mandag 16. juli 2012

Moster syk, dårlig sommervær, mor syter, Facebook, huslige sysler, naboen på middag kl. 16.30...

God mandag, godtfolk!

I formiddag fikk min 92 år gamle mor telefon fra sin niese i hovedstaden med bud om at hennes 82 år gamle søster ble innlagt på Ullevål sykehus i natt, efter å ha falt stygt i egen leilighet og brukket ankelen samt skadet den ene hånden. Jeg var akkurat ute for å se til parafindunken ved vedskjulet da telefonen kom og fikk således ikke selv talt med min kusine, som forøvrig er 53 år gammel og adjunkt i tysk der borte i hovedstaden. Hun underviser nu ved en eller annen videregående skole, men har også arbeidet ved universitetet. Min mosters andre datter er 57 år, men henne har jeg ikke så meget sansen for. Det er bare noen dager siden min moster feiret bursdagen sin, noe jeg vet fordi mor og jeg var på besøk da hun fylte 78 i 2008 og det husker jeg var i juli.

Min moster bor i en leilighet på Lambertseter og ble enke i 2001. Frem til hun døde i 1989, 94 år gammel, bodde også svigermoren hennes i leiligheten. Da jeg var barn og ung voksen bodde de på Etterstad. Mors andre søster døde av Alzheimer i 2009, 83 år gammel, efter meget lidelse. Dog ble mormor 101 år, så det er meget som tilsier at min moster vil komme til hektene igjen, når bare skadene har grodd. Quindene i vår slekt blir som regel meget gamle. Min oldemor, som røyket pipe, passerte 83 år før hun døde av lungebetennelse og min tippoldemor ble innpå 90. Mor ble meget bekymret over å høre at hun har en søster på hospitalet og sitter i skrivende stund i telefonen med min søster Bente, sikkert for å tale om elendigheten.

Det er grått og trist vær i Stavanger i dag. Tidligere i dag kom det flere kraftige regnbyger, en av de var såpass hard at jeg måtte ut for å sette noen av blomstene mine under parasollen, i håp om at de ikke skulle bli totalt ødelagt av dette elendige været. Maken til trist sommervær skal man lete lenge efter. Sommeren i fjor var ikke meget å skryte av, men i år er det ennu verre. Det jeg liker med å tilbringe sommerferien i egen villa er nettopp friheten ved å kunne gå ut i hagen og kose seg med kryssord og dram under parasollen og virkelig nyte livet. Med elendig sommervær er det dog lite fristende å oppholde seg i hagen, så da blir det til at man blir sittende innendørs og høre på at mor klager over tilværelsen inne på kammerset og ved kjøkkenbordet. Jeg har bedt henne klappe igjen mang en gang, ja, jeg har til og med truet henne med permanent opphold på gamlehjemmet, om hun ikke sier seg fornøyd med livet i villaen. I går klaget mor på at det var så ensomt for henne og at ingen kommer på besøk lenger. I dag har hun klaget på hodepinen sin og hun har kunngjort at både hun og søsteren er klare for graven. Jeg synes slik prat og klaging er både utidig og ubehagelig å høre på, men det tror jeg ikke hun forstår. Det er lite givende for en datter i 60-års alderen å sitte hjemme i sommerferien og aldri høre annet en klaging og kritikk fra ens egen mor. Det tærer rett og slett på kreftene.

Man har fått meget respons på gårsdagens referat fra helgens utskeielser. En herremann fra Sandnes skrev til meg på Facebook i dag og sa at han skulle ønske han fikk æren av å delta i festlig lag her i villaen nu i sommer. Til det repliserte jeg at han skal være riktig så velkommen, kanskje allerede til helgen? Hvem vet... Hildegunn er i alle fall klar på at vi bør samles igjen til helgen; hun vil nemlig feire at hun har hatt seg med jente nummer 50 nu i helgen, jmf. gårsdagens innlegg. Man fikk også positiv respons på at man refererte fra Hildegunns sexleketøy-samling, et tema som utrolig nok fascinerer mange homofile, så vel som lesbiske. Facebook er generelt sett en meget viktig kilde til informasjon. Takker være Facebook vet man nu at herren i Murgaten besøkte en yngre kamerat nede på Jæderen på fredag og at denne kameraten tilbydde akevitt til sin gjest fra Stavanger. På Facebook har man også fått med seg at Hans har sluttet å røyke og at Heidi har begynt å røyke igjen. Dessuten informerte frk. Bente om på Facebook nu i helgen at helsen ikke tilsa at en bytur var aktuelt. Det man ikke får greie på på dette interettet, altså..

Man har ikke lest noe i dag, bortsett fra litt i Stavanger Aftenblad. Derimot har man prøvd å gjøre unna enkelte selvpålagte plikter i villaen, som litt rydding, støvsuging, soting av ovnen og syltetøylaging. Man kjøpte inn en del jordbær på torget i uken som gikk, som man i dag har rørt sammen med sukker til herlig syltetøy. Jeg har meget sansen for hjemmerørte jordbær, som holder seg i flere dager i kjøleskapet, men med min appetitt overlever nok ikke syltetøyet første halvdel av uken engang. Middagsmaten er også planlagt ned til minste detalj, men gjenstår å lages; grønnsaksgrateng med cottage cheese og hjemmelagede leverkaker. Mor og naboen er informert om at det blir mat på bordet omkring klokken 16.30. I aften blir det semulepudding, rød saus og kaffe å få.

Da jeg telefonerte min skallede nabo for å invitere han på middag var han temmelig oppgiret. Han gikk nemlig rundt og ventet på at en unggutt på 19 år skulle avlegge han en visitt. Nok en gang dreier det seg om en eller annen fra internett (sikkert gaysiren), men jeg er i alle fall sikker på en ting: Man finner ikke ekte kjærlighet på internett, så det så!

Det var dagens innlegg. Man ønsker alle en god uke!

Toril

1 kommentar:

exstra82 sa...

hei hei :) Høres ut som en fin hælg på dæ... hørte ikke noe fra dæ... Lurte på om du ville ta en kopp kaffe dn uka... jobber bare 50%. E færdig kl 12 hver dag...
go natt hilsen lasse :)

Site Meter