onsdag 16. januar 2013

Konstituert rektor, mor på sykehjem, dødsfall, Thailand, tekniske problemer, om julen, fyll o.l...

 
 
Ærede lesere!
 
Det ble for mitt vedkommende en hektisk start på 2013. Rektor ved skolen mistet sin sønn under heller dramatiske omstendigheter den 29. desember og har vært sykemeldt siden. Planen er at han skal komme tilbake 50% fra og med førstkommende mandag. I hans fravær har jeg forsøkt å styre skolen efter beste evne, men også jeg har hatt mitt å stri med. Jeg har slitt med både giktsmerter og hodepine nu på nyåret og måtte holde meg hjemme fra jobben mandag den 7. Dagen efter deltok jeg i begravelsen til rektors sønn, som fant sted i Tjensvoll kapell, en heller begredelig affære, som jeg av hensyn til alle involverte ikke skal referere fra.
 
Min gamle mor, som passerte 93 år den 14. desember, fikk innvilget tre ukers opphold på Stokka sykehjem fra og med fredag den 4. januar. Mor har skrantet en del i romjulen - vi måtte sågar ha legebesøk hit til villaen sent på aftenen den 28. desember - og både min søster Bente og jeg har vært meget bekymret for hennes ve og vel. Min søster kom hit den 26. desember og ble værende til 1. januar. Hun vurderte hvorvidt hun skulle sykemelde seg p.g.a. mors helsetilstand slik at hun kunne bli værende noen dager ekstra, men vi ble enige om at hun heller kan komme tilbake hit hvis mors tilstand forverrer seg. Det rare er at hun later til å ha hatt godt av å være noen dager på sykehjemmet nu. I romjulen skjedde det to ganger at hun urinerte i sengen mens hun lå og sov, dessuten klaget hun meget over at det verket i hele skrotten hennes. Disse problemene har ikke plaget henne efter den 4. januar, så man krysser fingrene for at hun ikke står på dørstokken til himmelporten riktig ennu. Jeg besøkte henne søndag eftermiddag og da satt hun oppe i dagligstuen og bivånet skirenn på NRK1 sammen med 4-5 andre senile gamlinger. Jeg var hos henne i halvannen time da og hun lot til å ha det greit.
 
Siden sist jeg skrev innlegg her i min ringe blogg har opptil flere personer man kjenner til vandret heden her i Stavanger. En gammel kollega av meg, Aasta Jarmann Larsen, døde på selveste julaften, 81 år gammel. Hun, som hadde vært frisk og rask hele sitt liv, ble i fjor rammet av både Alzheimer og leukemi og det led fort mot natt, i alle fall efter at leukemien satte inn. Det var kanskje like greit at hun slapp å lide under demens i lange tider. De som påtraff henne i vår og i sommer sa at hun rotet mer enn meget og at hun klaget over at hun ikke hadde noget å by på til kaffekoppen, selv om sjokoladekaken sto på kjøkkenbenken. Akk, slik en elendighet. Nu på nyåret har også døden feiet inn over Stavanger og plukket med seg en og annen gammel krok. Blant annet døde faren til lesbiske Heidi på en av de aller første dagene av dette året. Han ble bare 71 år gammel, som neppe kan sies å være en voldsom alder i disse dager. Faren til naboens homofile kamerat Einar har nu også takket for seg. Han døde av akutt lammelse, men passerte 95 år, og da er det neppe lov til å klage. Naboen har tilsagt sin tilstedeværelse i begravelsen, som jeg tror skal finne sted i morgen.
 
Man talte med herren der nede i Thailand i går - riktignok på Facebook - og informerte han om sistnevnte dødsfall, da man vet at herren (i likhet med den skallede) også kjenner til Einar. Da man først var i kommunikasjon med den verdensvante herren bød man også på et og annet sladder om innehaveren av HoT Open Mind, viss eskapader med ungdommen later til å nå nye høyder hver eneste helg. I dannelsens navn skal man la være å publisere detaljer her i min ringe blogg, men både den lærde quinde og kretsen rundt herren der nede i Thailand later til å være skjønt enige om at de gale har det godt. Herren der nede i Thailand informerte meg forøvrig om at han nylig hadde besøk fra Norge - av intet mindre enn 4 korpulente herremenn samt Øystein (men sistnevnte bor jo i Chiang Mai fra før av og er i forhold med en flott thaigutt.) Han serverte visst både fyrstekake, kanelboller og sterkere saker og de skal ha hatt det riktig så festlig. Skål for det!
 
Like festlig har det ikke vært at man har slitt med tekniske problemer med bloggingen i det siste. Først ville ikke innleggene publiseres, selv om de var skrevet ferdig og lå lagret et eller annet sted i universet, og så lot det seg ikke gjøre å legge til bilder i innleggene lenger. Da ga jeg inntil videre opp å kaste bort tid på noget som uansett ikke lot til å bli en suksess, men på søndag gjorde jeg nok et forsøk. Først sonderte jeg terrenget for å se om jeg skulle skifte blogg-leverandør (f.eks. til blogg.no), men så ville jeg undersøke om man kunne hendvende seg et eller annet sted, hva angikk blogg-problemene mine, og under den prosessen kom jeg plutselig over en melding fra herrene bak dette blog-konseptet med informasjon om at enkelte sliter med å få lagt ved bilde og at de jobber med å løse flokene. De ga samtidig gode råd om hvorledes man kunne omgå disse problemene, inntil videre, og ved å følge oppskriften til data-herrene klarte jeg endelig å legge ved et bilde igjen. Problemene med å publisere innlegg later også til å ha forsvunnet.
 
Noen ord fra julehøytiden får man vel også ta seg tid til å ta med. Som tidligere nevnt var mor en del syk i julen, men jeg hadde besøk av min søster fra hovedstaden og vi hygget oss stort! På julaften var naboen, mor og jeg alene, men vi nøt ribbe, medisterkaker, kokte poteter, hjemmelaget saus, surkål og erter og hadde det kjempekjekt på alle vis. Vi hadde noen enkle gaver til hverandre, men det var rundt middagsbordet og senere rundt stuebordet med fjernsynet på i bakgrunnen at vi hadde det mest trivelig. Efter middagen nøt vi både kaker, kaffe og hjemmelaget riskrem med rød saus til. Og vi talte om både nutid og om hine hårde dager. Dagen før hadde man, tradisjon tro, servert julesylte på lefse og da var også min søster Anne-Grethe fra Klepp med til bords. De dagene min søster fra hovedstaden var her nøt vi de kosteligste retter omtrent hver eneste dag, inkludert stek, kalkun og laks. Bente og jeg rakk både en handletur til sentrum og en Kvadrat-tur i romjulen, men vi kjøpte oss ikke en eneste rakett til nyttårsfeiringen. I stedet fikk jeg tillatelse av Bente til å holde en dempet sammenkomst her på nyttårsaften, mot at det bare var Turid og naboen som kom. Den sammenkomsten, som forøvrig var julehøytidens eneste aften med alkohol på bordet, ble meget hyggelig og dannet. Man gikk dog ikke ut på livet.
 
Ut på livet gikk man dog sist fredag. I anledning at bursdagskalaset som naboen egentlig var invitert i ble avlyst (p.g.a. dødsfallet til naboens kamerats far) benyttet jeg anledningen til å invitere både han, Hildegunn og Jarlfrid til villaen for en hyggelig stund i kong alkohols tegn. Turid hadde andre planer og takket ydmykt nei. Fredagens sammenkomst ble den første skikkelige sammenkomsten med gjengen på over en måned, skjønt Hildegunn og Jarlfrid har hygget seg i festlig lag med påfølgende by-utflukter minst to ganger i mellomtiden. Min skallede nabo var også innom Mami og beskuet ungdommen den første fredagen i 2013. Siden jeg brant hjemmebrent i god tid før jul satte jeg like greit frem hele hjemmebrentsdunken på stuegulvet, slik at alle kunne føle fristelsen. Jeg spanderer mer enn gjerne av godsakene når det er tørste gjester på kalas i villaen, dog har de fleste som regel med seg bedbrakt alkohol med noget mindre alkoholprosent enn hva jeg tilbyr.
 
Vi hygget oss meget i villaen; hørte på gamle slagere med røffe quinder à la Tina Turner, Loletta Franklin og June Carter, baktalte ustabile quinder og herremenn fra det skeive miljøet, spilte kort og tittet på gamle bilder fra tidligere sammenkomster. Ved 23.45-tiden bestilte man seg drosje og den ankom temmelig nøyaktig 5 minutter efter bestilling, usedvanlig på sparket til å være en fredag aften (dog var det visst en heller rolig aften og natt, uten de største folkemassene.) Det var innehaveren personlig som hadde strammet seg opp og sto i givakt innenfor døren og tok imot 100-lapper fra oss trofaste gjestene. Selv om jeg ikke løper ned dørene der hver eneste fredag og lørdag sørger jeg for å være innom en gang eller to hver måned og det må vel kunne kalles trofast?
 
Dessverre var det rolig i lokalet, denne aftenen, dog kom det seg noget efter klokken 01.00. Man observerte den alltid like skjønne sangerinnen og bartenderen Ingrid i lokalet, Anki og Julla dukket også opp; begge forøvrig med nyheter om Hildegunns fiende nummer en, som visstnok skal ha fått seg en over 20 år yngre kjæreste, som skal være fra her i byen. Hvilken nyhet! Man observerte også en del gamle ringrever av det annet kjønn i lokalet, på sparket erindrer man i alle fall å ha sett Arne Morten, Glen, Jan, Hansemann, Hans (uten følge?), Lars Jonny og Knut. Det var ellers en del heterofile par som hadde funnet seg til rette i lokalet, dog vil jeg påstå at det var dårligere besøkt enn hva som pleier å være tilfellet der i gården. Naboen mener også at han observerte herren Ivar André i lokalet, som jo er en god venn av herren der nede i Thailand, dog var nok jeg for opptatt med å beskue diverse quinder til at jeg bet meg merke i absolutt alle som kom og gikk.
 
Man gikk i alle fall hjem ved 02.00-tiden og fortsatte i villaen til klokken var nærmere 04.00. Vi nøt nattmat, bestående av stekte medisterkaker, stekte karbonader og gressløk på brødskiver. Til måltidet ble det inntatt solo og øl. De som var her på kalas var også med tilbake efter byturen. Det var hyggelig, men det var også med rette at vi avsluttet i dannet tid, i.o.m. at man skulle se på skihopping fra Polen på NRK den påfølgende dagen. Så det så.
 
Jeg avslutter herved årets første skikkelige innlegg med de beste ønsker for 2013!
 
Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter