torsdag 26. september 2013

Bloggpause, sykdom, skolelederseminar, mor på Klepp, naboen drømmer om Thailand, "Basketak", tre dødsfall, musikkvideo...

Godtfolk!

Man beklager at det ikke har blitt publisert nye innlegg siden 14. september. Dette skyldes flere ting, men i all hovedsak skyldes det at undertegnede deltok på et skolelederseminar i Bergen fra 20. til 23. september samt at man led av fyllesyke og helseproblemer i begynnelsen av forrige uke.

Åpen villa i helgen for nærmere to uker siden gikk hardt utover helsen. Jeg måtte ringe inn syk på mandag og på onsdag måtte jeg gjøre det samme, da grunnet lettere anginasmerter i brystet og en vond og giktbrudden skrott. Jeg går for tiden på medisiner mot angina og har mottat sterke anmodninger om å kutte ut tobakk og hjemmebrent, men det kommer dessverre ikke til å skje. Jeg føler at en feiring av min kommende 66-års dag uten den slags herlige saker å kose seg med vil bli en tafatt feiring. Dessuten har jeg levd livet og er klar til å falle død om, hvis det er Herrens plan. Amen og skål!

Skolelederseminaret i Bergen var en interessant opplevelse. Man gjør visst ikke forskjell på Kong Salemon og Jørgen Hattemaker når det skal kurses. Både (så og si) pensjonerte skoleledere, som undertegnede, og de ned i 30-års alderen ble invitert med på langhelg på hotell i Bergen - med kursing og seminar på agendaen. Lørdag aften gikk undertegnede ut for å ta en dram på Fincken, den skeive baren i Bergen. Det ble bare med en dram, men det var hyggelig å myse på ungdommen. Dessverre var det få jenter der, nesten bare gutter og virile herrer. Mon tro om quindene holder hus et annet sted i Bergen sentrum? En annen fra seminaret befant seg også i lokalet, en skeiv rektor fra byen her ved navn Ingar. Jeg kjenner ikke han personlig, så jeg lot han sitte ved baren og innta ølglassene sine alene.

Helgens seminar handlet om hvorledes bli en god skoleleder og man kunne melde seg på to av tre kurs; økonomiføring, HMS og/eller "Klasseledelse og læringstrykk". Jeg valgte de to siste, foruten de postene på programmet som alle skulle være med på. Skuespillerinnen Agnethe Haaland fremførte et festlig stykke om læring for oss, en herremann talte om utfordringene skolen står foran nu da foreldre og foresatte stadig krever mer av oss utslitte og hardtarbeidene skolefolkene, i tillegg lærte vi om formidling samt det å lede andre med et smil om munnen, for å nevne noe.

Min gamle mor tilbrakte helgen på Klepp, hos min yngste søster. Anne-Grethe kom og hentet mor torsdag aften og kom tilbake med henne tirsdag aften. Jeg visste at det ville bli et svare strev å prøve å få mor plassert på et sykehjem på såpass kort varsel, så redningen ble Anne-Grethe og bondegården der nede på Klepp. Rektor glemte å informere meg om dette seminaret, så jeg fikk først vite om at jeg kunne bli med på fredag for to uker siden, altså en uke før vi skulle reise. Når man taler om søstre... Østlandet får høstferie fra helgen av, så min søster Bente har meldt sin ankomst til villaen allerede lørdag eftermiddag. Vi i Stavanger må vente til neste uke er over før det blir ferie. Jeg vurderer å arbeide en eller to dager i høstferien, men det får jeg komme tilbake til.

Mandag aften var naboen innom og vi tok oss en real dram mens vi oppdaterte hverandre på helgen. Naboen er misunnelig på herren der nede i Thailand, som nyter livets glade dager med god økonomi, thaigutter på fanget, dram og kaker på bordet samt deilig og varmt klima året rundt. Selv må han jakte på unggutter i Bjergstedparken, i ly av mørket og som regel i regnvær og sur vind. Ofte må han også gå hjem med halen mellom beinene, efter bomtur eller fordi han bare traff godt voksne herrer i buskene. Han mener det er dypt urettferdig at noen opplever lykken i livets bitre høst, mens andre igjen sitter hjemme i kalde Norge med podagrasmerter og drømmer som ikke ble til virkelighet. Naboen innrømmet med bitterhet i stemmen at hans store drøm i livet er å inngå partnerskap med en flott unggutt, dog innser han nu at det neppe blir noget av den store drømmen.

Naboen frykter at han ikke har helse til å gjennomføre en lang flytur ned til Thailand - han har jo tidligere hatt blodpropp - og det irriterer han, i.o.m. at kameraten Hansemann stadig reiser ned dit og kommer tilbake med ville historier om viril ungdom og late dager i varmen. Det å være 68 år og ha selvinnsikt nok til å innrømme at man neppe har nok tid igjen til å få oppleve lykken sammen med drømmegutten er meget bittert. Det forstår også en lærd quinde. Naboen påpekte at det er mange herrer fra det skeive miljøet, som har skutt gullfuglen i Thailand. Han nevnte i fleng; Øystein, Ivar André, Sindre, Hansemann, Ronny, Arne Morten, Hans og Eirik.

I går aften leste jeg til den store gullmedalje! Jeg var en snartur nede i sentrum efter lærergjerningen i går eftermiddag og kjøpte meg selvbiografien til x-statsråd Grethe Knudsen (72). Hun ga nylig ut boken "Basketak", hvor både Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg får sine pass påskrevet. Jeg satt og leste i denne boken i over tre timer. Grethe er en quinde som ikke frykter represalier fra verken Brundtland eller Stoltenberg og langer i boken ut mot begge to. Gro Harlem Brundtland blir beskrevet som bitter og fiendlig innstilt overfor Grethe Knudsen. Hun prøvde i det lengste å holde Grethe unna en ministerpost, men måtte til slutt gi efter, grunnet press fra andre sterke krefter i Ap. Dog delte hun da opp departementet, slik at Grethe bare fikk ansvaret for sosialdepartementet, mens herren Werner Christie tok ansvaret for helsen. Det var en slags hilsen til Grethe med en påminnelse om hvem som var kaptein på skuten og hvem som bare var styrmann.

Ved en annen anledning beskrives det hvorledes Gro prøvde å narre Grethe til å takke ja til en ny ministerpost, for å unngå at hun ble aktuell som handelsminister kort tid derefter. Det var jo en viktig post og den visste Gro at ville bli ledig. Dog ante Grethe ugler i mosen og nektet å svare på saken. Da handelsministerposten ble ledig fikk hun den! Gro Harlem Brundtland likte heller ikke at Grethe nøt livets glade dager med sigaretter og sterkere saker i glasset da partifolk var samlet i sosialt lag. Gro takket som regel for laget lenge før midnatt, mens Grethe ved en anledning ble sittende oppe og spille gitar og synge grove viser til siste rest av brennevin var borte fra flaskene på bordet ved 05-tiden på morgenkvisten. Gro var jo typen som hostet og harket bare hun så en sigarett i det fjerne, mens Grethe kunne kaste innpå 30 sigaretter og 10 små glass med brennevin når partifolk hygget seg på sammenkomster.

Siden forrige innlegg har det skjedd opptil flere dødsfall man bør nevne. Datteren til en av mine fettere valgte å hoppe foran trikken i hovedstaden for et par ukers tid siden og endte sine dager på brutalt vis, bare 30 år gammel. Avdødes farmor er mors eneste gjenlevende søster på 83 år. Hun skal ha tatt dødsfallet meget hardt, selv om det var en kjent sak at barnebarnet led av nevrose og tidvis psykose. Hun klarte kunststykket å rømme fra lukket avdeling på et psykiatrisk sykehus i hovedstaden, så det var nok godt planlagt, dette. At fetteren min er psykolog og gift med en barneskolerektor hjalp lite når elendigheten først skulle skje. Jeg fikk først nyheten via min søster Bente 3-4 dager efter at det hadde skjedd, men da gikk tankene mine mest til Belgia, hvor søsteren til avdøde bor. Hun må jo ha fått sjokk! Begravelsen skal finne sted i morgen og Bente skal representere vår gren av slekten.

I helgen døde plutselig en nabo her, bare 60 år gammel. Hun hadde vært på gravlunden da hun følte seg uvel og falt død om nesten med det samme hun hadde kommet seg inn i villaen igjen. Da hennes 87 år gamle far ble informert om dødsfallet fikk han hjerteinfarkt og døde på SUS den påfølgende dagen, visstnok søndag formiddag. Jeg visste godt hvem min avdøde nabo var, men hadde ingen omgang med henne. Hun efterlater seg både mann, barn og ett barnebarn. Det er godt å vite at det ikke bare er i villaen og i kretsen rundt undertegnede at elendigheten rammer.

Avslutter med å linke til en festlig musikkvideo, der opptil flere skeive personligheter fra byen deltar:
http://www.rogalandsavis.no/puls/article6880964.ece

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter