tirsdag 1. november 2011

Super-hundreåring på 114 år(!), halloween, seksjonsmøte, Clinton-dødsfall m.m.

Kjære lesere!

Til høyre sees enkefru Delma Kollar fra Eugen i Oregon, USA, som ble født i Kansas den 31. oktober 1897. I går, på selveste halloween, feiret hun sin 114-års dag med meget besøk på sykehjemmet, hvor hun har vært sengeliggende de siste par årene. 

Delma kommer fra en sterk og særdeles seiglivet slekt. To av hennes tanter passerte 100 år; faren ble 93 og moren døde den måneden hun fylte 90 år. Farmoren, Sarah Catherine Lowman, var 95 år gammel da hun gikk hen i evigheten i 1934. I 1923 ble hun gift med William Earl Hoggatt, som døde i 1966, 67 år gammel. Sammen fikk de tre barn; hvorav Jean Cooper (87), som er avbildet sammen med moren på bildet over (forøvrig også sammen med barnebarn av jubilanten), er den eneste gjenlevende. En annen datter, Delma Earlene Duncan, døde av kreft i 1995, 67 år gammel, mens sønnen Bill Hoggatt døde av hjerteinfarkt, også han da han var i 60-års alderen.

I sin ungdom var Delma lærerinde og visste å holde kustus på elevene i klasserommet, humrer datteren. Delma har opplevd meget vondt i sitt liv (tapet av to ektemenn, to barn o.s.v.) og på 70-tallet hadde hun et lettere hjerteinfarkt, så Jean mener gode gener må være den eneste grunnen til at moren fremdeles henger med, så vidt. I disse dager er dog helsen noget dårlig, men så lenge det er liv er det håp.

I går aften sørget mor og jeg for at alle husets gardiner var trukket for samt for at utlampen var slukket. For å være på den sikre siden hadde jeg også dempet belysning i stuen, slik at evt. halloween-unger skulle holde seg unna eiendommen. Jeg har så absolutt ikke sans for dette halloween-tullet, som ikke er en norsk tradisjon i det hele tatt; kun en materealistisk gimmik fra handelsstandens side, som inntil for 10-15 år siden var helt og fullt fraværende her til lands. Allehelgensaften, som i år faller på lørdag 5. november, er derimot en mer norsk skikk, i alle fall med tradisjoner tilbake til før reformasjonen. Allehelgensaften er den norske (og europeiske) versjonen av halloween, d.v.s. dette med utkledning og lignende taskenspilleri har så absolutt ikke noget med denne dagen å gjøre, derimot er dagen ment å være til minne om de som har forlatt oss og det sies at de døde besøker oss denne natten, så pass opp...

Efter at dagens undervisning var ferdig måtte vi møte på allmøte på lærerværelset i eftermiddag. Følgende saker ble tatt opp av rektor:
- For høyt sykefravær blant de ansatte på skolen. Tiltak vil bli iverksatt.
- FAU-lederen er satt i fengsel. Ny leder vil bli valgt på november-møtet. Hvor meget bør sies til elevene?
- Skjemaet "Utviklingssamtale" sendes nå ut og må leveres inn til rektor innen 11. november.
- Den 7. november blir det joggedag med diverse opplegg for hele skolen. Fordeling av arbeidsoppgaver. Liste over hvem som har ansvaret for hva vil bli hengt opp snarest!
- Anders er sykemeldt i to uker. Vikar vil ikke bli innleid eksternt.
- Leksehjelp-opplegget fungerer dårlig. Hovedproblemene ser ut til å være at enkelte lærere til stadighet ikke stiller opp, at en del elever klager over "feil" hjelp og at det tidvis blir for meget bråk.
- Det foregår en del røyking og snusing på skolen, noe som efterhvert har blitt et problem. Dette må det tas tak i. Retningslinjer skal utarbeides snarest og disse må følges av alle. Særlig ryktes det at enkelte går ned på toalettet i kjelleren for å tenne på sigarettene. Det skal slås hardt ned på bruk av tobakk!

I norskundervisningen denne uken tar jeg for meg Alexander Kielland - og det i begge mine klasser samtidig! Ved å undervise parallelt sparer jeg tid på forberedelsene til undervisningen. Jeg underviser om hans liv og levnet, om hvor han står plassert i litteraturhistorien og, ikke minst, skal elevene lese en novelle av nevnte forfatter; "Karen" fra 1882. Novellen skal gjennomgås i plenum i siste norsktime denne uken, og da skal man blant annet peke på typiske trekk ved novellen, som kan hinte om hvilken litterær periode den tilhører. Dessuten skal man sørge for å ta for seg språklige virkemidler og sørge for at alle får med seg hva den handler om. Alexander Kielland er Stavangers mest kjente forfatter gjennom tidene, derfor er det viktig å informere elevene om hvem han var og om hva han skrev om.

I dag laget jeg hjemmelaget lapskaus til mor og meg, blant annet med kjøttkakebiter og pølsebiter oppi. Jeg laget så meget at vi skal spise av det i morgen også. Både i går aften og i aften har jeg tørket støv og ryddet litt her og der i villaen. Jeg har også vasket klosetten, tatt ut søpla og gjort notater til morgendagens undervisning. Jeg skulle også ha vært en tur på loftet for å gjemme noen gamle klesfiller, men dessverre har jeg nu blitt såpass giktbrudden at jeg ikke lenger tør bruke stigen. Akk, det er ikke en dans på roser å bli 64 år, nei. På vei hjem fra lærergjerningen var jeg innom Prix og handlet inn en del matvarer. Jeg ordnet meg også en lottokupong til kroner 40, så på lørdag blir man millionær og kan flytte inn i en villa i Wijk bij Duurstede i Nederland, helst i prinsesse Irenes nabolag. Skål!

Kl. 19.00 i aften skal man delta på en forelsning om norske nåtidsforfattere ved UIS sammen med blant andre Tove Johs-Castell og min kollega Ingeborg. Tove henter og bringer, og takk for det. (Det er regnvær og vind i dag.) Forelesningen er ved Elisabeth Hamler.

Kort tid før dette innlegget skulle publiseres fikk man melding om et dødsbudskap, som nu må vies et avsnitt. Enkefru Dorothy H. Rodham (92), mor til USAs utenriksminister Hillary Clinton (64), døde brått i Washington i dag. Som en direkte følge av hennes plutselige sykdom tidligere i dag måtte Bill Clinton (65) avlyse sitt lenge planlagte Norgesbesøk i dag, mens Hillary har avlyst to planlagte besøk henholdsvis i Storbritannia og Tyrkia. Det har ennu ikke blitt offentliggjort i norske medier at "sykdom i familien", som er begrunnelsen for at x-presidenten måtte avlyse sitt besøk tidligere i dag, faktisk nu har endt i den dypeste tragedie for Clinton-familien, dog har amerikanske nettaviser så smått begynt å forkynne sørgebudskapet. Den lærde quinde kondolerer.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter