onsdag 4. juli 2012

Sonja 75 år, nett-surfing, hjemmesykepleien, Oldboy, tur innom sentum, Ragna Nielsen m.m...

God aften!

I anledning at Hennes Majestet Dronning Sonja fyller 75 år i dag lar jeg det nyeste offisielle bildet av henne pryde dagens blogginnlegg.

Dronningen feiret dagen den 31. mai, samtidig med at Hans Majestet Kong Harald V lot seg hylle i anledning sin 75-års dag, selv om han egentlig fylte år i februar. Dronningen tilbringer dagen i dag sammen med sin nærmeste familie og det er en statshemmelighet hvem som er invitert til privat kalas. Selv landets hoffreportere har ennu ikke funnet ut om f.eks. prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen har ankommet landet, men man regner med at begge kongens søstre samt dronningens senile bror (om han har fått permisjon fra gamlehjemmet) er med på feiring i aften og til helgen. Haakon Haraldsen fyller 91 år i år, men i likhet med dronningen har han vært så heldig at han har arvet sin mors helse - hun ble 95(!) - fremfor farens. Dronningens far hadde ennu ikke fylt 70 år da han falt død om på slutten av 1950-tallet.

I går skjedde det temmelig lite å berette om. Jeg strevde noget med å få publisert et innlegg med noget referat fra helgen, men til slutt kom det hele ut til det ganske folk. Diverse folk drev og maste og purret på meg på Facebook om at det snart var på tide med et nytt innlegg, så jeg gjorde mitt beste for å gi folket lesestoff. Jeg var på Helgøs matsenter sammen med naboen tidlig på eftermiddagen i går og handlet matvarer for over 600 kroner. Det ble dyrt, men til gjengjeld har jeg nu gjort meg ferdig med helgehandelen og kan puste lettet ut. Klokken 16.30 serverte jeg naboen, mor og meg selv stekt sild med kokte poteter, noget smeltet smør og litt spinat. Måltidet var både sunt og godt, ei heller spesielt dyrt. Naboen spiser ofte hos oss, men i går skulle det bare mangle, i.o.m. at han kjørte meg til og fra matbutikken mot Stokka. Desserten en times tid senere var enkel; svart kaffe med banankake til.

I går aften viet jeg en del tid til internett og computeren min. Jeg oppdaterte meg på siste nytt innen de kongelige familiene i Europa, jeg leste om super-hundreåringer og tittet innom profilene til diverse kjente og ukjente på Facebook. Jeg vasket også en maskin med klær fra kammerset, fikk ut søppel fra kjøkkenbenken og vasket gang- og kjøkkengulvet, som bar preg av regnværet som har preget byen den siste tiden. Jo mer regn ute, jo mer grus, skitt og lort blir dratt med inn. Man fikk også med seg Dagsrevyen, TV2-nyhetene klokken 21.00 og Sommeråpent med Nadia Hasnaoui på NRK1. Til kveldsmat inntok jeg to knekkebrød med henholdvis sild og smør og spekepølse.

I dag hadde jeg et møte med hjemmesykepleien fra klokken 10.00 til ca 10.30, hvor vi ble enige om hvorledes man skal gjøre det i sommer. Frem til og med andre uken av august kommer de kun til å stikke innom to ganger i uken; mandag formiddag og torsdag formiddag. Så lenge jeg er hjemme og kan stelle for mor er det ikke nødvendig med daglig tilsyn, dessuten fikk jeg også klar beskjed om at de neppe ville tilråde daglig tilsyn, nu som jeg er hjemmeværende disse ukene. Det er naturligvis kommuneøkonomien som bestemmer hvor meget tid hjemmesykepleierene skal bruke her og der, så da blir det som det blir. Jeg ønsket ikke at de skulle la være å komme i det hele tatt nu i sommer, for det er jo greit med hjelp til dusjing og stell av et sår mor har på ryggen o.l. Alt i alt ble vi enige om en grei ordning for disse 6 ukene.

Min skallede nabo informerte meg om at han har vært innom dagboken til den O' store Oldboy nu i dag. Herren der nede i Thailand, som for øyeblikket ikke befinner seg der nede i Thailand, men i Murgaten her i Stavanger, skrev visstnok at det skal bli pent vær i helgen. Således ligger det sikkert an til åpent hus (og åpen bakgård???) der i Murgaten nu i helgen, tør jeg gjette på. Herren nevnte ikke noe om det i dagens innlegg, i alle fall ikke som naboen kunne erindre, dog har det vel neppe skjedd at solen har vist seg fra sin beste side uten at det har vært drikkegilde der i Murgaten, skal man tro ryktene. I anledning at det skal bli bedre vær - her stoler man på at det naboen har lest i Oldboys dagbok stemmer - har også jeg bestemt meg for å invitere til kalas nu til helgen. Så langt er det bare naboen som er informert, men førstkommende fredag, fra klokken 20.00, blir det åpen villa her i Torfæusgaten. Hvis været blir bra nok til det blir det drikking og god stemning ute på altanen, hvis været bare blir sånn midt på treet så skal her inntas sterkere saker i villaens ringe stue. Bank i bordet for det!

Innimellom regnbygene nu i eftermiddag spaserte jeg meg en liten tur ned til sentrum. Hvis noen av eder lesere observerte en aldrende og noget fyldig quinde med en burgunderfarget paraply, 80-talls briller og rutete stakk nede i sentrum mellom ca klokken 15 og 16, så var det trolig undertegnede. I alle fall må det ha vært meg hvis observasjonen ble gjort i området Arneageren-Kilden. Jeg fikk i alle fall tak i det jeg gikk ned til byen for å lete efter, nemlig en biografi om skolequinden og quindesaksquinden, fru Ragna Nielsen. Jeg visste at det relativt nylig hadde utkommet en biografi om nevnte skolequinde. Det talte nemlig to quindelige kollegaer av meg om for en måneds tid siden. Fru Ragna Nielsen drev pikeskole i hovedstaden og var meget opptatt av quinders rettigheter i en tid da quinder fremdeles ble sett ned på av mang en bitter mann. Like spennede som hennes liv og virke er dog hennes fargerike familie. Moren ble hele 99 år gammel og både moren og mormoren, så vel som mange andre slektninger av quindekjønn syslet innen skoleverket. Liv Ullmann er også i fjern slekt med fru Ragna; broren til Ragna var nemlig oldefaren til Liv Ullmann.

Jeg avslutter for i dag. Før man skal se på Dagsrevyen vil jeg ut for å nyte en rød mikstur under parasollen ute på altanen, regnværet til tross.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter