lørdag 7. april 2012

115-åring, mor i kirken, handling og påskekos...

Fortsatt god påske, ærede lesere!

Til høyre sees Dina Manfredini fra Iowa, USA. Den 4 april feiret hun sin 115-års dag med et kalas uten sidestykke på gamlehjemmet "Bishop Drumm Care Center" i Johnston, Iowa. 

Dina, som er verdens nest eldste nålevende person, - Besse Cooper, også USA, er 222 dager eldre - , ble født i Italia, men kom til USA sammen med sin ektemann allerede i desember 1920. Da var hun nygift. Ektemannen gikk bort i 1965, knapt 80 år gammel. På 1920-tallet fødte hun 4 barn; Mary, Rudolph, Dante og Enes. Mary er i dag 90 år gammel; Rudolph (kalt Rudy) døde da han var 73 år gammel. Sønnen Dante og datteren Enes er begge i 80-års alderen.

Helsemessig skal det stå usedvanlig bra til med 115-åringen. Riktignok skal hun ha begynt å tale italiensk igjen på sine gamle dager og heller lite engelsk, men gir du henne en hånd eller to stokker kan hun klare å gå selv. Datteren Mary (90), som selv lider av skrantende helse og er i ferd med å flytte inn på et gamlehjem, forteller at Dina så sent som på 1980 reiste til Italia for å besøke sine søstre sammen med to av sine barn. Flere av tippoldebarnene har nu passert 10 år! Man gratulerer med vel overstått og ønsker alt vel for nok et år! (Se fotnote!)

Torsdag aften hadde man naboen på middag, således kunne både han, Sissel, mor og undertegnede nyte stek med det kosteligste tilbehør og hjemmelaget semulepudding med rød saus til dessert. Vi hadde en hyggelig stund, dagen derpå begravelsen i Bore kirke. Senere på aftenen hygget vi oss med å spille spørrespill og stille spørsmålene som avisene alltid har ved siden av kryssordene i hver utgave. Det er imponerende å se hvorledes mor tidvis holder tritt med oss "ungdommene". Personlig er det spørsmål innen sport og underholdning (musikk, c-kjendiser, film o.l.) som volder meg de største problemene. Jeg kan både sitere Ibsen og koble all verdens land til rett hovedstad, for å nevne noget i all beskjedenhet.

På langfredag kom min søster Bente til villaen på formiddagen og tok med seg mor til kirken. Mens de var der og ba for sine synder spaserte Sissel og jeg en tur rundt i nærområdet. Vi gikk så langt som ned til Murgaten før vi snudde og gikk tilbake. På gravlunden spaserte vi litt rundt og tittet på gravsteiner tilhørende kjente og ukjente, og naturligvis stoppet vi opp ved gravsteinene til far, morfar og mormor. Det kom en real haglbyge akkurat da vi var på gravlunden, som tvang oss til å søke ly ved krematoriet, men heldigvis var den av det kortvarige slaget. Det var generelt sett et noget lumsk vær i går. Solen narret godtfolk ut, for så å forsvinne bak røffe sludd- og haglbyger. Gradestokken passerte ikke 5 grader i skyggen i går, men da solen var på sitt varmeste kunne man faktisk sitte i solveggen. Sissel og jeg tok oss hver vår sigarett og kaffeskvett ute på altanen under et av disse lysglimtene - og det var rett og slett nydelig.

Langfredag eftermiddag - omkring klokken 16.00 - kom Tove Johs-Castell på besøk til villaen. Noget senere på aftenen telefonerte min kollega Ingeborg for å ønske fortsatt god påske samt for å referere fra påskens telefonsamtale med prinsesse Irene av Nederland. (Intet nytt om prinsens tilstand. Dronningen har nu innsett hvor det bærer hen...) Til middag, klokken 19.00, serverte man kalkun med god saus, poteter og salat til. Forøvrig hadde man en hyggelig og familiær aften, selv om undertegnedes efterkommere dog glimret med sitt fravær. Anne-Grethe var også invitert sammen med sin sønn og datteren, men de skulle på et opplegg i regi av Syvenedagsadventistene, i alle fall Anne-Grethe selv.

I dag var Bente og jeg på Madla Amfi og gjorde storhandel på Mega og på Cubus. Sissel var igjen hos mor i villaen. Vi var også innom Clas Ohlson for å kjøpe noe som Bente ville ha med seg til hovedstaden. Jeg tittet efter herr Thomas, men også han glimret med sitt fravær. Kanskje har støvallergien tvungen han til å ta ut noen sykedager? Hvem vet. Benta påtraff en gammel skolevenninne på Mega. De hadde ikke sett hverandre siden 1980-tallet! På Mega handlet jeg for over 700 kroner, mens jeg brukte opp nesten 400 kroner på Cubus og i kiosken. (Jeg måtte kjøpe meg en lottokupong.)

I aften, klokken 18.30, skal alle vi 4 søstrene samt min niese, mor og naboen nyte en bedre middag her i villaen. Det blir ikke festligheter i helgen, rett og slett fordi villaen er full med søstre. Det er viktig å benytte anledningen til å hygge seg med Bente og Sissel nu når de først er her. Det kan bli lenge til neste gang. På menyen står elgkarbonader, mandelpoteter, grønnsaker og saus. Jeg har også mer enn nok av kaker og desserter, så det blir riktig så trivelig her i aften. Man har ennu ingen planer for morgendagen.

Toril

Fotnote:
Video fra 115-års dagen inkl. noen ord fra datteren Enes:
http://whotv.com/2012/04/04/oldest-iowan-birthday-wishes-for-115-year-old/

1 kommentar:

exstra82 sa...

Hei :) Skjønner nu koffer du ikke har skrevet på en stund... Vi hadde også dødsfall i våres familie han va 2 1/2 år...
Høres sikert rart ut at æ sier men hadde vært kozelig og møtt dæ :)

Site Meter