søndag 6. oktober 2013

Bente og Anne-Grethe, kirkegården, kollisjon, handletur, rydding, rolig lørdagsaften, om HoT og Mami.

God søndag!

Nu er mor og jeg alene i villaen igjen, efter at min søster Bente reiste tilbake til hovedstaden på fredag. Det har som alltid vært meget hyggelig med besøk av Bente, som er den mest skolerte og beleste av mine tre søstre. I likhet med undertegnede har Bente meget sansen for god litteratur, men hun har overhode ingen interesse for super-hundreåringer og kongelige, så der er vi forskjellige. Dog er hun interessert i kunst, noe forsåvidt jeg også er, men jeg er mer bedagelig interessert, mens hun til stadighet beærer kunstutstillinger, atelierer og forelesningslokaler med sitt nærvær for å få med seg mest mulig fra den kunstneriske verdenen. Bente omgås forøvrig opptil flere kvinnelige kunstnere i hovedstaden og en av hennes naboer (i samme oppgang!) er førsteamanuensis i kunsthistorie og underviser ved universitetet i hovedstaden.

Onsdag aften kom Anne-Grethe fra Klepp på besøk og i anledning at mor og tre døtre var samlet under samme tak serverte jeg nystekte vafler, kokt kaffe, salviete (til Anne-Grethe) og kringle. Bente kom tilbake fra Haugesund utpå eftermiddagen, onsdag, efter å ha besøkt en venninne der oppe fra dagen før. Bente har vært flink til å se efter mor mens jeg har vært på ungdomsskolen, denne uken, i alle fall tre av dagene. Hun utsatte sågar returen til hovedstaden på fredag, slik at mor skulle slippe å være hjemme alene den dagen. I stedet for å ta et tidligere tog ordnet hun det slik at hun tok nattoget til hovedstaden fredag aften. Torsdag eftermiddag, nærmest rett fra lærergjerningen, dro Bente og jeg for å se på kunsten til en venninne av Bente i Sandvigå ved Bjergsted. Der har 4 flotte quinder sine atelierer og bedriver kunstmaling, kunst på trykk og tegning. Jeg ble høyst imponert av alle de flotte bildene.

Fredag sluttet jeg 13.30 og kom hjem til flott fiskemiddag à la Bente. Hun serverte oss ørret, poteter, grønnsaker og god saus - og det på egen regning! Jeg ble høyst imponert da mor fortalte meg at Bente og mor hadde gått tur bort til gravlunden den dagen. Det er neppe mer enn 150 meter fra trammen til fars gravstein, men å gå 150 meter og tilbake igjen i mors tilstand er intet mindre enn fantastisk! Mor hadde visstnok brukt stokk og hadde et godt tak i Bente med den andre armen. At det sto dårlig til der borte overrasket meg ikke. Nu er det oktober og da er det meste av blomster og planter dødt der borte og slik kan det i grunnen bare være. Det er umulig å holde det fint der igjennom vinteren uansett, med tanke på all den nedbøren og alle stormkastene som er på vei fra vest de neste månedene. At stemorene overlevde helt til midten av september i år er uansett bedre enn forventet. Man kan evt. kjøpe noget granbar eller pynt å legge bort på gravene en dag. For evt. nye lesere kan jeg nevne at både min far og mors foreldre ligger gravlagt på nevnte gravlund, altså Eiganes gravlund i Stavanger.

Fredag aften skjedde det lite. Bente pakket ned tingene sine og derefter satt hun inne hos mor på kammerset i nærmere to timer, sikkert for å tale noget fortrolig med henne. Jeg tror Bente er redd for at hun kan ha sett mor for siste gang, men jeg tror at mor lever til jul og da har Bente lovet å komme tilbake. Mor har vært dødsdømt helt siden slagtilfellet i 2001, men lever ennu, 12 år senere. Efter å ha kjørt Bente ned til jernbanestasjonen i naboens Saab inviterte jeg naboen over på en dram samt noget nattmat. Jeg varmet opp diverse rester, både fisk og kjøtt, og skar opp noen brødskiver til oss. Det er hyggelig å treffes for en prat i en sen aftenstund. Naboen mener jeg burde kjøpe meg en bil, i stedet for å være avhengig av å låne hans eller ta disse tarvelige bybussene hver gang jeg skal lengre av gårde enn mine giktbrudne føtter kan klare. Mellom nattmat og noget dram ble vi enige om at han skal hjelpe meg å se efter en bil i løpet av uken som kommer, men jeg har satt som krav at bilen ikke kan koste en formue. Så får tiden vise om det blir med tanken eller ei.

Lørdag startet med full oppstandelse her i Torfæusgaten. I krysset hvor gaten passerer Steingaten kolliderte en quinde i 80-års alderen i en 90-talls ford fiesta med en hissig mannlig syklist omkring de 50 år. Dette skjedde ved 08.40-tiden og jeg ble oppmerksom på det inntrufne rimelig raskt, fordi jeg tilfeldigvis gikk ut for å hente inn Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis ved 08.45-tiden. Det var åpenbart at ulykken nylig hadde skjedd for sykebilen kom kjørende omtrent i det jeg sto ved grinden for å åpne postkassen. Jeg lusket bort for å bivåne hendelsen og fikk raskt konstatert at syklisten var mer oppfarende enn skadet, selv om han blødde noget fra både et kne og fra et området rett ved det ene øret. Pensjonisten virket ikke dement eller usikker på omstendighetene, som jo tidvis skjer når gamle mennesker bedriver galmannskjøring, snarere tvert imot. Jeg hørte henne si til en tilfeldig forbipasserende at syklisten bare hadde kommet syklende forbi muren og ut i krysset i en voldsom fart. Jeg så av sykkelshortsen og det "kvasiproffe" sykkelutstyret hans at dette nok dreide seg om en desperat mann omkring lives middagshøyde som sykler for livet, i stedet for å utvise normal folkeskikk i trafikken. Forhåpentligvis mistet ikke den gamle quinden førerkortet sitt, men jeg følte at jeg måtte trekke meg inn igjen da onkel politi dukket opp, så jeg fikk ikke med meg enden på visen, dessverre.

Efter å ha gjort unna pliktene på morgenkvisten, som denne morgen innebar å få mat i mor og meg selv, fyre opp i kaminen samt å sette på noget klesvask, gikk jeg ned til sentrum for å handle litt klær og bøker. Jeg var innom bokhandelen på Arkaden og kjøpte meg to romaner; "Hånden" av Henning Mankell og "Inferno" av Dan Brown. Ungjenten bak disken strålte av yrhet og hadde et blendende smil. Sjelden har jeg sett et vakrere hår på slik en herlig ungjente, men akk... Man er så for gammel for den slags følelser, så det så. Jeg var innom Lindex, HM og Cubus og kjøpte meg klær. Da jeg var ferdig med handlingen hadde jeg plutselig både nye truser, nye sokker, en ny bukse, en ny stakk, to nye bh-er og en ny bluse. Jeg kjøpte meg også pudder og hårspray, slik at jeg kan pynte meg og bli flott til neste besøk på HoT Open Mind. På veien hjem gikk jeg innom Prix på Kampen og handlet med meg de viktigste matvarene hjem.

Ellers brukte jeg lørdagen frem til aftenen til å rydde og få orden her i villaen. Man forsømmer et og annet når man er så meget borte som jeg har vært de siste ukene, men man har bare kontrakt frem til den 25. denne måneden, så det kan hende man blir pensjonist igjen til da. Verken rektor eller jeg har ennu klart å få på plass min efterfølger, men man arbeider med saken. Inntil videre er jeg altså med og styrer skuten. Jeg kastet en del skrot i går, blant annet ubrukelige klær og diverse rusk og rask som av en eller annen grunn har blitt liggende i diverse skap. Jeg fant igjen både gamle og stygge lysestaker, ødelagte vaser og en kakeboks med hull i, for å nevne noe av skrotet jeg kastet i søppeldunken. Jeg ryddet også en del i potetkjelleren. Jeg gjorde også klar en liter med hjemmebrent fra dunken i kjelleren, som en kamerat av naboen har bestilt av meg. Han skal få den for 200 kroner, som er godt under halv pris i forhold til brennevin fra Vinmonopolet.

Klokken 18.30 hadde jeg invitert naboen og mor til servering i stuen. Jeg disket opp med tacokjøtt, grønnsaker, saus og lefser. Til drikke hadde jeg kjøpt inn en halvannenliters flaske med solo. Mor var bare i stuen for å spise, men naboen og jeg ble sittende i flere timer og hadde det svært så trivelig sammen. Vi tittet på "Skal vi danse" på TV2 fra 19.30 av og kunne atter en gang konstatere at Eli og Carl I. Hagen overlevde en utstemming. Det er intet mindre enn fantastisk at de gamle menneskene nu har danket ut både Linda Johansen (fra pornobransjen), Isabella Martinsen (værdame) og nu i går altså også Jarl Goli. Honnør til quinder og herremenn i livets høst som tør vise seg frem! Senere tittet vi på humorgutten Eirik Solbakken og hans festlige kollega Hasse Hope, som harselerer med forbipasserende på Karl Johans gate i programmet sitt.

Naboen oppdaterte meg på siste nytt fra kretsen rundt han. Hansemann har reist ned til Thailand igjen og skal være der nede i to uker. Det er en kjent sak hva han sysler med der nede, men få (om noen) later til å bry seg med at han tukler med 14-15 år gamle gutter når han er der nede. Maken til homsemiljø! Naboens kamerat Einar er for tiden i skyene, efter at han har havnet i søkelyset i forbindelse med hans opptreden i musikkvideoen til J. R. Harlekin, eller Jan Rune Holdhus, som jo er det rette navnet. Naboen er noget irritert over at kretsen rundt denne J. R. Harlekin-karakteren plutselig føler seg som kjendiser og ikke lenger vil menge seg med Kreti og Pleti. Både Einar, Tore og Odd har meldt avbud til den lenge planlagte festen hos naboens kamerat Frits førstkommende fredag, fordi de heller vil herje med J. R. Harlekin på en eller annen fest i forbindelse med denne hersens musikkvideoen. Maken til dårlige venner! Både naboen og Frits er irriterte på at man glemmer ut gode, gamle venner til fordel for det søte kjendislivet i de kretser hvor også Toni Gundersen vanker. Akk og ve, slike problemer folk steller til!

Naboen har også hørt rykter om at HoT Open Mind ikke er så bra besøkt for tiden, som trenden ellers har vært. Selv mener jeg det kan komme av at man ikke kjører en ren lesbe- og homostil. Når man lar østeuropeere, asiatere og den slags få fritt leide i lokalet så sier det seg selv at de fleste, med unntak av de røffeste lesbene, blir skremt fra stedet. Det er da vitterlig lov å bruke hodet! Naboen mener det får være en trøst at Mami går rundt økonomisk, men det kreves vel heller ikke så mange gjester der, i.o.m. at Jan er alene i baren store deler av uken, med unntak av de travleste timene når Hugo eller Ingrid bretter opp ermene og drar i ølkranen. Jeg inntok beskjedne to kopper med eggelikør i går aften og holdt meg til tyggetobakk, for helsens skyld. Naboen gikk hjem ved midnatt og innen halvtimen var gått lå jeg i sengen med en god bok.

I dag var jeg oppe klokken 08.45, temmelig nøyaktig. Dog har det ikke skjedd noe ennu i dag å skrive om, så det var det hele. Takk for oppmerksomheten!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter