søndag 16. september 2012

Prinsesse Ragnhild (1930-2012), kondolansetelegram, rolig lørdagsaften, lufting av gamle foreldre, fredelig søndag...

God aften, på denne sorgens dag!

I eftermiddag kunngjorde hoffet at prinsesse Ragnhild Alexandra, fru Lorentzen, døde stille og fredelig i sitt hjem i Rio de Janeiro, Brasil, nu i dag. Bildet til høyre er det siste offisielle bildet som ble tatt av henne, i anledning søsterens 80-års dag i februar.

Prinsessen, som ble 82 år gammel, led av sykdom de siste månedene av sitt liv, men eksakt hvilken sykdom som ble prinsessens bane, har ennu ikke blitt kunngjort. Hun var eldste søster av kong Harald V (75), som er i bunnløs sorg nu i aften, jmf. de bulletiner som har blitt sendt ut fra kongelig hold. Prinsesse Astrid, fru Ferner (80), skal oppholde seg hos kongeparet nu i aften.

Følgende kondolansetelegram vil bli avsendt slottet i morgen formiddag:
"I anledning prinsesse Ragnhild Alexandra, fru Lorentzens bortgang, vil jeg herved benytte et telegram for å vise min medfølelse i denne sorgens stund. Vi her oppe på beste Eiganes og omegn i Stavanger uttrykker våre dypeste kondolanser ved Deres søsters bortgang. Nyheten nådde oss alle med bunnløs sorg sent i går eftermiddag og våre tanker er nu i Rio de Janeiro og hos Dem og familien i hovedstaden. Ydmyk hilsen fra Toril Zachariassen med venner."

I går aften nøt man en stille og rolig lørdagsaften her i villaen. Som nevnt i gårsdagens innlegg inviterte jeg min skallede nabo på servering klokken 19.00. Jeg disket opp med påsmurte rundstykker med omelett, brunost, syltetøy og salami på. Også serverte jeg nystekte vafler med jordbærsyltetøy på. Jeg satte også frem kringlestykker samt en skål med noget kokesjokolade oppi. Svart kaffe ble kokt opp og helt over i en kaffekanne, som jeg satte på stuebordet. Min gamle mor på 92 år kom inn fra kammerset for å spise, men gikk tilbake til kammerset for å høre på radioen og slappe av efter bare en times tid. Mor hadde på seg stakk, strømpebukse og genser i går. Innimellom kan hun få seg til å si en del snodig saker. I går sa hun til min skallede nabo at han har blitt så gammel å se til. Akk, hun har vel ikke sett seg selv i speilet de siste 10 årene, kanskje. Det er greit nok at naboen ser noget slitt ut, men det kan han ikke gjøre særlig meget med. Faren hans ble 84 år gammel, så han holder nok ut i noen år til, selv om han er skallet og har tunge poser under øynene.

Da jeg var i sentrum i går eftermiddag hilste jeg på naboens kamerat Einar, som hadde med seg sin 93 år gamle mor. De hadde vært innom faren på 95 år, som holder til på et eller annet sykehjem i byen, og var på veg til en restaurant for å nyte et bedre måltid. Jeg påtraff også Turid og moren, som var på vei til Turids moster på Storhaug. I tillegg observerte jeg herr Arne Morten fra LLH, omkranset av to giktbrudne mennesker, som jeg gjetter på var hans foreldre. Det var med andre ord den store luftedagen i går, hvor skeive personer hadde med seg sitt opphav ut på en siste reis eller noe sånt. Skål for det!

Vi som opplever å ha en eller begge foreldrene i live efter fylte 60 år er meget priviligerte. Dog tror jeg at alt for få setter pris på det å ha foreldrene sine i live lenge. Mange ser nok bare på pliktene og utfordringene som følger av å ha gamle slektninger og glemmer å nyte gode stunder sammen med de. Jeg kjenner til mange homofile og lesbiske som har eller har hatt slektninger som ble meget gamle. Herren der nede i Thailand opplevde at moren passerte 97 år før hun la i hop. Naboens kamerat, herren Einar, har som nevnt begge foreldrene i live, til tross for at han selv er 64 år og lider av enkelte helseplager. Jarlfrids bestefar ble 98 år gammel og hans dødsfall ble omtalt i bloggen her den gangen det tilstøtte. Hansemann har en mormor på 92 år, men hans egen mor døde i 2009, 68 år gammel, og faren er også død nu. Moren hans gikk bort av kreft, mener naboen. Heidi har en bestefar på 93 år, men i likhet med faren til naboens kamerat Einar lider han av Alzheimers. De som mener at vi skeive over 60 år er som døde å regne, kan komme til å måtte svelge sine ord når den tiden kommer at vi er 85 år og fremdeles herjer på HoT Open Mind, mens de har passert 45 og har blitt både satte og bitre. Skål!

Jeg fant et kort intervju med Edna Parker fra Shelbyville i Indiana på Youtube, som jeg vil legge en link til her i min ringe blogg. Da dette ble filmet var Edna 115 år gammel og hun hadde nylig begravet sin 90 år gamle svigerdatter. Herren på hennes venstre side er barnebarnet på 60 år. Den andre herren kjenner undertegnede ikke til:
http://www.youtube.com/watch?v=TLddtl2ivik

I dag har man viet noget tid til studier av Gotha-kalenderen, dog ante man ikke da at en prinsesse av Norge var rett ved å ånde ut, dog er Herrens veier uransakelige, det vites. Man har også vasket badet og toalettet i eftermiddag samt forberedet morgendagens undervisning. Mor lyttet til en gudstjeneste på radioen inne på kammerset mellom klokken 11.00 og 12.00. Mor og jeg spiste ellers kjøttboller og hjemmelaget potetstappe (laget av mandelpoteter) til middag i dag. Ved 19.00-tiden var naboen innom for å kondolere i anledning dødsfallet, som han hadde hørt om i 18.30-nyhetene på TV2. Han fortalte meg også at han hadde avlyst en planlagt aftenstur nedom Bjergstadparken, rett og slett fordi det elendige været ikke later til å gi seg. Forøvrig har det vært en rolig søndag i villaen, uten verken telefoner eller annet besøk enn fra nabohuset. Dog har man vært på Facebook og skrevet litt.

Takk for oppmerksomheten.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter