torsdag 24. november 2011

Om "Trekant" og kristne taskenspillere

Godtfolk!

Til høyre sees den 82 år gamle(!) orgasme-eksperten Betty Dodson og programleder i "Trekant", frøken Johanna Zamble, i det de tar klitorisen til sexolog Carlin Ross nærmere i øyesyn. Det er ikke hver dag man påtreffer en 82-årig quinde med interesse for quindens åpne hull, verken på fjernsynet eller i det virkelige liv, eller hva?

NRK3-programmet "Trekant" med tre unge og utforskende programledere (hvorav en skeiv) går for tiden sin seiersgang på fjernsynet. Programmet er et underholdende sexualopplysningsprogram myntet på nysgjerrige og yre ungdommer, men også andre med interesse for sexologi. Så langt har programmet blant annet tatt opp temaer som orgasme-stimulering, sexnovelle-skriving, fetisjisme og penis-utseende. Dette er spennende temaer for ungdommer, som er i den fasen i livet hvor alt som har med sex og virilitet å gjøre er nytt. Programmet kan også supplere med sexualopplysning der hvor mor og far og skoleverket svikter. Alle som har tråkket rundt i korridorene på en ungdomsskole i årevis, slik som bloggens O' store forfatterinde har gjort, vet at det skorter på sexualundervisning i skoleverket. Og hvilken mor eller far føler seg vel komfortabel med en røff samtale om blomster og bier med sitt avkom?

Fra kristent hold, dog, og fra en og annen bitter quinde og herremann i livets høst har det kommet temmelig mange negative reaksjoner på programmet. Leserinnlegg i aviser, radio- og fjernsynsintervjuer og ikke minst diverse debattforaer på internett myldrer over av krasse kommentarer fra overnevnte grupper. Kritikken går som regel på at "Trekant" viser pornografi i beste sendetid og at programmet er med på å skape et sexpress blant dagens ungdommer. Det er også de som mener at programmet vil føre til meget fordervelse på jord. En quinde ved navn Kristin A. Sandberg - hun kaller seg forfatterinne - kaller "Trekant" for "Pinlig, sykt pinlig". Nevnte quinde skriver blant annet: "Ingen kan kritisere hypen, hverken av Knausgård eller Trekant, for da er de sure, 40 år, eller kristne. Hvem står igjen da? Å ja. Målgruppen. Men den er jo i mindretall. Pinlig. Sykt pinlig."

Kjære "Trekant-kritikere": ja, dere er kanskje sure, 40 år og/eller kristne. Det er i alle fall et faktum at om de som enten er sure, 40+ og/eller kristne holder sin munn lukket og samtidig rammes av skrivesperre, om dog kun for en stakket stund, så vil det ikke være mange kritiske røster igjen. Enkelte har visst store problemer med å forstå at det er lov å slå av fjernsynsapparetet eller skifte kanal når det dukker opp et program som ikke passer for akkurat deg. Glem heller ikke hvem programmet er myntet på. Det er ikke den gjengse 50-årige tenåringsmoren, ei heller den 40 år gamle sauebonden fra Sogn og Fjordane eller KrF-representanten med ungdomsårene under hippietiden, som er målgruppen. Hvorfor folk som på død og liv mener at tenåringer skal vite minst mulig om sex og samliv gidder å kaste bort tid på å se på et syndens program, er for meg komplett uforståelig. Eller kanskje ikke programmet byr på slik synd og skam som man later til å ville gi inntrykk av? Er programmet så fascinerende bra at man må se det, men trenger et "alibi", nemlig i kraft av å være selvutnevnt program-kritiker?

En del (men ikke alle) kristne og enkelte andre med gammeldagse holdninger har åpenbart store problemer med å innse at NRK (i likhet med resten av verden) har beveget seg videre fra 1960-tallet og inn i år 2011. Det er nok vanskelig å forandre på fordomsfulle mennesker, men "Trekant" er i alle fall kommet for å bli, i alle fall vil lignende programmer garantert dukke opp igjen og igjen. Hvorfor blir det alltid slik debatt-glede i enkelte kretser hver eneste gang temaet er sex? Er man kanskje noget sexfiksert? Det er mangt annet som kunne vært tatt opp - jeg kan nevne fattigdom, miljøsaken, EU og vold på fjernsynet - dog er det nok mer spennende å rope ulv om uskyldige programmer à la "Trekant".

Jeg er selv 64 år gammel og snart pensjonist, efter årevis i skoleverkets tjeneste, men jeg har nå overlevd tre episoder av dette programmet og det med helsen i behold. I tillegg har det vært lærerikt og morsomt. Jeg kan ikke annet enn å heve kaffekoppen til en skål!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter