søndag 8. januar 2012

Anno 2012

Godt nytt år, ærede lesere!

Til høyre sees prins Philip (90), forøvrig fotografert sammen med sin svigermor, som i julen ble innlagt på sykehus efter et lettere hjerteanfall. Prinsen, som siden 1947 har vært gift med dronning Elizabeth II av Storbritannia (85), er nu på føttene igjen efter å ha gjennomgått en operasjon for tette blodårer. Sykehuset hvor han ble sengeliggende ligger i byen Huntingdon. Kongefamilien oppholdt seg, tradisjon tro, på Sandringham for å feire julen da sykdom inntraff.

Prinsen, som egentlig er greskfødt, kommer ikke fra en slekt hvor 90-åringer er vanlig kost. Faren, prins Andreas, var bare 62 år da han døde i 1944. Søsknene til faren ble heller ikke spesielt gamle; 54, 88, 21, 66, 64 og 51 år. Moren, prinsesse Alice, døde da hun var 84 og hennes foreldre ble 67 og 87. Av 4 søstre var det kun en som passerte 80; hun døde på et sykehjem i Tyskland i 2001, 87 år gammel.

Min gamle mor, som ble 92 år den 14. desember, har skrantet en del over romjulen og den første uken av det nye året. Hun begynte plutselig å bli noget rørete omkring halveis inn i romjulen, blant annet glemte hun at hun hadde hatt besøk av min søster Bente og da jeg informerte henne om at hun hadde fått legetime nu på tirsdag som var samt tidspunktet, så var det glemt innen 5 minutter hadde gått. Hun kunne heller ikke klare å finne pengeboken sin da hun skulle betale for noen blomster til en begravelse mot slutten av romjulen. Jeg er meget bekymret fordi dette har kommet så brått, dessuten klager hun over at hun er ør og har vondt i hodet. Legetimen på tirsdag ga ikke noe svar på hva som har tilstøtt, trolig ikke drypp, og blodprøvene var bra. Det jeg frykter er at hun kan ha fått demens, men nu skal hun til legen igjen på mandag, så da får man vente og se hva legen sier om saken.

Jeg er ikke frisk selv heller og har vært egenmeldt siden torsdag. Jeg har hatt mageproblemer og hodepine om hverandre og føler meg alt annet enn oppegående. Jeg tror selv det er virus, men det kan jo selvfølgelig også være helseproblemer av en mer alvorlig art, dog har jeg ikke vært hos legen ennu. Jeg får ta en vurdering av saken på mandag når jeg vet om jeg er bedre eller ei. Skoleåret begynte forøvrig på mandag for min del, mens elevene møtte på post på tirsdag. Det har vært en hard start på skoleåret, men det er sikkert bare jeg som føler det slik, i.o.m. at helsen ikke har vært på topp de siste dagene. Mors helsetilstand volder også bekymringer og tærer på min mentale helse.

Det har vært besøk av slekt i løpet av julehøytiden. Min søster Bente kom hit med nattoget natt til julaften og ble værende til 4. dag jul. Sissel og Kjell kom hit sent på eftermiddagen 2. dag jul og ble værende til midt på dagen 1. nyttårsdag. Den 27. desember var også Anne-Grethe her på kaffe og kaker, i anledning en forsinket feiring av mors 92-års dag. Det ble forøvrig inntatt ribbe og medisterkaker hele tre ganger i løpet av julen. Nyttårsaften hadde man kalkun med kokte poteter, salat, saus og rødvin. Vi spiste også fisk en dag og en annen dag (husker dog ei hvilken dag) nøt vi middag på et spisested ute på Kvadrat, men det var efter Bente hadde reist igjen.

Hvem fikk hva i julegave og av hvem?
- Undertegnede fikk følgende gaver: tyggetobakk (av den skallede), tyrkisk pepper (av Turid, Hildegunn og Jarlfrid), en bok (av Bente), en lysestake i tre og glass (av Sissel og Kjell) og et gavekort på Kvadrat på kroner 400 av min sønn i Tyskland.
- Min skallede nabo fikk følgende gaver: sjokoladetobakk (av undertegnede), et par våtter (av slektninger) samt to esker konfekt (husker ikke av hvem)
- Mine søstre fikk gavekort, bøker og pyntegjenstander for det meste, mens Kjell blant annet fikk en par med hjemmestrikkede sokker.
- Mor fikk blomster (av to av 4 døtre), et pyntelys (av Sissel), et maleri (fellesgave fra barnebarn), sjal, strømpebukse og sokker (av undertegnede) og en del godteri.

Til nyttårsaften kjøpte Kjell (som nok er som et barn til tider) inn fyrverkeri for over 500 kroner, som han fyrte av inne på gravlunden. Det smalt og lyste godt av kruttet han fyrte på, men om det var verdt så mange penger, kan vel diskuteres. Alt gikk av nærmest på en gang og det hele varte neppe mer enn et minutt. Denne aftenen ble forøvrig den eneste med alkohol på bordet i løpet av de siste to ukene. Både Sissel, Kjell, naboen og jeg inntok en viss mengde og oppnådde ønsket promille, men det ble ikke verken "hæla i taket" eller bytur. På HoT Open Mind var det visstnok drikkegilde den aftenen, men vi ønsket alle å være hjemme, selv om mor gikk og la seg efter rakett-opplegget. Jeg synes ikke det sømmer seg med byturer i julehøytiden, ei heller på nyttårsaften. Disse dagene er forbeholdt familien og slekten, så lærte mor oss alle sammen i hine hårde dager, og det sitter fremdels godt i meg at man skal være hjemmekjær disse dagene, men det har alltid vært mer eller mindre greit med noget av det sterke på bordet, tross denne Kristi høytid.

Man holder for tiden på med en god roman av Monika Peetz, som heter Tirsdagsdamene. Romanen handler om en gjeng med quinder som kommer på sporet av en meget spennende hemmelighet... Man har lest 50 sider i boken bare nu i dag. Forøvrig har man også lest "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen i helgen, det fordi boken skal være pensum i norskundervisningen i kommende uke, vel og merke hvis man kommer seg på jobb, men det er nu engang planen å bli frisk nok til det. Som eder lesere sikkert forstår har det gått meget i lesing denne helgen, men man har også tittet litt på sport og i eftermiddag så man på "Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken", som gikk på fjernsynet. Mor satt også i stuen og humret til filmens mange festlige scener. Akk, at Aud Schønemann ei lenger er blant oss er slikt et tap; det de færreste nok vet er at Auds svigermor levde helt til 1994 og ble 96 år gammel. Tidligere i uken fikk man med seg to hopprenn i forbindelse med den såkalte tysk-østerriske hoppuken.

Nu skal man steke fisk og koke poteter og klokken 17.00 er både naboen og mor ventet til bords. Amen.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter