tirsdag 24. januar 2012

Rapport fra livet i villan m.m.

Kjære lesere!

Som man sikkert har skjønt har den lærde quinde dessverre ikke hatt tid til å forfatte daglige innlegg i bloggen den senere tid. Dette skyldes i hovedsak tre faktorer; høyt arbeidspress på skolen, sykdom og en krevende mor. Håper på forståelse for at man for tiden er i en situasjon der tiden og kreftene rett og slett ikke strekker til. Det er ingen dans på roser å være 64 år gammel, giktisk og bitter. Bare vent og se selv, når den tiden kommer.

I en av norskklassene driver man denne uken med lesetrening med hovedfokus på forskjellige lese-strategier. Elevene skal altså i løpet av denne uken lære seg forskjellige lese-strategier. Ved hjelp av pensumboken samt et eget hefte med tekster skal elevene lære seg hva skumlesing, punktlesing, nærlesing o.s.v. er, d.v.s. at elevene skal forstå hvorledes man bør lese gjennom stoff på best mulig måte ut i fra hvor viktig stoffet er og hvor meget eller lite tid man har til gode. Andre stikkord for undervisningen denne uken er; lesehastighet, leseforståelse og stikkordsnotering.

I den andre norskklassen er temaene denne uken grammatikk samt stilskriving. Forøvrig skal jeg i morgen dele ut stiloppgaver til samme klasse. Denne gangen får de tre opphaver å velge mellom:
- 1) Skriv et kåseri om å skrive skolestil.
- 2) Analyser novellen "Bestefar er en stokk" av Johan Borgen.
- 3) Skriv en biografi om en kjent 1900-talls forfatter. Husk å bruke egne ord!

Det er sykdom i kollegiet denne uken også, det til tross for at undertegnede har slitt og strevet både i går og i dag. Både skolens undervisningsinspektør samt sekretæren er fraværende grunnet sykdom. Dette gjør at det tidvis kan være vanskelig å få tak i administrasjonen, noe som også er kunngjort på skolens hjemmeside. Gårsdagens såkalte samtale med rektor, fastlegen og skolens HMS-ansvarlige gikk helt greit. Som forventet på forhånd kom det ikke særlig meget ut av "møtet". Rektor virket bekymret over at mitt fravær skulle gå utover undervisningen i klassene mine, men heldigvis har jeg en klok og snarrådig fastlege som (sammen med HMS-quinden) påpekte at situasjonen knyttet til vikarer, penger i budsjettet, "røde tall" o.s.v. ikke angår den syke. Det er opp til ledelsen ved skolen å organisere undervisningen når den faste læreren er syk. Jeg beroliget også rektor ved på en humoristisk måte å påpeke for han at jeg går i mitt 65. år og at han nok snart blir kvitt meg. Jeg har mine mistanker til at han håper på min snarlige avgang, men snarlig avgang blir det i alle fall ikke. Bank i bordet for det! Jeg har ikke økonomi til å gå av riktig ennu...

I eftermiddag ledet jeg seksjonsmøte ved norskseksjonen og tok opp følgende saker:
- Gjennomgang av resultatene fra nasjonale prøver.
- Oppgaver til tentamen i hovedmål og sidemål har kommet. Gjennomgang i plenum.
- I februar avholdes to relevante kurs for norsklærere. Tirsdag 14. feb. er det heldagskurs i lesekunnskap ved UIS. Onsdag 29. feb. avholdes det kurs i didaktikk for norsklærere i ungdomsskolen. Varer fra 11.00 til 15.00 og avholdes ved Folken. Vil prøve å melde på en eller to stykker på hvert av kursene.
- Trenger en person som kan være "leksehjelper" i norsk førstkommende mandag eftermiddag samt mandag 13. feb. (I stedet for Mette disse dagene.)
- Hjelpehefte for undervisning om Norrønt for 9. og 10. trinn er trykt opp og skal dekke det meste som kreves i fagplanen.
- Den store gule synonymordboken etterlyses. Noen som har sett den?
- Elever med spesielle behov. Hvem trenger ekstra hjelp? Kort drøfting.
- Evt.

I dag spiste mor og jeg fiskeboller med kokte poteter og hvit saus til middag. Jeg bruker alltid noget karri-krydder når jeg spiser fiskeboller, da smaker det rett og slett fortreffelig. I går laget jeg en stor bolle med semulepudding samt rød saus, som vi tok litt av til dessert efter middagen i dag - med hver vår kopp med svart kaffe til. Det er ingen som skal si at mor og jeg ikke vet å kose oss i vår tosomhet. Quindemennesket fra hjemmesykepleien, som var innom mor i formiddag, skled på det glatte føret i dag og falt stygt utenfor villaen, fortalte mor meg. At jeg har klart å holde meg på føttene på de mange isbelagte områdene i Stavanger denne uken, er intet mindre enn Jesu' vilje. Det kom en del snø mot slutten av forrige uke, som i helgen begynte å smelte. Sent søndag frøs det derimot på - midt i smeltingen - så nu ligger det livsfarlig is nesten overalt, bortsett fra på de mest trafikerte veiene. I skrivende stund er det 0,5 grader på gradestokken ute på altanen. Det er spådd noget nedbør i morgen og en varmegrad; det ligger med andre ord an til ennu mer glatte veier.

I går aften talte man lenge og vel med frøken Hildegunn. Man ga hverandre grundig referat fra helgens utskeielser. Jeg talte om den heller labre sammenkomsten hos Hansemann, viss eneste tanke later å dreie seg om unge thaigutter. Hildegunn refererte fra vorspiel hos Bente og ga detaljert informasjon om hvem som kysset hvem o.s.v. Hildegunn hadde forøvrig en del nytt sladder å by på. Det pågår visstnok et heftig trekant-drama mellom Anki, Lene og Kari for tiden - med Kari som midtpunkt for meget blod og tårer. Kari er flott, jada, men Anki burde trekke seg unna med verdighet, i stedet for å herje som en ungdom. Det er tross alt forskjell på en quinde i 20-års alderen og en quinde omkring de 40. Hildegunn fortalte også at broren til Nina ble funnet død på søndag. Han var visst ganske ung, men hadde levd et noget røft liv, dog er det sikkert ikke bare enkelt for Nina nu om dagen. Hildegunn lovet å hilse fra meg når hun skulle ringe henne for å kondolere i dag. Jeg fikk høre litt av hvert om hva Jarlfrid hadde foretatt seg på nashspiel i helgen også - og det var ikke rent så lite. Stikkord kan være strap-on, trekant og "fitteslikk"...

I aften gikk det en meget interessant debatt på NRK, hvor nynorskens plass i læreplanen for norsk var oppe til debatt. Det var mer enn bare en representant for målbevegelsen i studio, som heftig argumenterte for at nynorsk er så meget viktig for å forstå norsk språk og kultur o.s.v. Disse nynorskfantastene mener at nynorsken på død og liv må få en større plass i norskfagets pensum, enn hva planene er. Den lærde quinde vet, som også kunnskapsminister Kristin Halvorsen var inne på i debatten, at bare 6,7% av landets elever har nynorsk som hovedmål i den videregående skolen, mens 13% har nynorsk som hovedmål i grunnskolen. Utdanningsdirektoratet har nu kommet med forslag om at nynorsk-karakteren bør forsvinne og at det heller blir en karakter i norsk skriftlig. Det synes jeg er et godt forslag. Man holder nu på med å lage en ny læreplan i norsk, rett og slett fordi dagens læreplan er for omfattende og kaotisk. Bank i bordet! Dette har jeg sagt i over 10 år, men det måtte altså til en SV-minister før det ble fart i sakene.

Nu skal man vaske gulvet og gjøre rent inne på badet og toalettet. Fra før av har jeg tatt ut søplen og støvsugd noget i dag. Man har også skiftet på sengen inne hos mor, men hårvask får hun heldigvis hjelp av fra hjemmesykepleien i morgen.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter