fredag 27. juli 2012

Verdens eldste mann er ikke mer, Kvadrat, grilling, Jæren, huslig hygge o.s.v...

God fredag!

Verdens eldste mann (fotografert med krone på hodet til høyre), herr Shelby Harris fra Illinois, USA, døde stille og fredelig den 25. juli. Han ble 111 år og 116 dager gammel. Alle hans barn har allerede kommet vel under torven og avdøde kunne slå i bordet med å ha tipptippoldebarn, en ære få forunt. Man kondolerer.

I går var undertegnede på Kvadrat sammen med Bente. Været var kanskje for strålende for den slags, men det var nu engang slik det ble. På Kvadrat kjøpte vi oss både bøker og klær, vi gikk og spiste på et hyggelig spisested og vi hygget oss stort sammen, Bente og jeg. Da vi kom hjem og kunne konstatere at været fremdeles var på vår side ble vi enige om å grille ute på altanen. Jeg ordnet med grillkull, tennvæske, tok frem grillen, vasket bordet ute på altanen o.l. mens Bente gikk bort på Prix for å kjøpe pølser, koteletter, salat og pølsebrød. Den skallede ble også varslet om den spontane grillingen og kom efterhvert haltende bortover til oss. (Han har for tiden podagra-smerter.)

Mor var noget skeptisk til hele grillingen, tross alt var det "bare" 17 grader i går, men man må nyte de få flotte dagene man blir tildelt, mener nu engang jeg. Bente tok på mor en lett jakke og rullet et teppe rundt føttene på henne og da ble hun fornøyd hun med. Selve grillingen gikk vel for seg, til tross for at undertegnede nok hadde tatt på for meget kull. Grillen ble meget varm, men så lenge man snur det som ligger oppå grillen før det blir til sot og kull så blir det så bra så. Den eneste pølsen som ble for svart ble hurtig kastet over på gravlunden, hvor glupske kråker sporenstreks kastet seg over den. Man skal være gavmild mot fugler og dyr. Jeg inntok to pølser i brød med ketchup, sennep og sprøløk på samt en kotelett med noget salat og dressing til. Mor nøyde seg med en pølse i brød samt en halv kotelett med noget tilbehør til. Hvor meget de to andre inntok husker jeg ikke. Vi drakk i alle fall solo og vann til grillmaten.

Ved 16.30-tiden, en times tid efter at man begynte å grille, satte jeg frem nykokt kaffe, noget kake og kjeks samt sjokoladebiter. Mens vi satt og nøt svart kaffe fikk naboen besøk av Frits og måtte gå hjem. Jeg sa til den skallede at her var nok kaffe til både han og Frits, men de hadde visst et eller annet prosjekt de skulle gjøre på internett. Ikke det at jeg vet hva det dreide seg om, men jeg gjetter ydmykt på at de skulle sette opp en ny profil på gaysir eller en ny annonse på Nakenprat eller en annen luguber sex-side. Akk, det er virkelig ikke håp for homofile menn opp i årene, altså, det skal vitterlig sies. Det skal også sies at naboen og Frits er mindre begeistret for "Bjergstedparkens allianse" og dens korstog mot cruising og hor, dog bør det sies i samme setning at vi dessverre har ligget alt for meget på latsiden hva angår patruljering de siste to ukene. Dog, i aften har man "vakt" fra 22.30 til 23.00 og da loves det at ingen nåde vil bli vist.

I går aften slappet vi av i villaen. Mor og Bente broderer alltid en hel del når Bente er her; i går satt de i 2-3 timer med et broderi de driver og lager på "nytt", d.v.s. at de gjør opp igjen et nytt broderi efter oppskrift av et gammelt og utslitt broderi fra krigens dager. Jeg leste en del i går, dessuten prøvde jeg å løse ferdig et kryssord jeg har syslet med store deler av uken. Det er et sånt stort kryssord som attpåtil er temmelig vanskelig, med en mengde fremmedord og mer eller mindre ukjente geografiske steder rundt om i verden. Min søster Sissel telefonerte også i går aften. Hun kunne berette at svigermoren skal feire sin 85-års dag nu til uken og at hun har fått plass på et sykehjem nu, efter dagesvis på sykehus. Man vet visst ennu ikke om hun kommer seg igjen. Senere på aftenen satt Bente og jeg i stuen og så på fjernsynet mens vi talte og ditt og datt og spiste spekepølse på flatbrød. Slik forløpt aftenen og plutselig ble det sengetid.

I dag hjalp Bente meg med å vaske litt oppe i annen etasje, efter frokosten. Hun vasket også kjellertrappen, i.o.m. at jeg klaget meget over hvor vond gikten var i dag. Midt på dagen fant vi ut at vi kunne smøre med oss nistepakke og ta med oss mor på biltur sørover på Jæren. Mor likte ideen, selv om været var dårlig i dag. Dagen startet med sol, men allerede fra klokken 10.00 ble det overskyet og regnbygene kom og gikk utover dagen. Vi lånte naboens Saab, mot å fylle bensin på den, og fikk kjørt oss en skikkelig runde på Jæren. Vi var blant annet innom Figgjo, Bryne, Kvernaland, Varhaug og Undem. På sistnevnte tettsted, som ligger i Time kommune, hadde vi rast og koste oss med nistepakke i bilen. Vi hadde smurt med oss brødskiver med godt pålegg, kaffe og kjeks hadde vi også med. Vi spiste inne i bilen, men annet hadde vi heller ikke regnet med, tatt i betraktning regnværet da vi reiste. Efter maten kjørte vi oppom sommerhuset til Arne Garborg, som ligger i Undem. Vi reiste hjem igjen via Høg-Jæren, Figgjo og motorveien. Da vi kom hjem igjen fant vi ut at vi hadde vært innom 6 kommuner på kjøreturen; Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Hå og Gjesdal, men av en eller annen grunn klarte vi å unngå Sola. Bank i bordet!

I dag spiste vi komler med stekt kjøtt og kålrabistappe til middag. Naturligvis laget vi komlene selv, kålrabistappen også, men når Bente er med på kjøkkenet går det kjappere enn vanligvis, så det sto over seg å få middagen på bordet. Efter middagsmat og kaffe gikk Bente og jeg oss en real spasertur bort til Tjensvoll og tilbake igjen. Nu i aften er Bente borte. Hun besøker en venninne fra hine hårde dager, så nu sitter jeg altså på internett og leker meg, dog blir jeg ikke her resten av aftenen. Efterhvert skal mor og jeg se på et gammelt opptak fra en revy anno 1983, hvor Sølvi Vang har hovedrollen. Min kollega Ingeborg har mange gamle videokassetter med opptak av gamle revyer, spesielt fra 1980-tallet og spesielt fra Chat Noir. Disse arvet hun da moren gikk bort. Takk for oppmerksomheten.

Toril


Ingen kommentarer:

Site Meter