mandag 19. august 2013

Stortingsvalget anno 2013 - en politisk fasit-analyse!

Ærede lesere!

Jeg har blitt anmodet om å komme med gode råd til menigmann i gaten nu i forkant av stortingsvalget, som skal finne sted den 9. september. Det eneste som evt. kan utsette stortingsvalget er Hans Majestet Kongens bortgang, dog skal han være ved såpass robust helse, sine 76 år til tross, at lite tyder på en utsettelse av valgdagen. Minner dog om at det i september er ett år siden prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen døde i Brasil, så ingen kan spå hva som venter rundt neste sving.

Å spå hvem som kommer til å vinne høstens stortingsvalg er også synsing på nivå med lotteri, i alle fall for den gjengse mer eller mindre uskolerte velger. Den lærde quinde, derimot, besitter foruten å være lærd og kunnskapsrik som få, evnen til å tolke tarotkort. Jeg våger meg ut på følgende spådommer om valgresultatet, efter å ha konferert med både tartorkortene og ha analysert de politiske strømningene man oppfatter via aviser, fjernsynsdebatter, meningsmålinger og lignende:

Ap: 32%
Høyre: 28,1%
FrP: 14,9%
KrF: 5,2%
Sp: 5,9%
Venstre: 3,8%
SV: 4,2%
MDG: 2,8%
Rødt: 2,1%
Andre: 1%

Hvilken koalisjon som blir resultatet ut av overnevnte valgresultat tør jeg dog ikke konkludere om. At det trolig blir et regjeringsskifte, dog, er det vel få som er uenige i.

Miljøvelgerene i landet vårt må sies å være blant de mest uforstandige velgerene. Å forlate SV til fordel for Miljøpartiet De Grønne, fordi de er arge på SVs innsats for miljøet i regjeringen, er høyst uforstandig. Resultatet kan fort bli at det rød-grønne samarbeidet blir en saga blott og da er sjansene størst for at det blir en regjering med Høyre-FrP. Gagner det miljøet, i så fall? Ikke fra en miljøvelgers ståsted. Å tenke strategisk, ikke bare følelsesmessig, er åpenbart for meget å forvente fra vegetarianere, pro-palestinere og grønne ungdommer. Akk og ve, maken til idioti skal man lete lenge efter.

De politiske tendensene i skrivende stund går i favør av et blå-blått flertall, altså en regjering bestående av Høyre og FrP. En regjering hvor KrF og Venstre også blir med er heller ikke umulig, men det er en kjent sak at sentrale Venstre-folk ser med meget stor skepsis på mesteparten av FrPs politiske agenda. Regjeringstretthet er et kjent fenomen. Efter 8 år er folk lei av det samme og ønsker noe nytt. Det skjer med alle regjeringer, før eller siden. SV-velgere føler seg delvis sviktet i miljøsaker, nordmenns stadige rikdom frister folk til å stemme på de som lover skattelettelser (Høyre og FrP), dessuten er det mange dvaske sofavelgere, særlig blant de uskolerte massene, som neppe hadde stemt på Høyre uansett.

Rødt og MDG har fått økt oppslutning de seneste månedene, dessverre for oss som stemmer rød-grønt går det langt på vei på bekostning av SV og AP. Hvorvidt nevnte småpartier blir store nok til å få inn noen på Stortingen gjenstår dog å se. En ting er i alle fall sikkert. Folk flest vil ikke få det bedre på lang sikt ved at FrP får gjennom sine forslag om lavere skatter, fjering av bomstasjoner og privatisering av sykehus og sykehjem. Vanlige folk med vanlige jobber bør stemme på Venstre eller til venstre for Venstre. Den saken er grei.

Stemmer man Ap, SV, Sp, Venstre eller Rødt i september er man fortsatt velkommen på kalas til villaen. MDG, derimot, er ikke et bra parti. Riktignok kjemper de for miljøet, men de er uenige med SV i mange politiske saker og er temmelig konservative når man bare kommer under huden på de. En grønn utgave av KrF? En ulv i fåreklær! Taskenspill på høyeste nivå!

I en heller kaotisk politisk hverdag går det mot et skifte, men kjemp med nebb og klør for å bevare velferdsstaten, ærede lesere!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter