tirsdag 3. juli 2012

En hyggelig helg

Kjære lesere!

Man har nu lagt bak seg en flott helg på alle måter. Lørdag eftermiddag kjørte naboen meg ned til sentrum, hvor man møtte Turid, som skulle ta meg med over til Heng, som ligger mellom Stavanger og Strand kommune. Jeg tror Tau blir det nærmeste tettstedet på landsiden, i forhold til Heng. Onkelen til Turid (herr Jakob Andersen, forøvrig forhenværende malermester) kom kjørende i sin flotte motorbåt og plukket oss opp nede ved Skagenkaien her i Stavanger. Jeg kan ikke huske sist jeg var ombord i en båt, så jeg var nok en smule nervøs der jeg satte min giktbrudne skrott oppi båten. Det var dog lite å være nervøs for, ferden over til Heng gikk på bare en 10-15 minutters tid og da vi kom til lands ble vi møtt av moren til Turid og dennes søster.

Jeg hadde med meg en flaske med hjemmebrent, hjemmelagede sjokolademuffinser og hjemmelaget reke- og eggsalat, som jeg overrakte moren til Turid da vi kom oss på land. Jeg sa at dette fikk være mitt lille bidrag til en festens eftermiddag og aften. Fest ble det også; det ble nemlig grillet både kylling, griskjøtt og fisk på grillen og man hadde både potetsalat, salat og loff på bordet. Cola, kaffe og appelsinlikør var det også flust av. Bank i bordet! Mens slektningene grillet og ordnet til ete- og drikkegilde tok Turid meg med på en liten omvisning for å vise meg eiendommen samt de nærmeste nabohyttene. Det er ikke for hvermannsen å holde holde hytte på Heng, altså. Turid viste meg hytten til Morten Abels søster og til rektorene for intet mindre enn to Stavanger-skoler. Tdl. programleder i Fjensynskjøkkenet, enkefru Ingrid Espelid Hovig (88), eide også hytte på denne øyen, men den ble visstnok solgt til en velstående familie fra Hjelmeland, for få år siden. I følge Turid skal visstnok en skipsreder også ha eiendom et eller annet sted på denne øyen.

Middagen var klar klokken 17.00. To naboer fra øyen, ekteparet Sakariassen i 60-års alderen, var også invitert og kom gående sammen med sin lille hund, rett før det var mat å få. Maten smakte godt, ei heller skal her klages på underholdningen, som begynte mot slutten av måltidet og varte i lange tider. Både onklen og Arnstein Sakariassen spilte trekkspill og sang gamle Stavanger-sanger à la "Sjynt å kjøra buss", "Komla med dott i" og "Eg e fydde på Straen". Akk, disse sangene tok meg tilbake til hine hårde dager, den gangen min far og min onkel sang disse og lignende sanger mens de satt og drakk oppspritet eplesider i hagen på 50-tallet. Arnstein tilhørte visst den gamle garden med spillemenn og underholdere, han slo seg til og med på foten efter hvert eneste nummer. Jeg skulle likt og sett at disse karene inntok Mami for en helaften med tradisjonsrik gammelmannsunderholdning. Skål!

Moren til Turid serverte både jordbær og sjokoladepudding med vaniljesaus til dessert. Glad i det søte som jeg er forskynte jeg meg med litt av hvert. Noget senere tok jeg meg et par kopper med kaffe og hjemmebrent, men hadde vett nok til å stoppe mens leken ennu var god. Turid inntok 3-4 bokser med øl og stemningen var meget god ute på Heng. Turid og jeg satte oss efterhvert opp i annen etasje på hytten, mest for å kunne baktale ikke-tilstedeværende mennesker i ro og mak, men også fordi man blir lei av den eldre garden efter en viss tid. Moren til Turid er hyggelig, det samme kan sies om de andre, dog er det grenser for hvor meget man vil høre om husflid, gamle dager, hvem som er hvem i Turids slekt o.s.v... Turid og jeg utvekslet siste nytt fra den skeive fronten og fikk begge greie på litt nytt. Jeg kunne informere Turid om at Steffen og Andreas har gått fra hverandre og jeg hadde litt nytt om vår venninne Nina og hennes nyeste flamme. Jeg mente også å vite litt mer enn Turid om oppstyret på HoT Open Mind, som fant sted for 3-4 uker siden, og sladret velvillig. Det Turid hadde å berette må sies å være såpass saftig at det ikke bør nevnes her i min ringe blogg, i alle fall noe av det.

Ved 22-tiden fikk jeg skyss til lands igjen av Turids onkel; ja, Turid var også med i båten, men hun skulle tilbake igjen for å sove over til neste dag. Til tross for at jeg visste at Hildegunn og Jarlfrid trolig var på vei til sentrum (efter vorspiel hos Anki) droppet jeg evt. planer og lyster om å stikke innom Mami eller HoT Open Mind eller lignende steder, for den saks skyld. Naturligvis kunne man tatt seg en tur ut alene også. Man hadde neppe blitt sittende alene uansett, dog tenkte jeg både på pengeboken, mor og dagen derpå, så da ruslet jeg i stedet hjemover og avsluttet faktisk aftenen med lesing og et glass fersken-iste. Snakk om fornuftig avslutning på det som var en flott eftermiddag og aften i godt selskap!

På søndag fikk jeg telefon fra min søster Sissel, som kunne berette at søsteren til hennes ektemann Kjell hadde falt død om dagen før, trolig mens undertegende inntok kaffe og hjemmebrent på Heng. Anny, som hun het, ville fylt 61 år senere i sommer og har vært noget redusert efter en åreknute-operasjon i april, som det ble komplikasjoner ut av. Dog hadde hun ikke vist antydning til såpass dårlig helse at familien fryktet for hennes liv, således kom dette som et stort sjokk på Sissel og Kjell. Bare to dager tidligere hadde hun vært med Sissel på en liten handletur med påfølgende kafébesøk og det var ingenting spesielt som voldet henne besværligheter da, bortsett fra vonde føtter, men det hadde hun hatt helt siden operasjonen i april. Sissel hadde meldt sin ankomst førstkommende lørdag - dette har jeg sikkert nevnt i et eller annet tidligere innlegg - men nu må hun utsette ferieturen til Stavanger, inntil svigerinnen har kommet vel under torven, noe som neppe skjer før tirsdag eller onsdag om en ukes tid. Jeg kondolerte som best jeg kunne over telefonen søndag, men kommer til å telefonere henne i morgen, for mer informasjon. Mor tok nyheten med fatning.

Jeg har klart å finne følgende om slekten til Kjell og avdøde på internett (visstnok fra en bygdebok):
Kåre Haugen (1922-1994), gift 1949 med Jorunn Alva Thome (1927-), datter av Harald Thome (1891-1963) og Magda Lien (1899-1990).
Barn:
1) Anny (1951-), gift med Frithjof Larsen (1944-1998)
2) Kjell (1952-), gift med Sissel Zachariassen (1953-)
3) Trond (1955-), ugift.
4) Siri (1957-1991), ugift.
Videre står det at Kåre Haugen var sønn av jordbruksforvalter Steinar Haugen (1890-1959) og hustru Oddrun, født Rolstadlien (1894-1979).
(Det som ikke står i bygdeboken og på internett er at Siri var psykisk utv. hemmet og bodde på en institusjon.)

Det skjedde ellers ikke spesielt meget å skrive om på søndag. Man gjorde et forsøk på å tilberede en flott søndagsmiddag, men var dessverre noget uheldig med rosenkålen, så da kan jeg like gjerne la være å skryte av det andre også. Dagen gikk med til lesing, kryssordløsing, ytterligere to telefonsamtaler (med kollega Ingeborg og min søster Anne-Grethe på Klepp), besøk av min skallede nabo og fjernsynstitting. En noget sløv søndag, med andre ord, tross at formen var god. I går, mandag, var man en tur nede i sentrum, men elendig vær med regn og noget vind gjorde at man ikke orket å gå like meget rundt, som opprinnelig planlagt, således ble det bare en tur innom torgkonene, banken og Straensenteret. Jeg kjøpte meg jordbær og gulrøtter (på torget), en flaske med noget likør samt Norsk Ukeblad og Dagbladet på Straensenteret. Jeg var også innom Prix på Kampen, hvor jeg handlet noen småting for omkring en 150 kroner. Der påtraff jeg faktisk en lesbisk bekjentskap, frk. Bente, som man hilste ydmkt på i forbifarten. Jeg får skylde på været, men i går satt jeg faktisk å så på hele to kongelige begravelser i reprise; prinsesse Dianas fra 1997 og prins Bernhards fra 2004. Jeg gjorde dog også andre ting i går, blant annet ryddet jeg ut av kommoden min og kastet gamle klær.

Når man taler om kongelige så bør nevnes at man med en viss uro registrerer at prins Philip av Storbritannia, som passerte 91 år sist måned, har skrantet en del over vinteren og våren. Først fikk han hjertebesvær og måtte opereres, så tilstøtte urinveisinfeksjon og nu lider han av magebesvær. Ei heller så han spesielt godt ut da dronning Elizabeth II feiret sin 86-års dag sist måned. Kan det være at han har begynt på siste kapittel av sitt lange liv? Man lover å følge prinsgemalens helsetilstand med argusøyne fremover.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter