tirsdag 31. januar 2012

Vilhelm Krag, ny læreplan, ref. fra helgen, naboen på byen, besøk m.m.

Godtfolk!

Nu har man gjennomført to arbeidsdager av nok en uke i skoleverkets tjeneste. I dag har man undervist om dikteren Vilhelm Krag, ofte kalt nyromantikkens grunnlegger i Norge; han var født i 1871 og døde i 1933. Hans store gjennombrudd kom med det erotiske diktet "Fandango" i det herrens år 1890. Det diktet samt dikterens liv og levnet, med særlig vekt på hans betydning for norsk datidslyrikk, ble gått grundig igjennom i dagens undervisning. Til i morgen skal elevene løse noen oppgaver knyttet til nevnte dikter og hans gjennombruddsdikt.

I forbindelse med at det skal lages en ny læreplan i norsk til neste år har man nu fått i oppdrag å gå igjennom dagens læreplan, komme med innspill til ny og i særdeleshet forslå hva som kan tas bort i forhold til dagens altfor omfattende pensum. Det var ikke seksjonsmøte nu i dag, ei heller allmøte (p.g.a. at rektor er på rektor-kurs i utlandet denne uken), således satte man seg ned med kollega Karin for å begynne på det meget omfattende arbeidet som nu ligger foran oss. Som leder for norskseksjonen her ved skolen har jeg fått i oppdrag å gå igjennom pensumet i norsk, men det er et alt for omfattende arbeid å gjøre alene, således har jeg fått med meg Karin, som også er en dyktig norsklærerinde. Det er flere skoler i Stavanger som skal gjøre det samme. Man kommer til å bruke neste ukes seksjonsmøte utelukkende på dette arbeidet - da med innspill fra resten av fagkollegene. Arbeidet må være gjort unna til mai. For å si det på en pen måte, man kommer til å si sin ærlige menig om nynorskens alt for store plass i dagens læreplan. En annen ting det er for meget om, mener nu engang jeg, er norrønt og vissvass om nymotens tull, som reklame, medier og skuespill i klassen. Man burde fokusere på riksmålets historie, bokmål, litteraturhistorie, grammatikk, diktning og annen litteratur. Lesing av romaner og dikt samt stilskriving er det man lærer best norsk av.

Nu noen ord om helgen, som ikke inneholdt de helt store hendelsene for mitt vedkommende. På fredag hadde man naboen på besøk. Jeg serverte påsmurte rundstykker, forøvrig hjemmelagede, med diverse godt pålegg på. Jeg kokte opp god kaffe på kaffekjelen til. Noget senere serverte jeg semulepudding med rød saus til. Min mor på 92 år (!) fikk hjelp av den skallede til å komme seg inn i godstolen i stuen, hvor vi også lot oss underholde av diverse fjernsynsprogrammer på NRK og Tv2. Det er rart hvorledes generasjonene nærmer seg hverandre med årene. Nu, da naboen og undertegnede begge er i midten av 60-års alderen, synes vi det er helt greit å sitte hjemme sammen med mor på en fredag aften. Hadde det vært for 30-40-50 år siden hadde man nok hatt helt andre planer enn å sitte hjemme med sin mor på en gjengs helgeaften. Det er kanskje ikke så store forskjeller på en giktbrudden quinde på 64 og en senil quinde på 92? Begge er for lengst for gamle til å være interessante for herremenn og begge vet at døden kan inntreffe i morgen den dag. Akk, årene går som dugg for solen...

Lørdag reiste mann til Kvadrat, med buss og helt alene. Det kan være hyggelig å ta seg en handletur med buss fra tid til annen også, man treffer i alle fall mange interessante personligheter i løpet av en slik busstur. På Kvadrat var jeg innom en 8-9 forskjellige butikker og gikk til innkjøp av både klær, noen småting på Clas Ohlson, en ny roman og noen ting til min mor. Jeg observerte opp til flere mer eller mindre bekjente på kjøpesenteret, blant annet Glen, unge Steffen, Heidi og søsteren samt en kollega fra skolen med ektefelle. Man talte dog bare med Heidi og søsteren, som var ute på jakt etter å kjøpe en ny hamster i bursdagsgave til søsterens sønn på omkring 10 år. Jeg satte meg ned og spise en deilig softis ved en sofis-kiosk før jeg gikk ut og ventet og ventet på bussen hjem. Da den omsider kom, 10 minutter efter skjema (og i trå med det man kan forvente av Kolumbus), var jeg mildt sagt forfrossen i skrotten. Det blåste nemlig svært så kaldt på lørdag. På veien hjem var jeg innom Prix og handlet inn matvarer, men jeg gjorde storhandel på Helgøs matsenter på torsdag, så jeg handlet bare for omkring 250 kroner.

Lørdag eftermiddag var min søster Anne-Grethe med ektemann innom villaen. Det er en sjeldenhet på nivå med måneformørkelse at han orker å være med Anne-Grethe hit, så det var en hyggelig overraskelse. Jeg serverte dem kaker og kaffe og Anne-Grethe talte noget privat med mor inne på kammerset. Ved 16.30-tiden, en drøy times tid efter visitten, serverte jeg mor og meg hjemmelaget brokkolisuppe med terning-bacon oppi. Det smakte fantastisk godt! Efter oppvasken trakk mor seg tilbake til kammerset for ro og hvile, mens jeg satte meg ned i stuen med en god bok. Jeg tror jeg ble sittende i nærmere to timer. Da telefonerte Hildegunn og ville ha meg med på kalas den aftenen, men jeg takket ydmykt nei. Jeg hadde bestemt meg i god tid før helgen at jeg ikke ville ha godt av alkohol og var derfor temmelig bastant da hun prøvde å overtale meg. Min skallede nabo var invitert til en kamerat av Frits denne aftenen.

Hva foretok man seg så lørdag aften? Jeg telefonerte min søster Bente, som først talte en halvtimes tid med meg, før hun hadde noen ord med mor ute på kammerset. (Mor har egen telefon, men vi har bare en linje.) Alt sto bra til med min 61 år gamle søster. Den andre delfinalen i forbindelse med Melodi Grand Prix gikk av stabelen på NRK1 og det har blitt tradisjon at man prøver å følge med på delfinalene, i likhet med selve finalen. Lørdagens sanger var det dog ikke meget godt å si om, i alle fall ikke de to som vant. Huff, for et elendig makkverk. Det er åpenbart at musikk-Norge er nede i en bølgedal for tiden. Selv om jeg skulle holde meg unna alkohol og tøys denne helgen unnet jeg meg dog to små glass med eggelikør sent på aftenen. Forøvrig tittet jeg videre på fjernsynet, løste kryssord, laget kveldsmat til mor og meg - stekte karbonader og stekte egg til brødskiver - og jeg var en tur oppe på det såkalte kontoret for å herje litt på internett. Dessverre hadde jeg skrivesperre, derfor ble det ikke blogginnlegg på lørdag, dog fikk jeg oppdatert meg på de siste hendelsene både blant de kongelige og hos super-hundreåringene. Moro er det også å se hva venner og fjernere bekjente foretar seg på Facebook. Mange forteller jo om de minste detaljer, selv hva de hadde på brødskivene sine nettopp.

Søndag formiddag var viet huslige sysler. Først var det frokost med mor, kun enkle brødskiver, knekkebrød, kaffe og den slags. Så var det vasking inne hos mor; gulv, seng, kommode, skap o.s.v. Til og med Jesus-bildet hennes på veggen fikk seg en støvtørk. Rydding på kontoret og på mitt eget soverom hadde heller ikke blitt gjort på aldri så lenge. Jeg vasket også gulvene der og tørket støv. Efterpå støvsugde jeg resten av annen etasje samt gangen ved inngangsdøren. Efter å ha banket teppe gikk jeg ut og lånte noget grus fra naboen, som jeg kastet på de mest isete områdene mellom trammen, vedskjulet og grinden mot gaten. Før jeg gikk inn igjen for å slappe av med en god bok spaserte jeg en tur bortom gravlunden for å se til familie-gravene.

Ved 16.30-tiden kom naboen fra sin ringe bolig og mor kom fra kammerset. Jeg hadde nemlig kunngjort at det ville bli medisterkaker, mandelpoteter, erter og hjemmelaget saus å få presis på det klokkeslettet. Mens vi nøt middagsmaten refererte naboen fra lørdagens festligheter hos en herremann ved navn Odd. Sistnevnte er en kamerat av naboens kamerat Frits og de hadde kost seg med konjakk og rom hos denne Odd sammen med to andre herremenn, blant annet hadde også Hansemann vært der. De hadde gått til Mami ved 23-tiden (byens skeive pub, drevet av de samme to herrer som også driver HoT Open Mind) for å se på ungdommen. Det er vel ikke å ta særlig hardt i å nevne at denne gjengen med mannfolk i livets høst blir meget virile i selskap med gutter fra ca 18 år og til ca 28-30 år. Således var det sikkert rene himmelen å sitte på Mami og myse på klientellet, vil jeg tro. De hadde gått på HoT Open Mind også, men det hadde ikke skjedd noe revolusjonerende der, så jeg lar det bli med dette. Forøvrig serverte jeg semulepudding og rød saus til dessert og kokte god kaffe ved siden av.

Naboen gikk hjem ved 19.30-tiden. Resten av søndagen var rolig. Jeg observerte at mor blant annet leste noen kapitler i bibelen sin og løste kryssord. Selv både leste jeg litt, løste kryssord og så på fjernsynet. Jeg viet også 20-25 minutter til mandagens norskundervisning, men ga opp fordi jeg var så lite motivert, og gjorde heller ferdig forberedelsene da jeg kom på jobb mandag morgen.

Til slutt kan nevnes at det er - 1,1 grad i dag og på torsdag er det meldt ennu kaldere vær. Det var alt i denne omgang.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter