappet jeg av sammen med mor. Vi satt for det meste med kryssord foran oss mens vi tittet litt på fjernsynet innimellom. Jeg holder for tiden på med et meget komplisert kryssord, som har over 200 ord/setninger som skal synonymiseres. Du må rett og slett være norsklærerinde for å klare det, intet mindre. Skål!

I dag var jeg på Madla Amfi i over to timer. Jeg kjøpte meg både klær selv og gikk til innkjøp av julegaver, dessuten var jeg på Mega og handlet noen småting. Dette var mellom klokken 10.00 og 12.30 i dag. Eftermiddagen var viet huslige sysler. Jeg har gjort rent så meget i dag, inkludert raking av løv, vask av gulv, teppebanking, vask av do, vask og speil på badet samt vask av mors hår. Jeg har også tatt meg tid til et deilig fotbad i kamfer- og grønnsåpevann, noe som gjorde godt for både giktsmertene og fotblemmene mine. Det er godt å få gjort unna en del huslige sysler før en tar helg og slapper av. Ikke det at jeg skal hylle helgen så hardt i aften, men naboen kommer da i alle fall innom på rundstykker og en dram eller tre. Vi har store planer om å se på QuizDan med Dan Børge Akerø på NRK1 og ellers nyte lørdagsaftenen som seg hør og bør når det ikke er full rulle.

I går aften telefonerte Turid med sladder fra lesbemiljøet (og for å fortelle at moren har fått lungebetennelse, slik at Turid må holde seg ved huset i helgen.) Lillian fra Egerstund-traktene og Berit har kunngjort via Facebook at de nu er et par, men det mest spennende Turid hadde å komme med var at det nu er brudd igjen for de to røffe lesbene i Haugtussa. Akk, slik en elendighet. De to quindene - begge i 40-års alderen - oppfører seg som de reneste tenåringene med sine stadige brudd og like hyppige gjenforeninger. Begge to er mildt sagt mindre pene og like røffe som to okser, så jeg tviler på at de kan finne seg noe bedre, dog er det vel krangling om "utroskap", taskenspilleri og fyll som ligger bak, vil jeg tro. De er kjent for å innta mer brennevin på en helg enn det jeg gjør på to måneder... Turid vet også, til opplysning, at følgende holder sammenkomster i aften; Elisabeth, Bitten og Unni. I tillegg nevnte naboen at hans kamerat Einar holder fylleslag i aften.

Nu blir det QuizDan sammen med naboen og mor.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter