tirsdag 29. januar 2013

Dronning Beatrix, dronning av Nederland fra 30. april 1980 til 30. april 2013.

Dronning Beatrix av Nederland, som fyller 75 år den 31. januar, kunngjorde i går at hun kommer til å abdisere og trekke seg tilbake den 30. april. På bildet over er hun fotografert sammen med sin far, prins Bernhard, for 10 år siden.

Det er ikke tilfeldig at abdikasjonen faller på 30. april. Det er nemlig datoen for morens fødsel for 104 siden. Hennes mor, dronning Juliana, abdiserte selv til fordel for dronning Beatrix nettopp den 30. april, i det herrens år 1980. (Juliana tok efter sin abdikasjon tittelen prinsesse Juliana, som hun hadde frem til sin død i 2004.) Det er ennu ikke kjent hva som blir den nye tittelen til dronning Beatrix når hun om bare en tre måneders tid trår tilbake til fordel for sin 45 år gamle eldstesønn, Willem-Alexander.

Det er lang tradisjon for å trekke seg tilbake og nyte sitt otium i den nederlandske kongefamilien. Bestemoren til den nuværende dronningen gjorde også det, i 1948, visstnok fordi krigen hadde slitt hardt på hennes giktbrudne og aldrende skrott, men hun levde likevel helt til 1962. At den mellomste av dronningens tre sønner fremdeles ligger i koma, noget som volder kongefamilien meget sorg, er nok også en medvirkende årsak til at tiden nu er moden for et generasjonsskifte. Det er heller ingen hemmelighet at dronningen selv efterhvert har pådratt seg en stadig mer giktisk skrott, som nu sikkert trenger mer hvile og restitusjon enn før.

Europas eldste monark er britenes 86 år gamle dronning, Elizabeth II, som overhode ikke har planer om å abdisere. Hennes mor levde som kjent til hun nærmet seg 102 år, så det blir neppe et tronskifte der i år.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter