onsdag 9. november 2011

Rapport fra et tåkelagt Stavanger

God onsdag!

Enkefru Kristi Øktedalen fra Nore og Uvdal kommune i Buskerud (født 29/06-1902) er nu Norges eldste person, efter at 110 år gamle Helene Andrea Nilsen fra Drammen gikk bort 31. oktober. Kristi er avbildet med tippoldebarn på bildet til høyre.

Hennes mor, Kari B. Hjalland, var selv 100 år da hun døde i 1980, - og mormoren ble 95 - så Kristi har sterke gener å ligne på. Den eldste sønnen er 87 år gammel, den nesteldste sønnen er død, mens tre døtre (bl. a. Ingeborg Traaen på 80) fremdeles lever. Kristi er fremdeles klar i toppen og elsker å spille kort med besøkende. Hun bodde hjemme til hun var 104 år gammel.

Kristi er en sjeldenhet. Det lever nemlig ingen andre 109-åringer, ei heller 108-åringer i Norge pr. november 2011; den neste på listen er 107 år gamle Ragndid Irmelin Slotfeldt-Ellingsen, mens de to eldste herrene er 105 år gamle. Man gratulerer med tittelen og håper helsen holder til 110-års dagen neste juni!

Vil også benytte anledningen til å gratulere Jan Goossenaerts fra Belgia med vel overstått 111-års dag, 30. oktober. Han ble enkemann i 1997 da hans 87-årige hustru gjennom 67 års ekteskap, gikk bort. Da han var 109 år gammel mistet han først datteren Irma (78), så sønnen Marcel (74); i løpet av bare 6 uker. Tre barn lever dog fremdeles; Maria (81), Frans (73) og Jozef (66).

Les mer og se bilder og video fra 111-års feiringen: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1341400/2011/10/30/Jan-Goossenaerts-111-uit-Essen-oudste-man-van-Europa.dhtml#

I hele går og i hele dag har det ligget tett tåke over Stavanger og omegn. Værkartet på NRK har spådd sol både i går og i dag (og forsåvidt for de kommende to dager), dog har det vært lite å se av solen. Riktignok våknet NRK i går aften og skrev på værkartet med liten skrift "Fare for lokal tåke", men de kunne heller varslet "Tett tåke m. trafikale utfordringer." I går var det nemlig store vanskeligheter for legehelikopteret da den eksplosjonen skjedde på Klepp, som gjorde at tre pasienter måtte til Haukeland. I morges skjedde det også en trafikkulykke på Kampen, trolig som en følge av den tette tåken. Gradestokken viser i skrivende stund 6 grader, men det føles kaldere.

Det har vært meget å gjøre på skolen torsdag, fredag, i går og i dag. Årsaken til det skyldes i hovedsak at en av mine kolleger ble sykemeldt på torsdag, og selv om han sendte sms mandag morgen og antydet at han kom til å dukke opp på skolen, ble det dog utvidet sykemelding efter et besøk hos legen samme formiddag. Jeg har fått ansvaret for hans norsktimer på 10. trinn denne uken, det samme hadde jeg torsdag og fredag. I går var det også seksjonsmøte og mandag fra 18.00 til 20.00 var det foreldremøte, hvor man måtte møte opp. Når det er slike harde og lange arbeidsdager er det ikke alltid jeg får tid til å skrive i min ringe blogg.

I helgen var jeg noget uggen i skrotten og ikke helt i form. Naboen og jeg tok oss en dram eller 5 fredag aften, det gjorde at det meste av lørdagen ble ødelagt p.g.a. hodepine, noe som er litt rart i.o.m. at jeg sikkert bare inntok 1/3 av det jeg ellers ville gjort om det var kalas med gjengen. At jeg var i dårlig form i helgen kan også komme av at jeg var sliten efter arbeidsuken samt at jeg muligens hadde sneven av et eller annet virus. På søndag kjente jeg nemlig et og annet i halsen, men i løpet av dagen jeg inntok 4 spiseskjeer med tran, en globoid, et glass med nycovann, 8-9 tabletter med c-vitamin samt en del frukt. Dessuten sørget jeg for å få omkring 10 timers søvn mellom søndag og mandag - og det hjalp! Mandag morgen våknet jeg nemlig opp frisk og opplagt.

Som eder lesere sikkert for lengst har skjønt ble det altså en rolig helg for mitt vedkommende. Jeg leste ut en hel roman av Verna McNeil i løpet av helgen, dessuten telefonerte jeg alle mine søstre for å slå av en prat. En del fjernsynstitting ble det også, lørdag var jeg på Prix og handlet og søndag var naboen innom på middag (forøvrig laks med tilbehør), men ellers skjedde det pent lite å skrive om. Naboen var en tur hos Hansemann og drakk sammen med nevnte herre og Frits lørdag aften, de var så en tur på Mami for å ta ungdommen nærmere i øyesyn, men så vidt jeg kunne skjønne skjedde det ikke meget å referere om fra byturen ellers.

I dag var jeg en tur i sentrum for å handle litt, efter at lærergjerningen var vel over. Allerede nu begynner det å bli julestemning i sentrum. Julegavene har kommet i butikkene, medisterkakene har kommet i ferskvaredisken, julegodteri er på plass og enkelte har allerede pyntet butikkene sine med julenisser; dog tre uker før tiden, efter min smak. Det positive må jo være medister-varene, som Idsøe-butikken ikke klarte å skaffe til veies selv om det er kjøtt-butikk, men nu har altså både Mega og Rimi fått godsakene på plass. Jeg kjøpte meg flere ting i sentrum i dag, blant annet nye truser, pussemiddel og tørkeklut til briller, hårspray, dispril, kaffe på tilbud, en sil og to strømpebukser i burgunder-farge. Jeg så en syklist som lignet meget på ektemannen til Oldboys kamerat Ivar Andre i det jeg passerte domkirkeplassen på hjemveien, men mest trolig var det vel en annen asiatisk ungdom. De er jo så mange her i byen for tiden. Det jeg er mer sikker på er at jeg så unge herr Steffen ved Arneageren, men jeg lot være å trenge meg på.

I aften har Tove Johs-Castell og jeg avtale om at hun skal komme hit kl. 18.30, så skal vi kjøre opp til Ullandhaug og spasere kveldstur i Sørmarken. Jeg har vært så lite i bevegelse den siste tiden at det skal gjøre godt for en gammel skrott med litt trim. Først skal jeg dog hjelpe mor med å lete efter en heklenål hun har mistet.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter