lørdag 20. oktober 2012

Storslått kongebryllup(!), x-kjæreste flyttet ut, sykemeldt, huslige sysler, Karin Stoltenberg(✝) , rolig lørdagsaften.

Kjære lesere!

I anledning dagens kongelige bryllup i Luxembourg har jeg æren av å publisere et bildet av det lykkelige paret med forfedre, tatt tidligere i år. Brudens mor, til høyre på bildet, døde brått i august, 70 år gammel, og fikk ikke oppleve dagens storslåtte seremoni.

NRK1 sendte direkte fra bryllupet mellom prins Guillaume av Luxembourg (30) og hans utkårede, belgiskfødte grevinne Stephanie de Lannoy (28) nu i dag. Direktesendingen begynte klokken 10.00 og varte helt til det lykkelige paret hadde gitt hverandre opptil flere kyss på den kongelige ballkongen, omkring klokken 13.35.

Størstedelen av Europas kongelige personligheter deltok i dagens bryllupsfeiring, blant annet vårt eget kongepar, kronprinsparet og prinsesse Märtha-Louise. Seremonien foregikk i den fantastisk flotte Notre Dame-katedralen, midt i Luxembourg by i Luxembourg. Meget få europeiske byer kan skryte av å ha en katedral på dette nivået. Flere av de mest fremtredende gjestene i bryllupet er ved såpass redusert helsetilstand at de ikke klarte å reise seg opp under de delene av seremonien hvor resten av bryllupsgjestene reiste seg. Brudens far sitter i rullestol og lot til å lide meget under seremonien. På brudgommens side av kirken satt det intet mindre enn tre aldrende kongelige personligheter - i tre stoler ved siden av hverandre, plassert et stykke unna resten av gjestene - og ingen av nevnte tre personer orket å reise seg for å vise respekt for tradisjonene. X-storhertug Jean (91) bivånet bryllupet nærmest halvsovende fra sin stol. Ved siden av han satt en sterkt svekket dronning Fabiola av Belgia (84), som lider meget av giktbruddenhet for tiden og som i siste sekund bestemte seg for å delta i bryllupet. Ved siden av henne igjen satt en av X-storhertugens søstre, men hvorvidt det var tale om Marie-Gabriele (87) eller Alix (83), vites ei.

Av andre fremtredende gjester bør nevnes; dronning Beatrix av Nederland (74) med eldstesønn og svigerdatter, kronprinsparet av Spania, kong Albert II (78) og dronning Paola av Belgia (75), kronprinsparet av Belgia, dronning Silvia av Sverige (68), kronprinsesse Victoria av Sverige (35) med ektemann, greveparet av Wessex (Edward og Sophie, yngste sønn og svigerdatter av dronning Elizabeth II), dronning Margrethe II (72) og prins Henrik av Danmark (78) og kronprinsparet av Spania. X-kongelige fra Bulgaria, Jugoslavia, Romania og Hellas deltok også.

I anledning denne store dagen hentet jeg hjem min gamle mor ved 09.00-tiden i dag, for godt, dvs. i alle fall for denne gang. Egentlig skulle hun komme hjem først på mandag, men jeg vet at hun er meget interessert i kongelige begivenheter av denne dimensjonen, således avtalte vi i går eftermiddag at hun burde pakke sakene sine og gjøre seg klar til i dag. Jeg serverte kaker og kaffe, påsmurte rundstykker og konfekt til kongebryllupet og herren Kjell Arne Totland kommenterte ivrig kjoler og hvem er hvem sammen med et eller annet quindemenneske på fjernsynet. Jeg er ennu i ekstase over å ha fått bivåne det lykkelige paret, omgitt av Europas kongelige familier.

Steffens x-kjæreste flyttet heldigvis ut allerede i går formiddag, efter å ha funnet seg en ganske så trivelig leilighet på Storhaug, til mellom 6000 og 7000 kroner i månedlig leie. Akk, det er dyrt å bo i Stavanger, men jeg er i alle fall glad for at jeg kunne gi han husly i tre netter og det satte han pris på han med. Han ville gi meg 300 kroner i "husleie", men da ble jeg morsk og minnet han på at han nok kom til å trenge de 300 kronene selv. Min skallede nabo var innom en snartur torsdag aften, i håp om å få et glimt av denne flotte ungdommen, men han ble snytt for både et glimt og evt. alt annet hva han hadde planlagt i hodet sitt. Unggutten, viss navn jeg av diskresjonshensyn skal la forbli hemmelig, i alle fall inntil videre, arbeidet nemlig sent på Dolly Dimples, både onsdag aften og torsdag aften, så jeg ble ikke direkte plaget av at han var for meget til stede i villaen. Heldigvis. Jeg sa til den skallede her forleden at jeg er glad jeg er forbi ungdommens trivielle problemer og ustabile forhold, selv om også jeg har hatt mine stormer, dog var det rundt hippietiden.

I går var jeg hos legen og ble sykemeldt i ytterligere en uke, men planen er at dette skal være den siste uken jeg går hjemme og driver dank, før skoleverket atter skal vies tid. Dog er det nettopp viktig at man ikke kommer tilbake for tidlig, for da kan man fort falle tilbake til helseproblemer og virkelig lang sykemelding. Det gagner ingen.

Man har brukt en del tid på huslige sysler de siste to-tre dagene, blant annet impregnerte jeg to av naboens jakker i vaskemaskinen med et spesielt middel på torsdag, og samme dag la jeg naboens frakk samt en vinterjakke i insektmiddel. (Han plages av møll i klesskapene på soverommet sitt.) Torsdag eftermiddag - omkring klokken 15.00 - var jeg med naboen til byen, hvor han fikk tatt mål av seg til en ny dressjakke hos sin faste skredder. Han liker å ha med seg en klok quinde når den slags gjøremål skal finne sted. Jeg hjelper gjerne til når den tidvis "hjelpeløse" ungkaren av en nabo jeg nu engang har trenger hjelp til det ene eller det andre. Jeg får låne bilen hans når det måtte være, så jeg har ingenting å klage på. I går hjalp jeg naboen med å smøre inn hans skallede isse med belgisk hårpomade, som skal ha en todelt effekt; det lille håret naboen har igjen skal bli noget mer robust av pomaden, dessuten blir issen blankere og nesten fin å se til. Naboen har brukt slik hårpomade så lenge jeg kan huske og han smører seg inn omkring et par ganger i måneden, oftest med hjelp fra meg. Ellers har jeg vasket og støvsugd hele huset denne uken, d.v.s. gulvene, altså. Julevasken får komme i november/tidlig desember. I går skuret jeg også komfyren innvendig, og det er noe av det verste jeg vet om. Samme hvor hardt og lenge man skurer så blir det aldri helt rent og ennu verre er arbeidsstillingen når man holder på. Uten unntak blir jeg vond i ryggen efter en omgang inni den hersens komfyrer.

På onsdag døde fru Karin Stoltenberg, nær 81 år gammel. Hun var mor til statsminister Jens Stoltenberg (52) og gift med tidligere utenriksminister, herr Thorvald Stoltenberg (81). Foruten å være mor og hustru var hun også en dyktig byråkrat, som sto i arbeid like inn på 1990-tallet. Blant annet hadde hun en sentral rolle i å utforme familiepolitikken slik vi kjenner den i dag, et arbeid hun med iver tok fatt på omkring 1973 og arbeidet med helt til omkring 1980. Kjente quindesaksquinder à la Helga Hernes (74) og Toril Skard (75) har denne uken talt varmt om fru Stoltenberg og hennes innsats for kvinners rettigheter, gjennom det arbeidet hun gjorde innad i barne- og familiedepartementet, f.eks. hva angikk bygging av barnehager, tilrettelegging for mammapermisjoner o.l. Senere var hun også ekspedisjonssjef og statssekretær.

I motsetning til sin ektemann (som alltid har hatt en meget robust helse) og svigerfaren (som døde i 1998, 98 år gammel) led Karin av varierende helse efter fylte 75 år, og på sensommeren i år ble hun alvorlig syk av en sykdom, som dessverre skulle bli hennes bane. Hennes egen far ble 73 år gammel, moren ble 67 år og den yngre søsteren (Marianne Heiberg) døde brått av hjerteinfakt, da hun var bare 59 år gammel. Dog har den lærde quinde undersøkt ennu lenger bak i slektstreet til avdøde fru Karin og har funnet ut at mormoren, Brynhild Marie Petersen (født Havig i Namsos), ble hele 97 år gammel og døde så sent som i 1977. Hun ligger begravet ved Nidarosdomen, sammen med ektemannen Theodor, som døde 25 år før henne. Man kondolerer familien og har forståelse for at statsministeren ligger lavt denne uken.

I aften disket jeg opp med tomatsuppe og rundstykker med godt pålegg til mor og naboen. Det var omkring klokken 18.30. Da maten var vel inntatt og oppvasken var unnagjort serverte jeg nykokt kaffe med kaker til. Det har ikke vært det helt det store å se på fjernsynet nu i aften, men dagens kongelige begivenhet er fremdeles friskt i minne og den slags lever en ekte royalist lenge på. Mor trakk seg tilbake til ensomheten og kryssordene på kammerset ved 20.45-tiden. Det var i grunnen helt greit for da fikk naboen anledning til å referere fra gårsdagens spasertur innom Bjergstedparken, som visstnok ikke var folketom senaftes. Naboen bivånet alt fra et heftig samleie under et tre til en eldre herremann som gikk rundt omkring i parken med tissefanten hengende slapt og synlig utenfor buksesmekken hans. Om det er flere som synes at det er udannet å oppføre seg på sådan vis i vår moderne tid så vit at den lærde quinde er enig - og det til fulle. Dog er det vel neppe lov å sette opp revesakser og selvavfyrende armbrøster i parken heller.

Humrende hilsen fra Toril Z.

Ingen kommentarer:

Site Meter