onsdag 1. mai 2013

Exit dronning Beatrix, Oranien-Nassau, rolig søndag, kongebøker, vasking og støvsuging, død husmus, visstnok 1 mai...

Kjære lesere!

På bildet til høyre sees det nye nederlandske regentparet, kong Willem-Alexander og hans dronning Maxima, og prinsesse Beatrix, som kort tid i forveien hadde skrevet under på abdikasjonspapirene og overført tronen til den yngre garden, slik hennes mor gjorde det på samme dato 33 år tidligere.

Man fulgte nøye med på gårsdagens høytideligheter i Amsterdam her i villaen. Til og med mor kom inn i stuen for å bivåne dronning Beatrix tre av som monark, efter nøyaktig 33 år på tronen. Innsettelsen av Willem-Alexander som ny konge gikk vel for seg. Med et pennestrøk sa dronning Beatrix fra seg tronen, slik hennes mor hadde gjort det på samme måte i 1980. Seremonien foregikk på slottet midt i Amsterdam og ble efterfulgt av en seremoni i den nærliggende nykirken (De Nieuwe Kerk), hvor kongelige fra hele verden deltok. Norge ble representert av kronprinsparet. (Se fotnote!)

Prinsesse Irene av Nederland, som undertegnede kjenner personlig, deltok også i begivenhetene sammen med sine to yngre søstre, Margriet og Christina. P.g.a. av ekteskapelige omstendigheter er det kun prinsesse Margriet som fremdeles har arverett til tronen. Hun fylte 70 år tidligere i år, men har ennu helsen på sin side. Prinsesse Beatrix, som hun nu heter, tok seg ekstra godt av svigerdatteren Mabel i går. Som kjent ligger prins Johan Friso i koma på et hospital i London og det er få som forventer at han skal våkne opp igjen, dog skal både Beatrix og Mabel ha gitt ordre om å holde han kunstig i live. Prins Constantijn og hans Laurentien holdt en noget lav profil i går, men var så absolutt til stede. Man observerte at prinsesse Beatrix humret godt i kirken mot slutten av seremonien da hun observerte at sønnedatteren (den nye kronprinsessen) gjespet stort og åpenbart var lei av det langdryge opplegget. De to satt ved siden av hverandre, som et slags symbol på hvor makten har ligget og hvor den efterhvert vil havne.

Huset Oranien-Nassau (Se fotnote 2!) står meget sterkt i Nederland, til tross for at landet ellers er meget mer liberalt enn flere europeiske republikker. Kong Vilhelm I kom til makten i et nytt og selvstendig Nederland i 1815 og det er hans kongsslekt som sitter på tronen i Nederland den dag i dag. Før han ble konge satt slekten som stattholdere i Nederland, så Oranien-Nassaus historie går meget langt tilbake i dette flotte landet. Juliana var 71 år da hun abdiserte, men levde til hun nærmet seg de 95 år, så man håper at prinsesse Beatrix, med sine 75 år, har mange gode år igjen som pensjonist. Maken til god AFP-avtale finnes i alle fall ikke. Man ønsker alt godt for fremtiden til det nederlandske kongehuset! Skål!

Efter å ha testet ut by- og festelivet i helgen - og det til fulle(!) - ble det en meget rolig søndag, for mitt vedkommende. Foruten å forfatte et innlegg til bloggen, slik at eder lesere fikk referat fra kalaset og byturen, gikk dagen med til å komme til hektene igjen. Man inntok betydelige mengder med vann, juice og svart kaffe i løpet av søndagen og sent på eftermiddagen var helsetilstanden atter tilfredsstillende. Man laget dog søndagsmiddag til mor og meg, såkalt skipperpai, bestående av grønnsaker, kjøttdeig, tomatpurè, potetmos og noget revet ost på toppen. Man laget så meget at man også kunne spise av det på mandag. Jeg har laget skipperpai før, men mor mente bestemt at dette var en rett hun aldri hadde smakt før, så det er åpenbart at seniliteten spiller henne et puss i by og ne. Søndag aften telefonerte man Sissel og fikk siste nytt fra østlandet, hvor våren (om mulig) er ennu kaldere enn her i Stavanger. Man telefonerte også Hildegunn, som skrøt meget fra det heftige nachspielet hun hadde vært på, dog skal jeg spare eder sarte lesere for innholdet i den samtalen.

Mandag leste jeg en hel del i diverse bøker som tar for seg den nederlandske kongefamilien. Blant annet leste jeg i selvbiografien til dronning Wilhelmina, i en bok som heter "Europas kongelige familier" og i en biografi som tar for seg livet til prins Bernhard, faren til prinsesse Beatrix, som døde 1. desember 2004. Denne prins Bernhard var litt av en karakter, som sikkert voldet hans kjære Juliana bry mer enn en gang. Han fikk to døtre utenfor ekteskapet, syslet med tvilsomme forretningsforbindelser og kapprøykte med sin mor, baronesse Armgard, som i sin tid var en myndig og betydelig karakter i kongefamilien. Armgard levde lenge nok til å se 3 av sine 4 barnebarn vel gift og ble stedt til hvile på dronning Julianas 62-års dag.

Mandag eftermiddag skiftet jeg på sengen min og vasket og støvsugde grundig alle kriker og kroker av rommet. Under sengen fant jeg en død husmus, som var ganske ekkelt. Jeg tror jeg må helt tilbake til 1990-tallet sist gang en død mus ble funnet i annen etasje her i villaen og det går generelt sett lenge mellom hver gang man observerer en mus, død eller levende. P.g.a. det inntrufne har jeg nu satt opp musefeller både på loftet, på kottet i annen etasje og i det ene klesskapet mitt. Maken til elendighet! Da jeg var ferdig med soverommet mitt gikk jeg ned for å skifte på sengen til mor og under dynen oppi der fant jeg både "Se og hør" fra mars og en halv gjendekjeks, så det er åpenbart at mor ikke tar renhold og rydding like høytidelig lenger. Jeg informerte henne om at gjendekjeks ikke skal inntas i sengen, men ved kjøkkenbordet. Jeg har sett at hun tidvis nyter kaffe oppi sengen, men så lenge det er jeg som må rydde opp i alt av elendighet inne på kammerset så vil jeg ha forbud mot kjeks og lignende i sengen. Hun er oppegående nok til å gå de 5 metrene fra sengen og til kjøkkenbordet, så da så. Spesielt viktig er det at det ikke ligger smuler her og der nu da man åpenbart har husmus på besøk. De spiser jo alt hva de kommer over.

I dag gikk jeg ned til Stavanger sentrum for å titte efter lesestoff og klær, for så å oppdage at alt var stengt fordi det er 1. mai i dag. Gjett om jeg ble flau, ærede lesere. Dog kjøpte jeg meg en god softis i beger med sjokoladestrø på, som jeg inntok innendørs mens jeg beskuet folkelivet utenfor. Da jeg kom til Eiganes igjen gikk jeg innom naboen for å se hvorledes det sto til. Han drev og smurte seg flatbrød med honning på inne på kjøkkenet og hadde satt over en skvett med kaffe. Det er meget rotete hos han for tiden, men det skyldes snekringen som foregår. Jeg inviterte han hit i aften, så får man se om han kommer eller ei. Nu skal her lages middag!

Toril

(Fotnote: Man ønsket ikke å ha kongeligheter til stede i kirken med høyere rang enn Willem-Alexander, således ble de fleste kongehusene representert ved sine respektive kronprinser og kronprinsesser med følge, dog med et og annet unntak.)

(Fotnote 2: Orange (Oranien, Oranje) er en by og tidligere fyrstedømme i Syd-Frankrike. Nassau er en by i Rheinland-Pfalz og et tidligere hertugdømme i dagens Hessen, Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz, alle tyske delstater.)

Ingen kommentarer:

Site Meter